Batman: A mozifilm antológia (DVD)

A DVD

Éreztem én, hogy nem kell megvenni a fapados Batman DVD-ket. Számtalanszor kézbe vettem már őket, mert lehet, hogy egyik epizód sem sikerült túl fényesre, mégis részét képezik az egyetemes filmkultúrának, és sok-sok „leg”-es jelzővel bírnak, tehát ha komolyan veszem filmgyűjtői státuszom, akkor beszerzem őket. Így szólt a filozófiám, de aztán ahelyett, hogy a kosaramba pakoltam volna a korongokat, inkább visszatettem őket a polcra: a csontjaim azt súgták, lesz még ezekből speciális változat.

S íme. Idén a Warner egy ügyes húzással újraindította a mozikban Batmant, aki 65 éves története során már számtalanszor bebizonyította, hogy mindig kész a megújulásra: a restarttal egy időben bejelentette, hogy a Burton/Schumacher négyes is új gúnyát kap: képet, hangot, extrát dögivel. Még egy olyan pletykát is felkapott a szél, hogy Joel Schumacher összeüt egy fél órával hosszabb rendezői változatot a Mindörökké Batman szétszóródott jeleneteiből, mert az a film talán még nem menthetetlen. Aztán végül valamennyi epizód mozis változatát kaptuk, szépen kisikált hangzással megspékelt vadonatúj transzferrel, de még extrában és körítésben sem szenvedtünk hiányt.

Az epizódok külön-külön is megvásárolhatók, a mániákus bőregér-rajongók viszont minden bizonnyal a négy filmet tartalmazó díszdobozt fogják betenni a kosarukba, hisz az árát elnézve (darabonként 4.000 Ft, egyben 12.000 Ft) kijelenthetjük: a Batman és Robint ajándékba kapjuk. Ráadásul a dombornyomású gyűjtőcsomag nagyon pofásan fest, még a Mámia díszdoboz és a Star Wars trilógia mellett is.

A DVD-borítók szenzációsan néznek ki, velük ellentétben a kezelőfelület enyhén szólva gyatra: zenés állóképek unalmas sorozata, de legalább magyarul. Ilyenkor arra gondolok, hogy minimum az angol nyelvű menü lehetne olyan szépen animált, mint amilyet az angol nyelvterületen élők kapnak…

A kép

Mind a négy epizód új transzferrel áll csatasorba a vásárlók kegyeiért. A restauráció ugyan nem vetekszik a Lowry Digital produktumaival (pl. Star Wars), de becsületes munka: a celluloidszemét nagyját eltakarították, a színeket szépen feltöltötték, és az első rész tejszerű feketéjéből is rendesen visszavettek. (Megjegyzés: annak idején a Batman videón feltuningolt fényerővel jelent meg, mivel sok néző panaszkodott arra, hogy a moziban alig látott valamit a filmből, olyan sötét volt: ennek köszönhetően lett videón és az első DVD-n olyan szürkés-ezüstös a film).

Itt-ott ugyan fellelhető egy-két pötty, de egyik sem zavaró. A monokróm felületeken észleltem némi pixelbodrozódást, habár egyszínű felület maximum Tim Burton filmjeiben látható, Joel Schumacher víziói olyan messze vannak a monokrómtól, mint a Szomszédok teljes 12 évadja a DVD-megjelenéstől.

A hang

Új transzfer mellé újrakevert hangot is kaptunk: csodát azért várjunk tőle, bár a negyedik rész kétségkívül erőszakosabban szól, mint Batman első bemutatkozása. Egyik epizód keverése sem fogja kiszakítani a házfalat (hacsak nem kapcsoljuk Jim Carrey sipákolását egy csillió wattos végfokra), ellenben a hangmérnökök mind a hat csatornának osztottak lapot, így a filmek valódi térhatással szolgálnak, s ha az épp aktuális Batman beindítja a Batmobilt, akkor a mélynyomónk is elkezd berregni.

