Képtelen képregény

Képtelen képregény

Az egyetlen képes életrajz, amelyet a Vatikán jóváhagyott! Karol Wojtyla élete, gyermekkorától a merényletig! Ezzel a felirattal találkozhat az, aki megvásárolja II. János Pál pápa életrajzi képregényét az Ecclesia Szövetkezetben, 100 Ft-ért.

Véletlenül kaptam kézhez, de majdnem kitértem a hitemből, amikor belelapoztam. Az egész képregény nem más, mint egy békebeli, 70-es években kiadott, Pókember minőségben kinyomtatott sztori, „remek” szövegekkel, és még remekebb agyszüleményekkel tarkítva.

Kezdjük a gyermekkorral. A kis Karol szépen fest új ruhájában, bizonyosan jó ministránssá fogja őt tenni az ünnepi viselet. Igen buzgó: „minden reggel korán kel, hogy ministrálhasson a misén. A mise után hazasiet reggelizni. Kedvvel tanul, és tanárai fölfigyelnek rá. Lelkesedése később is megmarad. Örömmel sportol (kapus), de az apja által előírt időbeosztás naponta csak egy óra játékot enged.” Ezért persze társai kigúnyolják, de ő ezt nem veszi fel: „ha ezek a pajkos fiúk sértik is Karol önérzetét, gyermekkora boldog”. Később, igazi polihisztorként működik, míg végül nagy elhatározásra jut: pap lesz.

A szeminárium után nagy hévvel veti bele magát a közösségi életbe: táborozik, kirándul, sportol, hitoktat: akár csak Schwarzenegger, mindenhez ért. Ám egy napon, kajakozás közben”püspök lesz belőle. Lapozunk, és a mosolygós barna hajú fiatalember helyett egy komoly, őszes hajú püspök a főszereplő. Nem sokkal ez után, elérkezik a pápaválasztás ideje. Fél hogy megválasztják, és a konklávé döntése sem kedvez neki… A lengyel miniszterelnök pezsgőt bont. A továbbiakban a pápa működéséről láthatunk képsorokat, egészen az ellene elkövetett első merényletből való felépülésig.

Az alapötlet, hogy a pápa életéről képregényt csináljanak, önmagában nem rossz. (Bár a Wojtyla Comics kicsit bugyután hangzik.) De akivitelezés mind nyomdailag, mind tartalmilag gyenge. Ha már lúd legyen kövér alapon nyomtassanak ki tisztességes minőségben, a történetet pedig dolgozzák fel kicsit életszerűbben! Mondhatnák, hogy azért így írták meg, mert ez a képregény alapvetően gyerekeknek szól, de akkor a nácis-háborús, horogkeresztes képek, és Hitler beszéde hogy jön ide?

A kezdeményezés pozitív visszhangot is kaphatna, más formában. Kíváncsian várjuk.

Deák Endre
IgenHír
2005. december 15.