Bosszúállók – Filmkritikák

Filmtrailer

A kocka el van vetve

[toc](Kenobi) Így kell ezt csinálni! Sportnyelven szólva, Joss Whedon rendező a szuperhősök regimentjéből ütőképes válogatottat hozott össze. Másképpen mondva, bebizonyította, hogyan lehet egy fenékkel több lovat megülni. A Marvel pedig profi szaki a filmes örömök apró osztogatásában. Éveken keresztül adagolták A Vasember, Hulk, Amerika Kapitány, Thor és a többiek kalandjait, s amely produkciók most a Bosszúállókban értek össze igazi gigacsemegévé. Simán az év filmje – eddig. Ki nem hagyni!

Mondjuk, tettek is érte ezerrel. A felfokozott hisztéria, az elmúlt napok erőteljes reklámhadjárata ezúttal nem kamuzott a lényeget illetően. Azt kaptuk, amit ígértek, megfeleltek az elvárásoknak. Végre egy popcorn-movie, amiben a csili-vili kirakatiságán túl a történtére is rágyúrtak gőzerővel. Nyilván, hozott anyagból könnyebb produkálni, hisz a szuperhősök korábbi filmjei már megtették a magukét. Lehet utalni ide-oda, csavarintani a dolgok menetén. Ezért kapunk egy szerteágazó cselekményt, telis-tele fordulatokkal. Teljesen kiszámíthatatlan, merrefelé kanyarodnak az eseményekkel. Mindehhez élvezetes párbeszédek emelik a szórakoztatás faktorát, s működik vastagon a humor vonala is. A látványt már meg sem említem – egy ekkora költségvetésű (220 millió+a marketing) filmnél ez a minimum – elég legyen annyi, hogy akkora rendrakás folyik itten, hogy beszarás! Michael Bay robotjai elhúzhatnak a fenébe, avagy ilyen kiugrás lehetett volna a Transoformers 3., amennyiben Joss Whedon rendezi! Szórakoztató, habkönnyű, mégis minőségi. Tele energiával.

A legizgalmasabb kérdés persze az, miképpen lehet ennyi erős karaktert összezsúfolni egy filmbe, úgy, hogy ne nyomják el egymást, meg ne alibi sétálgatások legyenek. Nem könnyű feladat, mivel hatalmas jövés-menés van szuperhős ügyileg. Voltak is fenntartásaim, féltem, hogy Vasember majd szépen lealázza szövegével az egész társaságot. Pojáca, önimádó és egyáltalán nem csapatjátékos karaktere, valamint dumája sokunk szívéhez közel állhat. Mellesleg Robert Downey Jr. a leginkább színész kvalitásokkal bíró alkat a bandában. Ezzel nem a többieket pocskondiázom, egyáltalán nem. Szerencsére, félelmeim nem igazolódtak be. Ugyan tényleg a Vasember az, aki mintha nagyobb árnyékot vetne a többiekre, de nagyon érezhető a rendezői koncepció, az egyenlőségre való törekvés.

A meglehetősen agyament sztori a tesszerakt – nevezzük ezután kockának – birtoklása körül bonyolódik. Színtiszta energiaforrás, kordában tartása nem egyszerű mutatvány. Ráadásul, el is lopják. A tettes feltehetően Loki, aki a kocka erejének felhasználásával megnyitja az átjárót és egy igen rusnya kinézetű hadsereget zúdít a bolygónkra – egyértelműen a megdádázás és az uralkodás szándékával. Igen nagy tehát a baj, a Föld védelmének érdekében ismét összeszedik a Bosszúállók néven elhíresült csapatot, a már rogyásig ismert szuperhősök személyében – már csak brúszvillisz, bolygónk rutinos megmentője hiányzik.

A film cselekménye olyan egyszerű, mint a százas szög. Mégis, az elején szerteágazó történetről írtam, ami így elsőre bődületes ellentmondásnak tűnhet. Úgy értem, amíg szuperhősökből egy tökös alakulat lesz, addig történik egy s más, ami talán a film legerősebb vonulata. A szokásos ki az úr a szemétdombon kakaskodáson túl teljesen elérő személyiségeknek kell összecsiszolódni. Pontosan értjük a karakterek motivációit, még a főgonoszét is. Vártam hasonlót, ugyanakkor örömmel nyugtáztam, működik a dolog. Finom csipkelődések mellet néhány méretes saller, mire összekovácsolódnak egységgé. Tehát mégsem olyan gügyögős a sztori, bőségesen tele anyaggal. A jó kimunkált kezdetek kellenek, hogy megértsük a miérteket, s egyúttal megadják az alaphangot, viszont alaposan megnöveli a film játékidejét. Olyasmik is jártak a fejemben, a szerethető hosszért cserébe az alkotók végsőkig finomították a jeleneteket, amelyek aprólékos kimunkálásával a nézők széles korosztályát tudták maguk mögé állítani. A technika megszállottjai is dörzsölhetik tenyerüket. Bizarr hadigépek, pusztító fegyverek, bigyók és kütyük a téma szerelmeseinek. CGI magas szintre emelve, egyedül Hulkon munkálkodhattak volna többet.

Bosszúállók értékelése: Szórakoztató. Látványos. Hatásos. Élmény. Egyszerű szavak, mégis miattuk érdemes megnézni a filmet. Két és negyedórára kikapcsol, ebben a nehéz világban nem megvetendő teljesítmény. A színészekkel sincs semmi baj: Robert Downey Jr. kisujjból hozza a milliárdos playboyt. Chris Hemsworth a Thor óta sok spenótot ehetett. Mark Ruffalo szerintem az eddigi legjobb Hulk, Jeremy Renner pedig Legolast is leiskolázza. Tom Hiddleston Lokiként hatalmat hajkurászó öntelt, kaotikus frizurájával Nicolas Cage hajbabérjaira tör. Samuel L. Jackson komoly képpel keveri a kártyákat, míg Scarlett Johanssonról férfiszemmel mit is mondhatnék? Nagyon dögös cica, elől-hátul meg van mindene. Kis negatívumként Chris Evans az, akivel nem tudok megbarátkozni, valahogy kevés és Amerika Kapitány jelmeze is irtó giccses. Úgy néz ki, mint egy bazári majom. Ettől eltekintve, csupa pozitívum a film, kilenc pontot vékonyan megérdemel. Jöhet a folytatás. (Filmtrailer.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14