Pulitzer-díjak az Elian-ügyért

Hétfőn New Yorkban kiosztották az idei Pulitzer-díjakat. Az újságírás, a tényirodalom és szépirodalom, valamint a zene rangos elismerését 21 kategóriában adták ki. A díj névadója, a makói születésű Pulitzer József a modern amerikai lapszerkesztés megalapítója volt.
[…]
Michael Chabon kapta a regényért járó Pulitzert. Regénye a harmincas években játszódik, a képregény első nagy korszakának hőseiről szól. David Levering Lewis W. E. B. Du Bois baloldali fekete tudósról és polgárjogi személyiségről írt életrajzáért kapott díjat. Általában a társadalmi elkötelezettséget, a gazdasági és politikai hatalom és az állami bürokrácia visszaéléseit és hibáit, embertelenségét leleplező humanista írások kapják meg az újságírói díjakat. Ugyanilyen rangja van az irodalmi, drámai díjaknak is.

Az idén 7500 dollárra emelték a Pulitzer-díj összegét. A szerkesztőségek kollektív teljesítményét ugyanakkor aranyéremmel ismeri el a zsűri, amely az újságírás, az irodalomkritika elismert művelőiből és professzoraiból áll.

Miklós Gábor
Népszabadság
2001. április 18.