A filmeket magyar szinkronnal is nézhetjük: mind a négy film az eredeti szinkron 5.1-ben felturbózott változatát kínálja, ami kb. azt takarja, hogy centerből a magyar hangok szólnak kicsit kopottasan, kicsit tompán, míg a surround sugárzókból árad a kristálytiszta effektusparádé és zene. A vicc csak az, hogy a beszédhangokat – jó magyar szokáshoz híven – kellemesen feltekerték, így Joker szerepében Sinkó László ugyanúgy túlüvölti a harangjátékot a Batman végén, mint a Jégcsap bőrébe bújt Reviczky Gábor a robbanásokat a Batman és Robinban. Sebaj: valamennyi epizód szinkronja remek munka, az első két részé nem véletlenül viseli a „klasszikus” jelzőt.

A felirat hibátlan, bár köszönőviszonyban sincs a szinkronnal, és meglehetősen szűkszavú.

Extrák

Töméntelen. Az első korongokon a film mellett találunk egy-egy előzetest (a Batmané zseniális, nem is csoda, hogy jókora hisztériát okozott, mikor először kikerült), valamint rendezői audokommentárokat. A Batmant és a Batman visszatért Tim Burton látja el hasznos információval. Burton egy anti-Tarantino, keveset beszél, sokat hallgat, de ha megszólal, akkor legalább mond is valamit. Például őszintén beszél a Sean Young incidensről és megemlíti Annette Beninget, aki terhessége miatt maradt le a Macskanő szerepéről. Továbbá kiderül róla, hogy nagy Batman-rajongó, imádta Frank Miller vízióit, de a legnagyobb kedvence a Jokerről szóló Killing Joke. Mily meglepő.

A Mindörökké Batmanhez és a Batman és Robinhoz Joel Schumachernek akad egy-két hozzáfűznivalója. Érthető módon az első filmre büszkébb, lelkesebben is kommentezik (általában jelenetspecifikusan), habár messze nem egy sportriporter intenzitásával. Érinti a szokásos témákat (színészek, díszletek, forgatás, stb.), szépen megdicsér minden közreműködőt, és jót mulat a gumiból készült mellbimbókon. A Batman és Robin esetében kifejti, hogy ő sokkal sötétebb folytatást képzelt el, de a merch-milliókban gondolkodó producerek kijelentették, hogy ennek a filmnek a fiatalabb korosztályt kell megcéloznia, így lett bosszúfilmből jégrevü. Most már csak azt nem értem, hogy egy gyerekfilmben a cicanadrágos Uma Thurman miért tesz állandóan utalásokat az orális szexre?

A kiadványok második lemezein annyi extra van, hogy megszámolni is kunszt, végignézni meg aztán pláne, ráadásul mindegyik kapott magyar feliratot, szóval nincs kibúvó: rá kell szánni két teljes napot. Mert érdemes.

A Batman bónusz lemezén találjuk A Sötét Lovag legendája című 40 perces dokumentumfilmet, melyet Mark Hamill narrációja kísér. Hogy neki mi köze van a Batman mitológiához? Ő volt Joker hangja a remek animációs sorozatban, melyet igazán megjelentethetnének már nálunk… A doksi frenetikus, elég ha csak egy pillantást vetünk a közreműködőkre: többek között Stan Lee (Pókember), Kevin Smith (alias Csendes Bob), Mike Mignola (Hellboy) és Frank Miller (Sin City) mesél a hős múltjáról, jelenéről, jövőjéről, szerepéről és örökségéről. Szóba kerül Robin halála és az Adam West féle sorozat is, habár részleteket nem mutatnak belőle – gondolom, copyright okokból.

Egy hat részes sorozat mesél két órában a bőregér filmes legendájáról (ennek első három fejezete a Batman extra lemezén található, míg a maradék hármat szétszórták a folytatások között): az első három fejezet Burton szérianyitó Batman-filmjéről mesél. Minden fontosabb közreműködő megszólal, Burtontől Basingerig, de az igazi eredmény az, hogy Jack Nicholson visszatér egy új interjú kedvéért, hiába no, illik szépen megköszönni azt az 50 millió dollárt. Kiderül, hogy már a hetvenes évek végén filmet akartak forgatni a Sötét lovagról, mesélnek a tíz éves huzavonáról, a rajongók reakcióiról, s egy rövidke kivágott jelenetet is elcsíphetünk.

