Pszichonauta kritika

Pszichonauta kritika
Álomleső, Álomfogó, Álomfigyelő…

Aleksandar Zograf, a vajdasági képregényrajzoló az USA-ban kezdett publikálni, majd kötetei jelentek meg Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Brazíliában, és ki tudja még merre… A Nyitott Könyvműhely Kiadónak hála, végre Magyarországon is!
Az internet és az e-mail játszott igen fontos szerepet Aleksandar Zograf Bulletins from Serbia című amerikai kötetének megjelenésében. 1999-ben, a NATO Kis-Jugoszlávia elleni légicsapásai idején Sasa e-mailben küldözgette szét beszámolóit és helyzetjelentéseit a nagyvilágba, amelyekben az élet olyan apró-cseprő vonatkozásairól is szót ejtett, amelyekről a CNN már nem tudósított. Pancsova, a szerző szülővárosa, ahol ezekben a vészterhes napokban is élt, egy vajdasági kisváros, alig néhány kilométerrel Belgrád felett, olajfinomítója miatt pedig a bombázások mindennapi célpontja volt… Ezek az e-mailek, amelyeket Zograf küldözgetett szét az onnan az adott pillanatban igencsak összeszűkült és kicsinek tűnő nagyvilágba, a háború megélésének intim beszámolói lettek, és később már lánclevelekként köröztek az ilyen jellegű küldemények kiszámíthatatlan és véletlenszerű, mindig csak esetleges útján, a címzettek továbbküldték, újabb és újabb emberekhez jutottak el a világszerte.

Így töltődtek le egy szép napon ezek a küldemények Terry Jones, a Monty Python társulat egyik tagjának számítógépére is. Terry Jones mindvégig ellenezte a bombázásokat, s amikor a Guardian visszautasította erélyes hangú cikkének közlését, amelyben kifejtette volna nézeteit, egyfajta ellenlépésként minden erejét arra fordította, hogy hozzásegítse Zografot a Bulletins from Serbia című kötet megjelenéséhez, amelyben ezeket az e-maileket gyűjtötték össze. Sasa minderről később úgy nyilatkozott, hogy a levelek megírásakor neki meg sem fordult a fejében ilyesmi…

Aleksanadar Zograf a pancsovai Aleksandar Rakezic álneve, amit a magyar nyelven most megjelent kötetének előszavában Triceps, a bevezető szerzője, Képíró Sándorként magyarított – hogy értelmezze az olvasónak. Az 1963-as születésű képregényrajzoló szülővárosa, és műveinek egyik legfőbb, valamint legfontosabb színhelye Pancsova, ez a vajdasági kisváros.

Zograf munkáinak elemzői többször is felhívták már a figyelmet arra, hogy rajzai mély, belső ellenállásból fakadnak a balkáni hétköznapok őrületével szemben, s képregényei a legnagyobb könnyedséggel mesélnek olyan dolgokról, amelyeket szinte mindenki más a lehető legmélyebbre igyekezett elrejteni, elásni, elfedni önmagában. Zograf leginkább abból merít erőt és lendületet, hogy kibeszéli ugyanezeket a dolgokat, amelyekről az emberek legszívesebben hallgatnak, s leginkább azt szeretnék, ha soha többé eszükbe sem jutna, a feledés megkönnyebbülést és feloldozást hozó leple alól soha fel sem bukkannának újra.

A teljes kritika elolvasható a reggel.hu-n.