X-Men: Az elsők – Filmkritikák

origo.hu – Michael Fassbender férfi a javából!

(Bujdosó Bori) Először megríkatott minket éhségsztrájkjával, aztán egy minden szempontból helytelen szexjelenet alatt végleg beleszerettünk. Bemutatjuk az elképesztően tehetséges és észbontóan szexis Michael Fassbendert, a világ legszélesebb vigyorú színészét, aki ezen a héten az X-Men: Az elsőkben látható.

1. A magas, vörös hajú, fülig érő, pimasz vigyorát gyakran kivillantó Michael Fassbender talán a német és az ír vér szerencsés keveredésének köszönheti ellenállhatatlan megjelenését: apja német, anyja ír. A németországi Heidelbergben született, de családjával kétéves korában átköltöztek az írországi Killarney-be – ahol séf apja éttermet nyitott -, és ott nőtt fel. Anyanyelve az angol, de németül is remekül beszél. Tizenéves korában kezdte a színészkedést a színpadon, és tizennyolc évesen Killarney-ben színpadra állította Quentin Tarantino Kutyaszorítóban-ját. Ő Mr. Pinket játszotta, akit a filmben Steve Buscemi alakított. Írségét misem bizonyítja jobban, mint a Guinness-reklám, amiben tökösen átússza az Atlanti-óceánt.

2. Egyik első tévés szerepét a 2001-es Az elit alakulat című második világháborús sorozatban játszotta, ami később jó néhány brit tévés munkához megnyitotta számára a kaput (érdekesség, hogy X-Men-beli partnerének, James McAvoy-nak is ez a sorozat jelentette az ugródeszkát). Fassbender ezt mégsem értékeli áttörésként, mert utána egy teljes évig nem forgatott, és kénytelen volt pultosként dolgozni. Így maradt ideje elvállalni olyan feladatokat, mint a The Cooper Temple Clause nevű együttes Blind Pilots című számának klipje, amiben a laza legénybúcsúval induló este végére figurája meglehetősen furcsa átváltozáson megy keresztül. Tényleg nem jött hamar a siker: a ’77-es születésű színész csak a 2006-os 300-zal, Stelios szerepével robbant be. Az első esélyt egyébként igazából Francois Ozon adta neki, aki még a 300 előtt ráosztotta Angel című melodrámája férfi főszerepét, de a jó esetben poénként felfogható filmet később mutatták be, mint a 300-at, és nem sok hívet szerzett magának.

3. Fassbender eddigi legnagyobb dobása kétségtelenül Steve McQueen 2008-as Éhség-ének főszerepe volt. Alakítására először Cannes-ban figyelt fel a szakma, aztán a filmmel végigtarolta a fesztiválokat. A döbbenetesen hatásos, de egyáltalán nem hatásvadász filmben az IRÁ-s Bobby Sandset alakítja, akit bebörtönöztek, ő pedig fogolytársaival éhségsztrájkot kezdett a politikai foglyoknak járó elbánásért. Több mint két hónapos koplalás után halt meg 1981-ben. A szerepben nem csak az volt embert próbáló, hogy az amúgy sem éppen párnás Fassbendernek kb. 15 kilót le kellett adnia hozzá, hanem a film kulcsjelenete is: Fassbender saját bevallása szerint nehezen tanul szöveget, ezért a kb. negyedórás, egyvégtében felvett jelenetet, amiben Sands egy pappal beszélget a börtönben, napokon keresztül gyakorolták a papot alakító Liam Cunninghammel Fassbender belfasti, bérelt lakásában.

4. 2009 volt Fassbender eddigi legjobb éve: Cannes-ba két teljesen különböző filmmel érkezett, és mindkettőre irtó büszke lehetett. Andrea Arnold Akvárium-jában egy tinilányát egyedül nevelő anya szeretője lesz, aki egy meggondolatlan pillanatban összeszűri a levet a lánnyal is. Érzékeny jelenet Fassbender csodálatos alakításával: tudjuk, hogy minden lehetséges szempontból helytelen, ami történik, mégis iszonyatosan szexi (nézd meg a jelenetet!). És persze ott volt a Becstelen brigantyk is, amihez pont jól jött Fassbender vegyes származása, hiszen egy magát németnek kiadó skót tisztet alakított a fergeteges kocsmajelenetben. Hiába mondja Fassbender, hogy neki szüksége van az alapos felkészülésre, tehetségét bizonyítja, hogy ugyanolyan remek volt a minden egyes leírt szavához ragaszkodó Tarantino filmjében, mint a forgatókönyvet színészeinek előre meg sem mutató Arnoldnál.

5. Az X-Men: Az elsők ugyan leginkább csak arra jó, hogy hülyét csináljon néhány tehetséges színészből, de Fassbender időközben szerencsére egy csomó izgalmas filmet leforgatott, amik biztos nagyon gyorsan feledtetik majd ezt a kis mellényúlást. Rochester lesz az új Jane Eyre-adaptációban, Carl Jungként Keira Knightley-val szűri össze a levet David Cronenberg A Dangerous Method-jában, Steven Soderbergh Haywire-jében verekedik egy sort, és sokatmondó az is, hogy McQueen második filmjében is rá osztotta a főszerepet: a Shame-ben egy szexfüggőt alakít. Mostanában fura, szőkés hajjal rohangál Ridley Scott Prometheus című Alien-filmje miatt, amiben egy androidot alakít, és már azt is tudni, hogy jövőre Jim Jarmusch-sal forgat. (origo.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12