Stan Sakai: Usagi Yojimbo

Stan Sakai: Usagi Yojimbo
Az Origo cikke

Tartalom:
A XVII. század végi feudális Japánban egy magányos ronin járja a polgárháborútól megtépázott vidéket – s hogy a Kuroszavát idéző felütés némi csavart is kapjon, a gazdáját vesztett szamuráj nyúl alakjában segít a bajban jutottakon. Ha valamennyire ismerjük a kortárs japán kultúrát – s ehhez nem feltétlenül kell manga-szakertőnek lennünk – beláthatjuk, hogy egy nyúl szamuráj a szigetországban legalább annyira komolyan vehető, mint Art Spiegelman zsidó egerei vagy náci macskái, hiszen a Fuji lábánál a múlt és a tradíciók feldolgozása formailag szinte egyáltalán nem korlátolt.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy Usagi Yojimbo – azaz a Nyúl Testőr – kalandjait példabeszédként kellene értékelnünk, de tagadhatatlan, hogy a képregény kockáit áthatja a sinto szellemek jelenléte, és a szamurájok szigorú erkölcsi kódexe, morális képzettsége is fontos szerepet játszik a rövid, egymáshoz lazán kapcsolódó történetekben.

Stan Sakai rajzait és szövegeit finom megoldások jellemzik – az albumot lapozgatva hahotázni biztosan nem fogunk, elmosolyodni viszont annál többet. Valljuk be, van abban valami magával ragadó, ahogy plüssállatokra hajazó nyuszik és pandamacik mészárolják egymást katanával vagy akár pusztakézzel – majd elégedetten, egy keleti bölcs nyugalmával nyugtázzák a véghezvitt pusztítást.

A tíz rövid történet közül tulajdonképpen egyik sem szolgál tanulsággal, vagy a tanmesékre jellemző sommás végkövetkeztetéssel, sokszor még a csattanó is hiányzik. Ennek ellenére a kötet végére érve nincs bennünk hiányérzet – a jó természetesen elnyeri méltó jutalmát, a gonosz szereplők pedig bűnhődnek.

Kinek ajánljuk?
Különösen azoknak, akik nyitottak a szokatlan képi megoldásokra: Stan Sakai stílusában az amerikai képregények és a manga elemei ötvöződnek, mindezt pedig a japán folklór (a szereplők ruhái például külön figyelmet érdemelnek) egészíti ki.

Krich Balázs (2006. november 10.)

Megjelent: A Vad Virágok kiadásában
Ára: 1490 Ft

Forrás: [origo]