5 kérdés Mike Mignola-val – Megfizet a Pokol

5 kérdés Mike Mignola-val – Megfizet a Pokol

A Hellboy díjnyertes alkotója, Mike Mignola végre visszatért Hellboyhoz: két év szünet után az első minisorozat jelent meg. A Wizard a következőket kérdezte tőle a múlt hónapban, Philadelphiában megrendezett Wizard World alkalmával…

– Két év kihagyás után térsz vissza Hellboyhoz.
– Nos, azért foglalkoztam vele. Ugyanazon az átkozott köteten dolgoztam megszakításokkal három évig. De végül elkészült, és megjelent.

– Úgy gondolom, a mozifilm is befolyással volt a sztori létrejöttére.
– A film nagymértékben megtörte a munkát. Miközben a filmen is dolgoztam, próbáltam a minisorozatot is készíteni, de valahányszor elkészültem volna pár oldallal, már rohannom is kellett Európába (vagy máshová). Abbahagytam, elkezdtem. És valahányszor abbahagytam, mindig másként gondoltam arra, milyennek is kellene lennie a minisorozatnak.

– Meg szeretném kérdezni: ha a történetre hatással volt a film, az hol vehető észre? Hetente új ötletekkel tértél vissza?
– Igen, igen, úgy értem, volt három különböző cselekményem is ehhez a történethez, aztán végül… Nagyon elégedetlen voltam a második periódussal; meggondoltam magam, és azt mondtam, inkább félreteszem az egészet egy időre. Az első oldalak nagyon tetszettek, mert olyanra sikerültek, amilyennek a befejezést is elképzeltem. És valóban: az alatt az idő alatt, ami képregény kiadása nélkül telt el, egyre inkább tudatosult bennem, hogy ennek a sorozatnak különlegesnek kell lennie, amitől a megjelenésekor azt mondják majd: „Sokáig vártunk erre, de megérte!”. Úgyhogy egy hosszabb rész található a végén Hellboy eredetéről, ami eredetileg nem szerepelt volna ebben a minisorozatban.

– A történetnek ez a része régóta megvolt már a fejedben, vagy ez egy teljesen új dolog, amit most találtál ki?
– Nagy része már megvolt. Állandóan azon rágódom, vajon mennyire akarok valamit elmondani az embereknek. Nincs még túl korán, hogy elmeséljem? Mikor jön el a megfelelő pillanat, amikor elmondhatom? Kíváncsiak erre egyáltalán? Persze nem derül ki minden arról, hogy ki is Hellboy, de úgy gondoltam, a hosszú várakozás után ez majd jó nagyot fog szólni.

– Beszéljünk a Hellboy film folytatásáról. Milyen fázisban van jelenleg?
– Guillermo (Del Toro) nem sokkal ezelőtt nekiült, és egy eredeti történettel rukkolt elő a Hellboy folytatásához. Spanyolországban volt, ahol egy másik mozit próbált összehozni. Amíg azon dolgozik, írja a forgatókönyvet, amit én még nem láttam ugyan, de tudom, hogy már majdnem elkészült. Szóval várunk Guillermora, hogy beszálljunk a forgatókönyvbe. Akkor már átbeszélhetjük az egész költségvetést is, és képben leszünk.

– Mit hoz a jövő?
– Lee Bermejo belekezdett három minisorozat rajzolásába, amelyek Hellboy életének következő nagy történéseit mutatják be. Hellboy életének első szakaszát, annak is a legvégét zárja le A Sziget, az a minisorozat, amit éppen most fejeztem be. Én fogom írni és Lee fogja rajzolni a következő Hellboy-ciklust, amely az angol folklór és az orosz mitológia egyes elemeire épül, ám ezúttal, egy rövid időre nem lesz több náci, sem Lovecraft-szörny balhé. Boszorkányok és mindenféle tündérmese-szereplők tűnnek majd fel. Ezen kívül Richard Corben és én közösen is fogunk egy Hellboyt készíteni. Én rajzolom az elejét és a végét, Richard pedig egy rövid, „történet a történetben” jellegű részt készít. Már nagyon fiatal korom óta szerettem volna egy ilyet, és izgatott vagyok, hogy vele dolgozhatom együtt.

Ízelítő oldalak a Hellboy – The Island-ből:

Az interjút Tikos Péter fordította.