Rick and Morty

Kétszer elborultabb a Futuramánál és kétszer prosztóbb az Archer első évadánál, és minden vulgárissága ellenére mégis tele van szívvel. Pedig a főszereplő két karakter felvállaltan a Vissza a jövőbe ikonikus hősein alapulnak, márpedig ők nekem annyira a szívem csücskei, hogy kifejezetten háklis tudok lenni, ha őket forgatják ki. A készítők, Justin Roiland és Dan Harmon azonban hihetetlen sok kreativitást öltek a műsorukba, minden egyes rész egy hatalmas agymenés az elejétől a végéig – talán pont az első rész még meglehetősen döcögős, de aztán a sorozat hamar megtalálja a hangját.

Történetünk egyik hőse az idős, mizantróp, kicsit őrült és nem kicsit emésztési zavaros Rick Sanchez, aki több évnyi kaland és távollét után felveszi a kapcsolatot rég nem látott lányával Beth-tel. Beth gyerekei, Summer és Morty hamar túlteszik magukat ezen, apjuk, a neurotikus Jerry már kevésbé, aki szerint Ricknek inkább lenne a helye idősek otthonában. Akkor nem veszélyeztetné a családot agyament kísérleteivel és nem rángatná magával Mortyt elvetemültebbnél elvetemültebb kalandokba.

Ebben a tekintetben igaza is van, hiszen Rick kísérletei nem egyszer az egész emberiséget sodorják veszélybe, más kérdés, hogy őt nemhogy az idősek otthona nem tartaná vissza, hanem egy interdimenzionális börtön sem. Rick egyébként cinikus, bunkó, önző, felelőtlen és egoista, aki rengeteg negatív tulajdonsága ellenére éppen azért lehet népszerű sokak körében, mert hogy fikarcnyit sem törődik mások véleményével. Az az excentrikus lázadó, akinek életünk során legalább egyszer mindnyájan látni akartuk magunkat. Ráadásul percek alatt összeeszkábál bármilyen ketyerét, amivel a téridő-kontinuum másik végében találhatjuk magunkat. Ki ne akart volna már ilyen képesség birtokába jutni?

Pedig Rick egyébként cseppet sem olyasvalaki, akivel egy fedél alatt élnénk, igaz, ez elmondható a családja többi tagjáról is. Jerry például sokszor nem csak kisszerű, hanem kicsinyes és szánalmas, aki gyakran érezteti feleségével, hogy ő „csak” egy lódoktor valódi emberorvos helyett, akkor is, ha inkompetenciája miatt hamar elveszti állását a reklámügynökségnél, hogy aztán szinte felzabálják komplexusai. Beth alkoholizmustól szenved, Summer tipikus tini, aki próbál népszerű lenni, Morty pedig nem az eszéről híres, hanem annak hiányáról.

„A szülők is csak gyerekek, akiknek gyerekei vannak.”

Jól láthatóan a sorozat középpontjában egy diszfunkcionális család áll, amit lassan harminc éve tett népszerűvé az azóta is futó Simpson család, és amivel csak kevés animációs sit-com szakított (ironikus módon pont a bevezetésben említett Futurama és Archer pont ilyen, mert ők elsősorban munkahelyi kapcsolatokkal operálnak, még akkor is, ha főhőst az egyik rokona alkalmazza). A Rick and Morty érdekessége azonban éppen az, hogy lazán fittyet hány minden konvencióra, akárcsak az elsődleges címadó karaktere. A második részben például a címszereplő hősök egy Eredet – Rémálom az Elm utcában ötvözetben találják magukat, míg a többiek emberfeletti intelligenciával felruházott kutyákkal gyűlik meg a bajuk.

Emellett a tetteiknek sokszor tétjei is vannak, hiszen rengeteg sorozattal szemben, ahol a dolgok a következő rész elejére visszaállnak a helyükre, addig, ha itt hőseink elszúrnak valamit, akkor az úgy is marad. Márpedig gyakran elszúrják, amit el lehet.

„Több vagyok, mint az öcséd. Én vagyok az az öcséd, akiben megbízhatsz, amikor azt mondja, ne fuss el! Senki nem jött céllal a világra. Senki nem tartozik sehova. Előbb-utóbb mindenki meghal. Gyere, nézzünk TV-t!”

Mégis, minden nihilizmusa és prosztósága mellett hihetetlen szíve van. Ebben persze nem csak az írógárdát illeti dicséret – de őket feltétlenül –, hanem a szinkrongárdát. Beth hangja Sarah Chalke, akit sokan csak a Dokik Elliottjaként ismernek, Jerryé pedig Chris „Cyril Figgis” Parnell, Summert pedig a Greek, a szövetség Spencer Grammerje szinkronizálja. A legnagyobb elismerés mégis az egyszerre mindkét címszereplőnek orgánumát kölcsönző Justin Roilandot illeti, akinek nevéhez többek között a Kalandra fel! Citromgrófja köthető. Hihetetlen, hogy milyen könnyedén képes átváltani a fejhangú Mortyból a rekedt Rickbe.

Ugyan magyarul egy rész sem jelent még meg, mégis, mindenkinek érdemes próbát tenni vele, aki szeretne egy vicces, elsöprő és minden utalása és kikacsintása ellenére eredeti sorozatot látni.