Bosszúállók – Filmkritikák

KN+ Filmek

[toc](Gobiakos) “Apu! Tudod ez már a második húzása a Lokinak. Az első a sima Thor-ban volt.”
– a moziban mellettem ülő kisfiú

Számomra ezzel a mondattal indult a film, hiszen hiába vettem a legelső, kora délutáni időpontra jegyet, teremtárs így is akadt szép számmal, köztük a fenti idézet gazdája is, akit édesapja hozott el a Marvel legújabb sikervárományosára, a Bosszúállókra. Amúgy a kislegény totálisan képben volt, hiszen nem csak Lokit, de szinte mindenki mást is kívülről fújt a film egésze alatt, ami néha már roppant zavaró volt, lévén a 8 éves gyerek fennhangon közölt mindent a tőle 6 centire ülő apjával, aki pedig emiatt egy teremnyi ember előtt égett, mint a Reichstag.

No, de hogy a filmről is essék szó. Ezt már sokan és sok helyen leírták, de mivel úgy igaz, ahogy van, én is idevésem: Joss Whedon. Ez az ember letett egy olyan képregényfilmet, amit nem elég egyszer átélni, és nem is igazán lehet eldönteni, hogy azonnal üljön be rá az ember még egyszer moziba vagy tűkön ülve várja a Blu-Ray megjelenést, hogy aztán otthon audiókommentárral lehessen újranézni; ne adj Isten érkezzen már a második rész belőle. A Bosszúállóknak az elmúlt években gyönyörűen megágyazott a Marvel, mivel a jelen filmükben felvonultatott hősök mind-mind maguk mögött tudhatnak legalább egy filmet, amik szorosan kapcsolódnak egymáshoz és a Bosszúállókhoz egyaránt. A főbb karaktereket már mindenki ismeri és ez így is van rendjén: Vasember, Thor, Amerika Kapitány és a Hulk. Őket egészítik ki a S.H.I.E.L.D. ügynökök, úgy mint Fekete Özvegy, Sólyomszem, Nick Fury, Coulson és Maria Hill. Mindenki egyaránt kiveszi a részét a 142 perces játékidőből és senki sem szorul háttérbe. És itt lép be a forgatókönyvíró és a rendező igen nívós munkája, hiszen simán lehetett volna akár egy “Vasember 3″ is a dologból, mivel a film gerincét jócskán Tony Stark, azaz a Vasember adja. De mellette a többi hős is szükséges és nélkülözhetetlen, és ez jó! A Kapitány a csapat feje, Thor Loki miatt igen fontos, ám mellettük Hulk is kulcsfigura. Fekete Özvegy és Sólyomszem ugyan nem teljes értékű tagok a csapatban, illetve nem egy súlycsoportban vannak a többi hőssel, de ezt a filmben nem is próbálják egy percig sem elhitetni velünk. Roppant jól megkreált volt az ő szerepük: kiszolgálták a nagyokat, a kezük alá dolgoztak, míg például a zöld dühöngő péppé vert egy-egy idegent vagy Vasember Jónás módjára repített szét egy ugyancsak földönkívüli “anyahajót”. És ha már anyahajó. A Bosszú angyalainak (ezt nem tudtam nem beleírni a cikkbe!) támaszpontja a S.H.I.E.L.D. repülő egysége, a Helicarrier. Azon túl, hogy akkora, mint egy fél város, a film ki is használja a benne rejlő lehetőségeket, de mindent nem írok le itt, maradjon titok az első megtekintésre is.

A Bosszúállók egy felettébb látványos akció-dráma lett és nem csak az esetenként a karakterek szeméből előbújó könnycseppek miatt. Mindenki érez és sérül a filmben. Az érzelmek sütnek a vászonról és ezek az érzelmek reakciókat és motivációkat szülnek, amik a hősök és a komplett csapat személyiségét is építik. Féltem, hogy Loki fő gonosszá való megtétele erőltetett lesz a Thor után, de legnagyobb meglepetésemre csalódnom kellett, mivel ezúttal Tom Hiddleston egy teljesen más oldalát mutatta be a karakternek. Az meg, hogy egy komplett idegen fajt állított maga elé élő pajzs gyanánt, még érdekesebbé tette őt. Az akciók közel tökélyre lettek futtatva, és az ember szeme néha már-már kiszárad a pislogás-mentes bámulástól. Az effektek csodaszépek, látszik, hogy nem spóroltak a büdzséből ezen a téren (sem). A humor még egy igen fontos és megemlítésre méltó adalék a filmben. És ezt nem csupán az amúgy nagyon eltalált szócsatákra, beszólogatásokra kell érteni, mivel a Bosszúállók humora ennél jóvalta sokrétűbb. A humor után pedig essen még szó a zenéről, amiért Alan Silvestri volt a felelős. Bár jó lett a score, de közel sem olyan emlékezetes, mint mondjuk a Batman: Kezdődik! vagy a Superman: A mozifilm összeállítása volt anno.
Erősen gondolkodtam azon, hogy a Bosszúállók okán bevezetem a blogon a fél pontszámokat, mivel ez a film ugyan nem 5 csillagos, de a négy sem elég neki… Valahol a kettő között billeg.

Utóirat: Drága anyukám és apukám! Két hónap és itt a szülinapom. Mi lenne, ha meglepnétek egy Bosszúállók Blu-Ray-el? (Filmek.kepregeny.net)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14