X-Men: Az elsők – Filmkritikák

premierfilm.hu

(Botka Boglárka Anna) Az X-Men Elsők bemutatja, hogyan találkozott az ifjú oxfordi végzős Charles Xavier (Professor X) az anyját egy lengyel koncentraciós táborban elvesztő Erik Lehnsherrel (Magneto). Ugyan Matthew Vaughn es Bryan Singer váltig állítják, hogy eddig ez a legolcsóbb etűdje a kvintológiának, látványban mégsem szűkölködik a közel két órás mozi. A mutánsokról szóló történet sok kérdést vett fel. Miért nem tudjuk magunkat elfogadni? Mi vezérelte a náci frankeinsteineket, hogy szörnyeket kreáljanak? Még hány része lehet az X-Men saga-nak?

Az első 15 perc megalapozza a drámai hangulatot néhány teátrális jelenettel, melyben a két főszereplő gyermekkorába nyerünk bepillantást. Miután a CIA feltűnik, a tiszta akcióé a terep. Elcsattan két csók, néhány poén valamint felrobban rengeteg bomba, lévén, hogy a Hidegháború kellős közepén vagyunk.

Mikor a sajtó egy képviselője a film történelmi hitelességét firtatta a londoni premieren, Kevin Bacon azt javasolta, hogy amennyiben valakit az érdekel, nézzen meg egy dokumentum filmet. James McAvoy, aki tinédzser éveiben a papi hivatás felé kacsintgatott, hozzá tette, hogy a GCSE-re (angol kisérettségi) készülő gyerekeknek talán nem ajánlott a film. Jane Goldman forgatókönyv író, aki a legnépszerűbb angol showman Jonathan Ross arája 1988 óta, állítja, hogy az X-Men Első Osztály egy morális lecke emberségről, a saját magunk elfogadásáról.

És tényleg: túl a film közepén, szinte az összes karakter, leszámítva a már ifjú korában is egónélküli, magát a közjóért mindig feláldozó Charles-ot, elkezdi újra pozícionálni magát az ön elfogadás jegyében. Érdekes, hogy valami miatt a pozitív, béke párti táborba tartozó mutánsok azok akik inkább a másik oldalban látják a reményt egy jobb jövőre. Ha nem sok részes franchise-ról lenne szó, ez a momentum talán döntő is lehetne, éles kritika az alkotóktól. De nem az.

A film történelmileg abszolút hiteltelen, leszámítva az archív felvételeket a Vörös téren menetelő szovjetekről vagy éppen a kubai krízist firtató Kennedyről. Ugyanakkor Kevin Bacon feel-good és egyben a sajtó értekezletet lezáró felvetése, miszerint „Honnan tudja azt bárki is, hogy ez nem igaz történet, és mutánsok nem léteztek?” azért elgondolkodtató.

(premierfilm.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12