Sin City – a bűnös DVD

Sin City – a bűnös DVD

Megjelent a Sin City DVD kiadása itthon is – a hétvégi HungaroComix képregényfesztiválon be is szereztünk egy példányt, hogy értékelhessük. A film továbbra is zseniális, az extrák szekciója viszont minden kritikát alulmúl.

A film

Nem kívánok a filmre sok szót pazarolni – egy újabb, a Sin City mozgóképváltozatát ajnározó szösszenetnek nem lenne sok értelme, akit érdekel a téma, az úgyis látta, vagy olvasott róla. Anno, amikor kijöttem a moziból, megfogadtam, hogy ezt megveszem DVD-n is, annyira jó – és lőn.
A cikk inkább magával a DVD kiadással foglalkozik, a DVD formátum által megkövetelt szempontokból vizsgálja az anyagot. Sajnos az összkép nem túl pozitív.

A menürendszer

A menüképek nagyon jók, passzolnak a film hangulatához – mintha valóban egy képregényt lapozgatnánk jobbra-balra, ahogy váltunk a különböző lehetőségek között. Eredeti képregénykockák, és kockákba ágyazott filmrészletek láthatóak vegyesen, ezzel is kiemelve, hogy mennyire erős a kötődés Frank Miller füzetei és Robert Rodriguez feldolgozása között.

Interjúk

A Sin City DVD-re felkerült interjúrészleg bűnrossz. Én szívesen elhiszem minden egyes színésznek, rendezőnek, és a vécésnéninek is, hogy mennyire fantasztikus volt együttdolgozni a többiekkel, milyen csodálatosan végezte mindenki a dolgát, és mekkora nagy megtiszteltetés volt a stáb összes tagjával együtt dolgozni, és mennyire egyedüálló tapasztalat volt ez a munka valamennyiük számára… de ez valami halál unalmas.
Szerintem úgy 3 éve valami szövegíró cég legyártott 10-20 változatot ezekből a dumákból, és azóta ezt magolja be, majd mondja el a kamerák előtt minden producer, színész, rendező és vécésnéni – mert valamennyi sajtóanyagban, előzetes ajánlóban és DVD extrákban ezek a benyögések szerepelnek, ami már halálosan fárasztó.
Tudom, hogy milyen fantasztikus alkotás a Sin City, azért adtam ki rá pénzt, hogy meglegyen DVD-n is. Nem akarom fél órán keresztül ezt hallgatni 30-szor. Ahogy úgy istenigazából nem akarom azt sem hallani, ahogy a színészek 2 mondatban összefoglalják, hogy kit is játszanak a filmben, hiszen láttam, olvastam képregényben, és annál jobban ismerem ezeket a karaktereket, mint ahogy ők elmondják 30 másodpercben.
A másik része a dolognak, hogy ilyen borzalmasan összevágott interjúrészt én még DVD-n nem láttam. Eleve az már egy nagy mínuszpont, hogy nem választható nyelv vagy felirat – magyar szinkronnal, felirat nélkül megy. Maximum egy percnyi interjúrészletek váltogatják egymást, köztük pár másodpercre felvillan egy fekete alapon fehér betűkkel írt felirat, ami tájékoztatni próbál arról, hogy ki fog miről beszélni a következő egy percben. A hangot meg hirtelen elvágják, amint végetért a magyar szöveg – így egy csomó esetben teljesen némán tátog 2-3 másodpercet az interjúalany. Apropó, szinkron – nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek, amikor valamelyik interjúrészletnél “Sun City”-t mondott a magyarhang.

Mozi és tévéelőzetes

Sok mindent nem lehet róla írni – jó hogy van, de a hang-, és feliratválasztás itt sincs, csak magyar szinkronnal élvezhetjük a darabokat. Ráadásul a 2 tévéelőzetes egyetlen folyamatos darabként van felrakva, nincs választómenü hozzá…

Miyazaki Jun teljes cikke elolvasható az sfportal.hu-n…