Rejtő Jenő Orrvérzésig – okt. 10-11

Rejtő Jenő orrvérzésig – Fülig Jimmy ajánlásával vagy épp annak ellenére címmel rendez kétnapos művészeti és tudományos programot a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület.

Bár a MISZJE elsődlegesen a könyvtári kölcsönzések után járó jogdíjak megállapításával és kifizetésével foglalkozó jogkezelő szervezet, egyáltalán nem állnak távol tőle a rendhagyó tudományos, művészeti és kulturális, valamint irodalomnépszerűsítő programok.

Ezúttal Rejtő Jenő tragikus halálának (Szovjetunió, munkaszolgálat, 1943) 75. évfordulója szolgáltatott apropót arra, hogy a meglehetősen legendás szerzőről, generációk számára meghatározó műveiről és nem kevésbé kulturális és popkulturális örökségéről, a társművészetekre gyakorolt hatásáról gondolkozzanak.

Az ingyenes rendezvényre 2018. október 10-én és 11-én a Lumen Kávézóban (1085 Budapest Horánszky utca 5.) kerül majd sor. Az összesen hat beszélgetés pedig kellően változatos ahhoz, hogy a szakmai és a szórakozásra vágyó közönség egyaránt megtalálhassa köztük a számára kedveset.

A két nap folyamán meglehetősen sok területtel foglalkoznak majd a meghívottak. Rejtő magyar irodalomban elfoglalt helyének meghatározásától, a szubjektív Rejtő-képen és a Csontbrigád középiskolai érzékenyítő programok során történő felhasználhatóságán át, a képregényes és filmes adaptálhatóság kérdésén keresztül egészen az 1920-as és ’30-as évek magyarországi szerzői jogi helyzetéig vezet majd az út.

Este pedig ingyenes koncertek (szerdán Meglepetés Jazz, csütörtökön Sárarany) segíthetnek majd az elhangzottak feldolgozásában.

A program nyitott és ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges!
Az esemény a Facebookon, ahol a részletes program is megtekinthető: https://www.facebook.com/events/1154342541383317/
A program tematikájához és a Rejtő-univerzumhoz jól passzoló plakát Poór Dorottya munkája. A rendezvény szervezője: MISZJE, partner: Lumen Kávéház, támogató: NKA

A rendezvény mindkét napján lesz képregényekhez és képregényalkotókhoz kötődő program:

2018.10.10. 18:00-19:00 Rejtő világa képregényekben él tovább

Beszélgetés a Rejtő-adaptációk különleges életéről.
Résztvevők: Garisa H. Zsolt képregényrajzoló, kihúzó és animátor (a klasszikus Rejtő-képregények felújítója), Hegedűs Márton, képregényalkotó (egy Rejtő életéről készülő képregény tervezője), Szabó Zoltán Ádám képregényes szakíró, a kilencedik.hu munkatársa, Varga “Zerge” Zoltán, képregényrajzoló és színező (a klasszikus Rejtő-képregények színezője). Moderál: Szép Eszter, képregénykutató, a kilencedik.hu munkatársa, az MKSZ egyik ügyvivője

2018.10.11. 18:00-19:00 Rejtő mozgásban

Milyen út vezetett az animációtól a hangos könyvön keresztül az egészestés moziig? És vajon merre vezet tovább?
A beszélgetés résztvevői: Varsányi Ferenc animációs rendező, a Piszkos Fred közbelép c. animációs film rendezője, Cserkuti Dávid illusztrátor, a Piszkos Fred közbelép c. animációs film látványtervezője, Gerencsér Péter filmtörténész, újmédia-kutató. Moderál: Szép Eszter képregénykutató, a kilencedik.hu munkatársa, az MKSZ egyik ügyvivője