Képregény és Internet

Ebből a buliból a képregény sem maradhatott ki. Sőt! Képregénnyel kapcsolatos homepage „ottlapok” százai, ezrei jöttek létre még jóval azelőtt, hogy a legszélesebb nagyközönség tudomást szerzett volna a hálózat létezésésről.

Az elsők kicsiben kezdték: magukgyártotta, közepes vagy annál gyengébb minőségű, de az úttörő szerepből következően eredeti megoldásokat alkalmazó folytatásokat pakoltak fel szervereikre. A képek kinyomtathatók, merevlemezre kimenthetők.

Ma már a nevesebb cégek újdonságainak az előzetesit is így olvashatjuk. Például a legnagyobb amerikai képregénykiadó, a Marvel Comics Group sajtóközleményei és előzetesei itt olvashatók: http://www.research-mag.com/news/press/pressl.htm .

A legnagyobb „alternatív” kiadó, a Dark Horse Internet-címe: http://www.dhorse.com/~dhc/. Ez a kiadó a (fiatal) felnőtteknek szóló képregényekre szakosodott, legnépszerűbb sorozatai sikerfilmek adaptációi (Csillagok háborúja, Indiana Jones, Predator, Alien, Mask, Tarzan).

Ugyancsak „fent van a Weben” a legtöbb comic strip, vagyis naponta megjelenő 3-4 kockás komikus-szatirikus figura, mint például Garfield, Kázmér és Huba, Charlie Brown és Snoopy. Az egyik kedvencem Gary Trudeau, aki Doonesbury című sorozatával már harmadik évtizede kommentálja az amerikai aktuális eseményeket. A közelgő elnökválasztásokra tekintettel külön „site”-ot rendeztek be, ahol a 4-24 évvel ezelőtti részeket olvashatjuk újra.

Külön kategóriaként bekerült a képregény a nagy Internet-katalógusokba is. Természetesen a címek többsége amerikai és francia, de számos angol, finn, német, ausztrál szerző is hirdeti magát, csak győzze az ember végignézni. A közismert Yahoo keresőrendszeren belül a képregénnyel kapcsolatos katalógus elérhetősége: http://www.yahoo.com/Entertainment/Comics_and_Animation/. A katalógus persze roppant vegyes, hiszen egy kapaba kerülnek a kommersz és underground kiadványok, a gyűjtők é a kritikusok. Az alkönyvtárak segítenek eligazodni, de azért így is szinte korlátlan ideig böngészhetők.

Végül néhány érdekesség: Internet kapitány kalandjai az alábbi címen olvashatók: http://www.cerf.net/cerfnet/about/comics/comics.html.

A tavalyi év egyik legsikeresebb új sorozata a Too Much Coffee Man, egy olyan szuperhős, aki erejét a koffein és a nikotin túlzott fogyasztásából nyeri (szerzője Shannon Wheeler): http://www.tmcm.com/.
Utolsónak pedig íme egy ezoterikusnak ígérkező, ugyancsak „underground” sorozat, My 3 Husbands címmel, Wayan tollából: http://www.cea.edu/zoop/art/wayan/01m3.html.

Bayer Antal
Filmvilág
1996. október