Ötvenéves a Füles

Február 3-án ünnepelte 50. születésnapját a Füles rejtvénymagazin. A Szépművészeti Múzeumban megrendezett eseményen több Fülest kedvelő, a Fülesben gyakran szereplő művész volt jelen.

A Füles első száma 1957. február 3-án jelent meg. Ötvenéves múltja a nemzetközi rejtvénylappiacon is kimagaslónak számít, hazánkban pedig a Füles valódi sajtótörténeti kuriózum. A hetente megjelenő rejtvényújságot rendkívüli érdeklődéssel fogadták az olvasók, a hetvenes évek végén példányszáma megközelítette a hétszázötvenezret. A lapot olyan híres írók is megtisztelték írásaikkal, mint Karinthy Ferenc, Heltai Jenő, Örkény István, Somlyó György vagy Devecseri Gábor. Évtizedeken át állandó
szerzője volt a legendás bűvész, Rodolfo is.

A egyedülálló múltú lap elévülhetetlen érdeme többek között, hogy divatba hozta a képregényt. A legendás rajzolók, Korcsmáros Pál és Zórád Ernő olyan hatásosan és művészi szinten elevenítették meg a magyar és a világirodalom klasszikus alkotásait, hogy sokan éppen a képregény kapcsán olvasták el a műveket.

A különleges évfordulóra jubileumi könyvet jelentetett meg a Füles 2006 decemberében Rejtvényregény – A Füles 50 éve címmel. A több mint 400 oldalas, rejtvényekkel, képregényekkel és a legendás rovatokkal – mint Tanár úr kérem, Vendégoldal, Terefere stb. – gazdagított kötet a karácsonyi könyvvásár egyik sikere volt. Dr. Erős Zoltán számos nagysikerű rejtvény- és kvízkönyv szerzője hét éve a Füles főszerkesztője.

A különleges évforduló alkalmából a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete minden év február 3-át a rejtvényfejtők napjává nyilvánította, s ezt kezdeményezést támogatta Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.

Az ünnepségen hangzott el először az évfordulóra írt Füles-dal, Presser Gábor és Novák Péter szerzeménye, amelyet a szegedi Fool Moon vokálegyüttes adott elő.