Rekordot döntött egy manga

Háromszázmillió eladott példánnyal rekordot döntött Japánban a One Piece című manga (képregény) sorozat, amelynek már a 72. kötete jelent meg – közölte a kiadó Shueisha.

Oda Eícsiró nemzetközileg is sikeres mangasorozata egy fiatal kalózbandáról szól, amely egy kitalált világban a legendás kincset, a „One Piece”-t keresi. A főszereplő Monkey D. Luffy, akinek álma, hogy kalózkirály lehessen.

Az 1997 óta futó sorozat a Shonen Jump című, kamaszoknak szóló hetilapban jelenik meg, de nemcsak fiatal fiúk olvassák, hanem lányok és mindkét nembéli felnőttek is, a belőle készült anime- és filmsorozatok is nézők tömegeit vonzzák.

A One Piece példányszáma messze meghaladja fő riválisáét, a Dragon Ballét, amelyből eddig 152 millió példányt adtak el – közölte Shueisha.

one-piece-72

Egyéni komment, de az mti.hu által közölt hírt, melyet később az index.hu és a HVG is átvett, több külföldi weboldal kissé másként tálalta. Természetesen a One Piece messze a legsikeresebb mangasorozat jelenleg Japánban, de a háromszáz milliós szám egyelőre a nyomott példányokat jelenti, a tényleges eladások valamivel ez alatt vannak. Az ANN információi szerint is a One Piece vezet nyomasztó fölénnyel a Dragon Ball-al szemben (DB nyomott példányok 2012-ig 156,6 millió), de itt sem eladott példányokról írnak, hanem a boltokba került mennyiségről.

Megint egy másik grafikon már tényleges eladásokról szól, amely 2012. februárjáig vizsgálódott. Ez alapján viszont valós lehet a háromszáz millió eladott kötet.

manga-grafikon

Hogy ne legyen teljesen tiszta a kép, a Rocketnews24 portál által idén tavasszal közölt listában például csak második a One Piece, még mindig a Dragon Ball vezet az eladott példányszámokat tekintve.

A pontos számokat, vagy azok valódiságát innen megítélni nehéz, de az biztos, hogy Oda Eícsiró kemény munkája meghozta a gyümölcsét (éjjel 2 és 5 óra között enged magának némi pihenőt), és a Shonen Jump magazin neki köszönhetően újra a régi fényében tündökölhet. A One Piece előző, 71. kötete Japánban egyébként kb. négy millió példányban jelent meg, melyből három nap alatt másfél millió kelt el.

Forrás: hvg.hu, Rocketnews24, ANN