Lucky Luke és a Dalton fivérek harca

Valami furcsa összefüggés van az Asterix- és a Lucky Luke-képregénysorozat között, ami miatt egy igazi rajongó nem is tud úgy beszélni az egyikről, hogy ne szólna rögtön a másikról is. Nemcsak a párhuzamos kiadások kötik össze a rendíthetetlen gall falucska lakóinak és a vadnyugat (egyik) legnagyobb hősének kalandjait, hanem hasonló képi világuk, és ugyanaz a forgatókönyvírójuk személye: évtizedeken át a mágikus képességű René Goscinny írta mindkét sorozat történeteit.

A Morris álnéven ismertté vált belga képregényrajzoló, Maurice de Bevere már a Lucky Luke-sorozat első részeiben megteremtette a főhős legnagyobb ellenfeleit, a Dalton fivéreket. Sőt, néhány epizódban különösen nagy teret engedett kibontakozásuknak. Amikor 1955-ben találkozott Goscinnyvel, már épp arra készült, hogy eltegye láb alól az ominózus fivéreket. Úgy gondolta, hogy eljátszották a szerepüket, a továbbiakban nélkülözni tudja őket. A banditák életét a forgatókönyvíró mentette meg, sikerült ugyanis meggyőznie Morrist, hogy kímélje meg az életüket, s ezzel indította el a Daltonok börtönből való szökéseinek végeláthatatlan sorozatát.
Morris pályafutását Amerikában kezdte, együtt dolgozott a Spirou kalandjai nyomán ismertté vált Jijé-vel. Később a Lucky Luke-történetek első epizódjait is a Le Journal de Spirou című lapban publikálta 1946-ban. Három évvel később azonban az első önálló album már a régi kontinensen jelent meg. 1955-től pedig már nem is egyedül, hanem körülbelül huszonkét esztendőn át, a forgatókönyvíró halálig dolgozott Goscinnyvel.

A Lucky Luke-képregények magyarul először az újvidéki Forum kiadóház gondozásában jelentek meg, akkor még Talpraesett Tom néven, Kopecky László és Domonkos István remek fordítói leleményeivel. A főhős nevének magyarítására később is tettek a különböző kiadók suta kísérleteket, így például lett belőle Villám Vili is, de ezek az elnevezések soha nem gyökeresedtek meg a rajongók körében. Voltak olyan elvetélt próbálkozások is, hogy rímekben beszéltessék a szereplőket, de ettől az egész képregény valamilyen gyerekes “bénázásnak” tűnt; éppen eredendő humorát és varázsát veszítette el. René Goscinny 1977-ben bekövetkezett halála után Morris több más forgatókönyvíróval is dolgozott, de kevesen tudtak méltón a nagy előd nyomdokaiba lépni. Maurice de Bevere 2001-ben hunyt el, ezzel azonban Lucky Luke történetei nem értek véget. Morris óhajához híven, aki szerette volna, hogy hőseinek kalandjai halála után is folytatódjanak, Laurent Gerra képregényrajzoló és Achdé forgatókönyvíró próbálkozott a legenda életben tartásával – ámde kevés sikerrel. S talán nem is kell erőltetni…

SZPA
Magyar Hírlap
2007. november 29.