A 4-5-6. rész a folytatások hátterét, forgatását tárgyalja. Ezekben is feltűnnek a legnagyobb nevek, de már jobbára archív interjúk formájában. A Batman visszatér kapcsán ismét hallunk Sean Youngról, aki már milliomos lehetne, ha levédette volna azt a macskás balhét, de Cristopher Walkenről szót se ejtenek, a Mindörökké Batman kapcsán megtudjuk, miért változtattak Tim Burton koncepcióján (mert a producerek ezt akarták, azért!), továbbá anekdotáznak Bob Kane-ről és a forgatás közben megejtett véletlenszerű látogatásairól, a doksi utolsó fejezetében pedig Joel Schumacher kér elnézést Batman és Robinért a rajongóktól. Ugyan már, mindent elnézünk a 8MM rendezőjének. Ehem.

A Batmanen túl szekcióban kisfilmek kollekciója mesél a filmek hőseiről és gonosztevőiről: ha az minden vágyunk, hogy Joker szárnysegédjéről, Bobról és az izomagyú Bane-ről is megtudjunk ezt-azt, akkor álmunk most valóra válhat. További kisfilmek mesélnek a látványtervekről, melyek projectről projectre egyre nagyobbra duzzadtak (érdemes tudni, hogy a Batman és Robin háromszor annyit kóstált, mint a Batman), a speciális effektusokról (e sorozatban a miniatűrök nyertek a CGI ellen, habár már a második epizódban is akad egy-két számítógépes trükk), a film zenéjéről (Danny Elfman: büszke, Eliott Goldenthal: sötét), a jelmezekről (Michael Keaton Type O’Negative koncertre mehetne ebben a cuccban, míg George Clooney-t a brazil karneválról kinéznék) és a maszkokról (Méregcsók szemöldöke, Rébusz haja, Pingvin orra, Joker szája – nagy az isten állatkertje).

Az első rész extrái között van egy kisfilm az 1998-ban elhunyt Bob Kane-ről (mindössze 3 perces), aki Batman karakteréről beszél és ellátogat a film forgatására is. Megnézhetünk egy vázlatsort Robinról, aki végül egyik Burton-filmben sem kapott szerepet. A Batman visszatér bónuszlemezén különálló kisfilm mesél a mechanikus és betanított pingvinekről (no, azt a bizonyos felvonulást nevezem én „a pingvinek vándorlásának”), míg a harmadik epizód extrái között Keith Campbell mesél a kaszkadőrök munkájáról, megleshetünk egy korabeli werkfilmet, melyben Nicole Kidman lelkendezik, hogy ő az első női karakter a franchise történetében, aki megcsókolhatja Batmant. És vannak végre törölt jelenetek is (összesen 7 szcéna 14 percben), melyekből többek között megtudhatjuk, hogyan szökött meg Kétarc az elmegyógyintézetből, s mi a Denevérbarlang titka. A negyedik epizód egyetlen kivágott jelenetet kínál Alfred elveszett szerelméről, továbbá zengedezik egy sort a film menő járgányairól.

Bár a második részhez nem készült emlékezetes sláger, de valamennyi bónusz lemezen helyet kapott néhány klassz videoklip: Prince-től mindjárt hármat is megleshetünk az első bónuszlemezen (a Batdance uralkodik!), viszont a harmadik rész extra korongjáról hiányzik a Hold me, Thrill me… a U2-tól.

A teljes kép

Bár a Batman antológia négy mozifilmje között jelentős minőségbeli különbségek vannak, azért vannak olyan tényezők, melyekben mind a négy film osztozkodik: mind Tim Burton, mind Schumacher nagyobb jelentősséget tulajdonított a gonosztevőknek, mint a címszereplőnek, s akárhogy is nézzük: egyik nagyobb bohóc lett, mint a másik. Burton hangulatos, bár elég felületes meséiből Schumacher harsány vurstlit faragott: ez volt a kilencvenes évek. Idén nyáron Batman újjászületett, de ez már egy másik történet…

Az antológia szép díszdobozban, újrakevert hanggal és újradigizett képpel, valamint brutális mennyiségű extrával jelenik meg: ezek közül a legértékesebbek az első rész bónuszkorongján találhatók, de a folytatások bőséges szelekciójában is akad sok érdekesség.


zalaba ferenc lászló, 2005. november 15., DVD Extra

Oldalak: 1 2 3 4