Rusz Lívia retrospektív képregény kiállítása

Bukarest és Szeged után Budapesten is megtekinthető a Rusz Lívia retrospektív kiállítás. A tárlatot 2012. június 20-án 18 órakor Alexandru Ciubotariu, képregényalkotó, a kiállítás kurátora nyitja meg. Az Izsó u. 5. (XIV. ker.) alatti Román Kulturális Intézetben 2012. augusztus 3-ig tekinthetőek meg az eredeti grafikák, nagyított printek és egyéb érdekességek.

(2012.04.05.) A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében (6720 Szeged, Dugonics tér 2.) nyílik meg 2012. április 11-én, 18:00 órakor Rusz Lívia retrospektív képregény kiállítása. A már 2012. februárjában a Bukaresti Magyar Kulturális Központban is bemutatott kiállítás a grafikus és képregényrajzoló Rusz Lívia eredeti képegényeit és rajzait mutatja be Szegeden, sokakban felidézve a gyermekkor élményeit.

Megnyitja Alexandru Ciubotariu, a kiállítás kurátora.

A kolozsvári születésű Rusz Lívia (grafikus, festőművész, képregényrajzoló) 1958-tól a kolozsvári Napsugár című gyermeklap állandó munkatársa. Fodor Sándor íróval közösen alkotják meg Csipike, a törpe figuráját, a román-magyar köztudat emblematikus mesealakját, mely a kezdetekkor képregényhősként debütált, és később számos kiadást megért és több nyelvre lefordított öt mese főhőse lett.1987 végén Rusz Lívia Budapesten telepedik le, és a következő évben kiadja Nem mind arany, ami fénylik és Miskali közbelép című képregény köteteit, mely nagy népszerűségnek örvendett az olvasók körében. 1988-tól együttműködik Kiss Ferenc forgatóköny-képregényíró és gyűjtővel. Közösen megalkotják Prométheusz, a rosszmájú jótevő című mesét, ugyanakkor a Dörmögő Dömötör című gyermeklapban megjelenik Kalamajka kalandjai című sorozatuk.

1966-tól Rusz Lívia román gyermeklapokban is publikál: Arici Pogonici, Cravata Roşie, Luminiţa, Cutezătorii és Şoimii Patriei, ugyanakkor négy képregényalbumot, nyolcvan gazdagon illusztrált könyvet ad ki a Tineretului, ESPLA, Dacia, Kriterion, Ion Creangă és Garamond Junior kiadóknál. Lucia Olteanu írónővel közösen létrehozták a közkedvelt Mákvirág, a kacsa és Kokó, avagy makimajom figuráit.
“Rusz Lívia, a mindenkori gyerek szemét bámulatba ejtő művészetével egy tapintatos de igazi nagykövete a román-magyar kulturális térnek, melyen keresztül művészetének finom üzeneteit küldi. És innen tovább szerte a világba.” – írja Mircea Opriţă, a Budapesti RKI volt igazgatója a Rusz Líviáról készült monográfiájának előszavában.

Alexandru Ciubotariu 1979. július 10-én született, a konstancai Művészeti Gimnáziumban tanult, majd a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetem, grafika szakán szerzett diplomát. Műveit több mint 60 romániai, belga, szlovén, lengyel, horvát, cseh, francia és görög újságban és folyóiratban közölték, több, mint tizenhárom könyvet illusztrált. Tizenegy képregény album szerzője, több, mint ötven kiállításon vett részt: Romániában, Franciországban, Magyarországon, Csehországban, Szerbiában, Marokkóban, Moldovai Köztársaságban, Lengyelországban és Németországban. Több, mint 20 kitűntetéssel rendelkezik, nagyrészével képregényes munkásságát díjazták. Két képregény klub létrehozója és vezetője (az egyik Konstancán, a másik 1998-2000 között Jászvásáron), melyeknek célja a képregény rajzolás népszerűsítése, valamint az ehhez szükséges sajátos technikák elsajátítása. Alexandru Ciubotariu művészneve Pisica Pătrată (Kockamacska).

 • Hozzászólások

 1. zoli79 szerint:

  Tök jó, nem kell már róla hírt adnom! Éppen most terveztem felhívni az intézetet, de akkor ezt nem kell már. :)

  Azért az érdekes, hogy másfél éven belül ez a második komoly Rusz kiállítás Szegeden.

 2. kferry001 szerint:

  Az érdekes az, hogy először a Román-Magyar Intézetnek ajánlottam fel, hogy rendezzék meg Csöpi néni 80. születésnapját, de a budapesti csapat úgy elzavart, mint egy darazsat.
  Azt mondták, forduljak talán a szegedi kirendeltségükhöz. Ők meg arról tájékoztattak, hogy csak azokat a kiállításokat rendezhetik meg, amiket a budapesti központ javasol.
  A kígyó a saját farkába harapott, mondja a közmondás. A köznép ezt másként fejezi ki, de az obszcén…
  De ha hasonló kiállítást egy román művész javasol, lám-lám, kezüket-lábukat törik a megvalósításért!
  Ami egyáltalán nem baj.
  Csak tény!
  Senki sem lehet próféta a saját hazájában.

 3. zoli79 szerint:

  Elvégre ez a Román kulturális intézet. Szerintem érthető, ha a hazulról jött kezdeményezésekre jobban figyelnek.

  Mindegy is, nem érdemes bánkódni miatta, talán jobban is alakult így a Somogyi könyvtárral közösen!

 4. kferry001 szerint:

  Az biztos is!

 5. Nero Blanco szerint:

  Június 20-tól Budapesten is megtekinthető lesz a kiállítás!

Vélemény, hozzászólás?

 • Facebook Hozzászólások