THOR – Filmkritikák

Thor kritika (premierfilm.hu)

Thor kritika: nem ez lesz a kedvenc Marvel filmünk, de ez a kalapácsos dolog nagyon ott vanThor (Tór, másképp Þunraz vagy Donar) a skandináv-germán mitológiában a mennydörgés, a vihar és a termékenység istene. (via Wikipédia) A kalapácsos isten Midgard (az emberek világa) és Asgard (az istenek égi lakhelye) védelmezője. Egyes róla szóló történetekben egy erős, ám kissé együgyű istenségként ábrázolják, akinek szüksége van segítői támogatására.

A Marvel átiratában a karakter különbözött az összes megszokott szuperhőstől, nem egyszerűen különleges képességekkel megáldott személy volt, hanem egyenesen egy isten, ami azért sokat dobott a népszerűségén. Bár egy kicsit ott is adtak a mitológiának egy pofont, de ez a közönséget egyáltalán nem zavarta. Először 1962 augusztusában jelent meg egy képregény lapjain, a teljes neve „rendkívül találó”: Thor Odinson. Védelmező lett belőle, a Bosszúállók oszlopos tagja, akik mindennel szemben védelmezik az emberiséget.

Nos, Kenneth Branagh vadonatúj filmjében sem sikerült túl okosra a figura, de ezzel nem sok gond van, hiszen segítő személyzetből itt is akad elég. A történet lényege, hogy Odin, Asgard királya elérkezettnek látja az időt a visszavonulására, így két fia közül ki kell választania az utódját. Thor mellett dönt, de egy szerencsétlen eset megakadályozza abban, hogy átadja a hatalmat elsőszülöttjének, aki forrófejűsége miatt nem is igazán alkalmas a feladatra. Gőgös és vakmerő harcos, aki nem törődve a következményekkel, meg akarja leckéztetni Asgard egykori ellenségeit, de tettei miatt újra fellángol az ősi háború. Odin rettentő haragra gerjed, elveszi Thor erejét és száműzi a Földre, ahol emberek közt kell élnie.

Hősünk eleinte egy kicsit sem próbál alkalmazkodni az új helyzethez, de az élet nem áll meg egykori otthonában sem. Apja mély álomba merül, az irányítást pedig második fia, Loki veszi át, akinek a szándékai korántsem nevezhetőek tisztának… Vajon hazajut-e valaha Thor? Sikerül-e elkerülni a háborút? Ki lesz Asgard új királya?

Bár ez egész jól hangzik, a sztori nem ilyen izgalmas. Sőt, egy-két érdekes fordulatot kivéve, eléggé kiszámítható. Például az isten, és az őt elgázoló asztrofizikus szépség szerelme. Na, hát valamivel csak be kell vonzani a lányokat is a moziba, ha Chris Hemsworth teste nem lenne elég indok. Mellesleg jegyzem meg, az is elég indok. De az akciófilmektől irtózók megnyugtatására közlöm, a Thor egyáltalán nem egy akciófilm, sokkal inkább egy akció jelenetekkel ritkásan megtűzdelt fantasy. Bár műfaji meghatározásában ez utóbbi nem szerepel. A dráma viszont igen, ami szintén csak bizonyos pontokon állja meg a helyét. Viszont ez nem egy rossz film. Először azt gondoltam, de a végére rájöttem, hogy tulajdonképpen, minden mitológiai pontatlansága, giccsessége, lassúsága ellenére kifejezetten jó volt. Bár a 3D-t teljesen feleslegesnek éreztem hozzá, anélkül is éppen megfelelő szórakozást nyújthat ez a „mese”.

Azok, akik hajlamosak rákattanni a mitológiára, készüljenek fel, hogy a következő hetekben nem tudnak majd leszakadni a skandináv hitvilágról. Akit azonban egy kicsit sem érdekelnek az Yggdrasil kőris ágai, azok is remekül fognak szórakozni a 114 percig, és a végén azért még ők is szívesen hazavinnének egy Mjölnirt. (premierfilm.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10