Batman útja: képregényhősből kulturikon

Batman útja: képregényhősből kulturikon

November 15-én jelenik meg Cristopher Nolan nagyszerű képregényadaptációja, a Batman: Kezdődik! Szintén aznap vehetjük kezünkbe az Burton/Schumacher páros négy Batman-filmjének speciális változatát, s bizton állíthatjuk, hogy a Denevér-széria végre elnyerte azt a körítést, ami régóta kijár neki. E remek gyűjteményt megünnepelendő, elhatároztuk, hogy bekukkantunk az álarc mögé és kiderítjük, honnan is jött a Denevérember és minek köszönheti töretlen népszerűségét.

Madárember. Madárember visszatér. Mindörökké Madárember. Madárember és Robin. Hogy tetszik mindezek hangzása? Oké, a harmadik szerintem se rossz, de vajh képesek lennénk misztifikálni egy olyan hőst, akinek tollas a háta? Pedig ha minden úgy alakult volna, ahogy Bob Kane bő 75 évvel ezelőtt eltervezte, akkor Batman ma nem Batman lenne, hanem – kapaszkodjatok – Birdman!

A harmincas évek végén a National Publications, a mostani DC Comics elődje hatalmas sikereket könyvelt el a Superman-füzeteknek köszönhetően, így a nagyfőnökök elhatározták, hogy újabb hősöket szabadítanak rá a világra. Bob Kane elő is állt a maga kis projectjével, amelyben egy piros-fekete ruhába bújt szárnyas manusz aprította a rosszakat. Ez lett volna a Madárember. Végül írótársa, Bill Finger meggyőzte arról, hogy ha már mindenképp reptetni akarja hősét, akkor házasítsa inkább össze egy jóval enigmatikusabb állattal, a denevérrel. Kane-nek tetszett az ötlet: karaktere eldobta hát a szárnyait, levedlette magáról a rikító piros színeket, kesztyűt húzott, köpenyt terített a vállára, s hegyes füleket növesztett. 1939-ben megszületett Batman.

A Denevérember, közkedvelt becenevén Sötét Lovag hamarosan popkulturális ikonná nőtte ki magát. Nem mintha ez olyan meglepő lenne: számottevő saját történelem híján az amerikai közízlés a jelen legnépszerűbb hőseiből gyúrta össze szeretett eszményképeit (legyen szó valós vagy fiktív személyekről); Batman is így született, számos közismert alak keresztfiaként: a Kane/Finger páros Zorróval, az Árnyékkal és a Fantommal, Draculával, Sherlock Holmesszal, Dick Tracy-vel, valamint a kor egyik legmenőbb akcióhősével, Douglas Fairbanksszel álmodott, mikor megalkotta a szárnyas hőst.

A Detective Comics című sorozatban debütált Batman akkora sikert aratott, hogy egész divízió született a hátterében, melynek a rendkívül kreatív Detective Comics, Inc. nevet adták – innen jött a későbbi DC Comics rövidítés. Az anyavállalatot sok támadás érte konzervatív szülők részéről, akik amiatt panaszkodtak, hogy a hányattatott sorsú, sötét lelkű hős rossz hatással van a csemetéikre. Nem tudom, ők mit szóltak volna a Punisherhez vagy Spawnhoz… Mindenesetre a DC kiadta az ultimátumot: Batmannek társra van szüksége. Így született meg Robin, a tinédzser fiú, kinek harsány megjelenése és fiatalos energiája remek kontrasztot teremtett a borúlátó Sötét Lovaggal szemben…

Jamamura Szadakó teljes cikke elolvasható a DVD Extrán.

2005.11.09