Aleksandar Zograf

Aleksandar Zograf
Rövid életrajz

Sasa Rakezic alias Aleksandar Zograf 1963-ban született a szerbiai Pancsevóban. A 80-as évektől folyamatosan jelentett meg képregényeket különböző jugoszláviai ifjúsági, zenei és kulturális lapokban. A 90-es évektől képregényei már olyan főként amerikai magazinokban jelennek meg, mint a The Comics Journal, a Zero Zero, a New City és számos más jelentős fórumon.

A Fantagraphic Books ezt követően már önálló köteteit is kiadja Life Under Sanctions, Psychonaut #1 és Psychonaut #2 címmel, majd Bob Kathmannal együttműködve nemzetközi antológiát szerkeszt az álmokról Flock of Dreamers címmel.
A NATO bombázások idején Regards from Serbia címmel közölt rendszeres képregény-híradásokat különböző amerikai weboldalakon.
Európa nyolc országában összesen tizennyolc önálló képregénykötetét adták ki.
Számos nemzetközi képregényfesztiválon vett részt, melyeken munkáiért több elismerést, díjat is átvehetett.

Önálló művészeti kiállítása volt többek között a párizsi Regard Moderne, a seattle-i Roq la Rue, a San Francisco-i Cartoon Art Museumban. Budapesten 1998-ban állították ki Élet a szankciók alatt című képregénysorozatát a Black Black galériában.

Pancsevóban idén negyedik alkalommal vesz részt művészeti vezetőként a Grrr! Nemzetközi Képregény fesztivál szervezésében.

Első magyar nyelvű kötete a Nyitott Könyvműhely Kiadó ArtComix sorozatában jelenik meg Balkán víziók címmel.
A válogatáskötet mintegy 140 fekete-fehér és színes oldalon enged bepillantást Zograf sokrétű művészetébe korábbi önéletrajzi alkotásaitól, a háborús időszakról készült műveken át a legújabb képregényekig.

2006. március 5-én a II. Magyar Képregényfesztivál díszvendége lesz.

Aleksandar Zograf saját honlapja: www.aleksandarzograf.com

Az információkat Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kiadó vezetője küldte el számunkra. Köszönjük!