“Che” a képregényhős

Fidel Castro argentin származású legendás gerilla- és forradalmár társát számos formában megörökítették már. Ernesto Che Guevara szerepelt már plakátokon, pólókon, bögréken, kendőkön. Mi maradt hátra? A Pókember után szabadon: a képregény.

Tanításra kiváló eszköz a képregény – mondja a szerző
A mű “Che – Egy grafikus életrajz” címet kapta alkotójától, a San Franciscóban élő és dolgozó “Spain” Rodrígueztől. “Nagyon sok mindent megtudtam erről a különleges személyiségről, mikor elkezdtem kutatni az élettörténetét. Az ügynököm megkért, hogy nem több mint 100 oldalban, készítsek egy képregényt Che életének mozzanatairól. Megragadtam hát a kínálkozó alkalmat, amire régen vártam” – nyilatkozta a spanyol nyelvű BBC Mundonak “Spain” Rodríguez.

A történet a gerilla születésétől (Rosario, Argentína) a kubai partraszálláson át egészen a bolíviai La Higuerában bekövetkezett haláláig összegyűjti a legjelentősebb és legérdekesebb eseményeket a gerilla életéből. Köztük, amire külön büszke az alkotó, hogy sikerült élethűen ábrázolnia, amikor a híres “La Poderosa II”, azaz Che motorkerékpárja, a filmen is megörökített dél amerikai “turné” alkalmával a nagy hajtásban “kimúlt”.

A sokak által kilencedik művészeti ágnak tartott képregény készítést “Spain” Rodriguez a hatvanas évek vége óta űzi, és nem győzi hangsúlyozni tanító jellegét. “A fiatalok figyelmének megragadására, tanításra ez kiváló eszköz” – állítja Rodríguez.

A szerző, aki a comic underground műfaj jeles képviselője, történelmi darabnak titulálta a Che Guevaráról készült grafikus összeállítását, mivel sok eddig elkészült életrajzi írással szemben, szerinte minden egyes képkocka legalább egy könyvoldalnyi tartalmát örökíti meg. És valóban, sokszor egy kép többet mond ezer szónál.

H.Sz.
Népszabadság
2008. október 31.