Villáminterjú Krebsz Ivánnal

Villáminterjú Krebsz Ivánnal

Krebsz Iván régi ismerősöm. Rajzol, fest. Néhanapján, szórakozásból képregényeket is. Tehát nem hivatásos képregény rajzoló, ezért nem is szolgál rá semmiféle műfaji kritikára.

A +hökkentő mesék című sorozatában valóban meghökkentő történeteket olvashatunk. No, nem Roald Dahl-i vagy Hitchcock-i értelemben. Néha egyszerűségükkel, máskor látszólag céltalan csapongásaival, sokszor a csípős tanulsággal hökkentenek meg. Az aktuális sorozat az alkotó IWIW-es galériájában tekinthető meg, ott ahová mások a gyermekes, hegymászós, esküvős képeiket postolják. A villáminterjút e-mailben követtem el.

Szia! Készítettek már Veled interjút?

K.I.: Még nem.

A weboldalad (krebszivan.hu) alapján festőművész, grafikus vagy. Mondanál pár szót magadról, hogy árnyald ezt a képet vagy elég, ha ennyit tudunk rólad?

K.I.: Egerben végeztem, hivatalosan rajztanár vagyok, de nem tanítok.

Szeretsz a reflektorfényben lenni, vagy inkább visszahúzódó alkat vagy? (Hagyod, hogy a képeid beszéljenek helyetted.)

K.I.: Nem szeretek szerepelni.

2005 végén adtál először hírt az ismerőseidnek, hogy képregényeket fogsz postolni az iwiw-es galériádba. Előtte foglalkoztál már képregények rajzolásával?

K.I.: Nem. Akkor csináltam az elsőt. Illetve egyszer a főiskolán egy videót.

Jómagam igyekszem rendszeresen nézni a galériádat. Eleddig nyolc +hökkentő mesét gyűjtöttem össze Tőled. Meg tudod mondani, pontosan mennyit rajzoltál eddig?

K.I.: Igen, pontosan kilencet.

Mindegyik történetet magad írod és rajzolod vagy van, aki segít? Akár ebben, akár abban. Egy régebbi 'beszélgetés' során említetted, hogy van ismerősöd a Magyar Képregény Akadémia oszlopos tagjai között. Esetleg ő adott tanácsokat a kompozíciókhoz?

K.I.: Teljesen egyedül készítem. Általában megszületik a téma, és menet közben formálódik. Van amikor a történet hozza a rajzot, van hogy fordítva.

A történetek alapjai és a képi világ engem kicsit a Magyar népmesék rajzfilmsorozatra emlékeztetnek. A végeredmény már természetesen nem. Ez szándékos vagy megint csak én keverem a szezont a fazonnal?

K.I.: Amikor elkezdek egy mesét rajzolni, nem törekszem arra, hogy egyedi formába öntsem, inkább kísérletezgetek. Lehet, hogy egyes rajzok megjelenésében van némi áthallás, de ebben nincs semmi szándékosság.

A stílusod is sokat változott a történetek során. Ez valamiféle fejlődés vagy egyszerűen csak ilyen-olyan megjelenítési módokkal kísérleteztél?
K.I.: Azt hiszem, jobban érdekel a formai megoldások keresése. Fejlődés, ha van az együtt jár vele.

Csak az iwiw-en publikálod a képregényeket?

K.I.: Igen, csak ott. Oda is lettek méretezve, az a hely adta a történetek hosszát, egyszerűségét, és némi lehetőséget adott arra, hogy ne csak az íróasztal fiókjának készítsem őket.

Kapsz visszajelzéseket a képregényekkel kapcsolatban?

K.I.: Igen, a barátaimtól.

Nem kérdeztem meg, hogy mennyi történetet érzel még magadban. Remélem, még nagyon sokat, és mindegyiket láthatjuk Tőled. Kösz a válaszokat!

K.I.: Én is remélem, hogy lesz még néhány :). Szívesen.

Kapcsolódó galéria:

Darkplant – 2007.02.27.