A Marvel ma

A Marvel ma

Daredevil volume 2.
A Marvel egyik leggyengébben teljesítő képregénye volt a Daredevil (első sorozatának a végén, 1998-ban), így az elsők között volt, amit újraindítottak. A második sorozat a Marvel Knights gyűjtőcím alatt jelent meg, ami annyit jelentett, hogy komolyabb, durvább történetekre számíthattunk. Az első nyolc számot a filmjeiről ismert Kevin Smith (Shop Stop, Képtelen Képregény, Jay és Néma Bob visszavág) írta, és azonnal kirobbanó sikert aratott.
A folytatást rövid szünet után Brian Michael Bendis vette át, aki nem sokkal később megkapta a Marvel Univerzum felét. Azzal az ígérettel vette a kezébe a sorozatot, hogy feltornássza azt a top tízbe. Bár ez nem sikerült neki – ami nagy részben a mellé beosztott rajzolókon is múlt –, de tény, hogy a Marvel egyik legkitűnőbb képregényévé változtatta a Fenegyereket.
Az addigi jelmezes hőst háttérbe helyezte, és helyette az embert, Matt Murdockot hozta előtérbe. Az írásaiban többször találkozhattunk bírósági tárgyalótermekkel mint azelőtt, és többször a Hírharsonával, ahol barátja, Ben Urich tevékenykedik. Első nagyobb sztorijában Bendis olyasmivel rukkolt elő, amivel korábban még nemigen próbálkoztak: leleplezte Fenegyereket a nagyvilág előtt. Minden további rész ennek szellemében folyt: kétségbeesett küzdelme a médiával, mely nem hagyta nyugton, a korábbi ellenségeivel, akik bosszút akartak állni rajta, és még a barátaival is, akik le akarták állítani, amikor már minden összecsapott a feje fölött.
Bár a hírt nem sikerült bizonyítani, mégis mindenki tudta, igaz. Ennek szellemében folytak a további történetek. Például amikor J. Jonah Jameson felelősségre vonta az egész szerkesztőséget, hogy hogyhogy nem ők tudták meg először ezt a hírt, Ben Urich és Peter Parker azt mondták, hogy mindketten tudják ki a Fenegyerek, és hogy nem Matt Murdock az. Egymásról is így tudták meg, hogy a másik is ismeri Matt titkát.
A következő nagyobb esemény az volt, amikor Mattnek végleg elege lett mindenből, és véresre verte a Vezért, majd önmagát kiáltotta ki új Vezérnek a bűnözők előtt. Ekkor azok, akik ismerték és szerették őt – Pókember, Amerika Kapitány, Luke Cage, és Reed Richards –, közösen elmentek hozzá, hogy megpróbálják meggyőzni, ne folytassa tovább azt, amit elkezdett.
Bendis közben egyre népszerűbb író lett, és gyakorlatilag szabad kezet kapott a Marveltől, miközben az Ultimate Spider-Man (magyarul Csodálatos Pókember címen fut), a Powers, a Pulse és a Daredevil címek mellett megkapta a New Avengerst is számtalan egyéb minisorozattal együtt. Alighanem ennek eredményeképpen döntött úgy, hogy a Fenegyereket nem írja tovább, és a 81. számmal – amely épp idén tavasszal jelenik meg – kiszáll. A sorozat nem szűnik meg, új író és rajzoló veszi kézbe a történetet, de azért Bendis nagyon magasra tette a lécet, nagyon fog hiányozni innen. Minden idők egyik legjobb Marvel sorozatát alkotta meg, és vitte tovább nagyjából öt éven keresztül egyfolytában.

The Punisher
A Megtorló egy Pókember sorozatban indult a '70-es években. Annyira népszerű lett, hogy saját címet kapott, nem is egyet. Aztán mégis megkopott a népszerűsége, és egyedülálló módon az összes sorozata egyszerre szűnt meg. Helyette elindult egy újabb Megtorló cím 1995-ben, mely szintén véget ért másfél évvel később. Hosszú szünet után, 2000-ben két négy részes minit követően a Preacher írója, Garth Ennis, bekopogott a Marvelhez, és elétették a Megtorlót. Egyelőre csak egy tizenkét részes maxi sorozattal mertek indítani, de Garth tökéletesen megragadta a karakter lényegét, és Frank Castle azonnal népszerűvé vált újra. A maxi után Garth megkapta a lehetőséget, hogy új Megtorló sorozatot írhasson 2001 nyarán. Ez szintén a Marvel Knights cím alatt jelent meg, ami egy ilyen karaktertől el is várható. Bár a Preacherből már sejtettük, mennyire beteg dolgokat tud kiagyalni Ennis, de nem hittük volna, hogy a Marvelnél is megengednek neki hasonlókat. Megengedték. Frank innentől kezdve nem egy állandóan morózus gyilkológép volt, hanem egy intelligens, számító, de gátlástalan fickó, akinek azért van humorérzéke is – még ha nagyon beteg is.
A Megtorló esetében nem beszélhetünk egy folyamatos történetről, mint általában a sorozatoknál, hisz minden egyes sztorijában más és más csoportot céloz meg a likvidálással. Ennek ellenére nincs híján a folyamatosságnak, és időnként visszaköszönnek benne régebbi szereplők is. Garth alighanem meg akarta mutatni, hogy semmi sem lehetetlen, amikor Frank az egyik történetében a találékonyságával legyőzte egyszerre Rozsomákot, Pókembert és Fenegyereket is azok után, hogy előtte már külön-külön legyőzte őket persze. Aztán alighanem jól belejött a dologba, mert a Megtorló címet a Marvel Knights sorozatból áttették a Marvel Maxba, ami a Marvel felnőtt osztályát jelenti, és inenntől Ennis már tényleg tehetett, amit akart. Egy apró kihagyással már ő is öt éve írja egyhuzamban Frank történeteit.

Oldalak: 1 2