Fekete bőrű lesz a következő pápa?

Fekete bőrű lesz a következő pápa?
A Petrus-kézirat

A pálos rend által kiadott Il Giornalino című, gyerekeknek szóló hetilapban megjelent egy képregény, amelyben az új pápa fekete bőrű. Ez a jelentéktelennek tűnő esemény új lendületet adott a találgatásoknak, hogy vajon lesz-e afrikai pápája a katolikus egyháznak. Joseph Ratzinger bíboros, a Hit Doktrinája Kongregációjának vezetője a Die Weltben azt nyilatkozta: nem kizárt, hogy így lesz, mivel az afrikai katolikus főpapok között is vannak olyan személyiségek, akik el tudnák látni ezt a feladatot.

A Szent Péter téren hívők hatalmas tömege várja az új pápa megválasztását. A bazilika balkonján megjelenik a bíborosok egy csoportja és egyikük bejelenti: “Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam”. (Nagy örömhírt mondok néktek: van pápánk.) Az áldásosztásra megjelenő új pápa fekete bőrű. Így fejeződik be a pálos rend által kiadott Il Giornalino című, gyerekeknek szóló hetilap képregénye.

A történetet február óta folytatásokban közölte a lap, és most fejeződött be ezzel a váratlan fordulattal, amely biztosan új lendületet ad a találgatásoknak. Ugyanis áprilisban Joseph Ratzinger bíboros, a Hit Doktrinája Kongregációjának vezetője interjút adott a Die Weltnek, amelyben a jövendő konklávé kapcsán utalt arra: nem kizárt, hogy a következő pápa afrikai lesz, mivel az afrikai katolikus főpapok között is vannak olyan személyiségek, akik el tudnák látni ezt a feladatot, és ez egyben szép jelzés is lehetne az egész kereszténység számára.

Most az Il Giornalino is ebbe az irányba mutat. Véletlen, vagy egyeztetett dolog? – teszi fel a kérdést a római Il Messaggero. Don Antonio Tarzia, aki 1999 decembere óta a lap igazgatója, azt mondta, hogy nincs szó egyeztetésről, mivel azonban az afrikai vagy latin-amerikai pápa elképzelése vita tárgya a katolikus világban, ők csak bemutatták ezt a helyzetet a szóban forgó képregényben. A harmadik világbeli egyházak hatalmas fejlődésen mentek keresztül, nemcsak számszerűen, hanem lelkiekben is, ez is indokolja a kérdés felvetését – mondta.

A Petrus-kézirat címet viselő képregény szövegének szerzője, a korábbi igazgató úgy építette fel az egyházról és a pápákról szóló történetet, mint modern detektívregényt, kalandokkal, váratlan fordulatokkal, feszültséggel telítve. Az események 2020-ban zajlanak, amikor a konklávé megválasztja az új pápát. Kilétére azonban nem derül az elején fény, az olvasók csak annyit tudnak, hogy még gondolkodik, igent mondjon-e. Aztán eltűnik, és maga után csak egy CD-t hagy, a Petrus-kéziratot, amelyben titok van elrejtve. Ettől kezdve kaland kalandot követ. A két gyerek-főhőst, akiknek apja Petrában egy földalatti laboratóriumban dolgozik egy titkos programon, sok mindenki, köztük a New Yorki maffia is üldözi a hozzájuk került CD megszerzéséért.

A befejező részben megjelenik végre az afrikai új pápa is, aki a bencés rendhez tartozik, Rudy Smith-nek hívják, a tübingeni egyetem teológiaprofesszora, és nagy számítógép-szakértő – jelenti az MTI.

Bihari László
Népszabadság
2002. november 2.