Sikoltás

Sikoltás
John Marc DeMatteis, Mark Bagley: Sikoltás

Közel hét évet kellett várni a Sikoltás című Pókember-kötetre: a több évtizede futó pókeposz legmaradandóbb epizódjait a kilencvenes évek végén ugyan elkezdték kiadni magyarul, a feszültségoldás azonban elmaradt, a csúcspontot jelentő album már nem jelent meg. Ehelyett a hazai képregényrajongó közönség kénytelen volt beérni a legfrissebb, de meglehetősen silány amerikai kiadások fordításaival.

Az eredetileg az Amazing Spider-Man oldalain 1994-ben közölt négyrészes történet sajátossága abban áll, hogy azt a korábban zenekritikusnak tevékenykedő John Marc DeMatteis jegyezte íróként. A piros-kék kezeslábast viselő szuperhős pedig a figurát megalkotó Stan Lee mellett neki köszönheti a legtöbbet: az általa írt Kraven utolsó vadászata (ami ugyancsak megjelent magyarul), a The Child Within és a Sikoltás vitathatatlanul a Pókember-képregények élvonalába tartoznak.

DeMatteis játszik el leginkább a félszegségét szüntelen poénáradattal leplezni próbáló Peter Parker/Pókember tudathasadásos kettősével. A figura megismerésének eszköze nála rendszerint valamilyen elfojtott gyermekkori trauma: a patkányszerű Verminnél a pedofilia, a zöld gumiruhában repdeső Manónál pedig egy brutális, autoriter apa. A szereplőket addig kínozza, amíg azok kénytelenek szembenézni saját múltjukkal, mint például az a Tarzan-imitátor Kraven, aki csak úgy képes megőrzi saját értékrendjét, hogy végül az öngyilkosságot választja.

Szabó András cikke elolvasható az Origo-n.

2006. február 3.