Projektfigyelő #1

Manapság képregényrajongónak lenni nagyon jó – rengeteg a hazai megjelenés, szinte minden héten érkezik egy újabb bejelentés. Emellett már könnyűszerrel vásárolhatunk online képregényes- és könyvesboltokból világszerte. Mindkét esetben elég egyszerű dolgunk van, tisztán átlátható kínálatból csipegetünk a számunkra szimpatikus kiadványok közül. Viszont akadnak gyöngyszemek, amik közösségi finanszírozásban kezdik meg pályafutásukat – jobb esetben ezek megtalálják az olvasókörüket, és valóban megvalósulhatnak. Néhány esetben meg egyenesen olyan népszerűek lesznek, hogy valamelyik kiadó felkapja, és a palettájára helyezi, mint ahogy az a Head Lopperel is történt. Ezzel a – terveink szerint kéthavi – rovatunkkal szeretnénk megkönnyíteni az érdekességekre vadászó olvasóink dolgát, és összeválogatni pár figyelemreméltó projektet.

Az Utolsó Előtti Huszár

Mi mással is kezdhetnénk, mint a legfrissebb hazai projekttel? A Huszárok jöttek, láttak, és besöpörték a célösszeg 273%-át. A történelemi köntösbe bújtatott misztikus folkhorror alapötletével és a rajzoló Tuli Krisztián stílusával – amin pont annyira érezni Timm, mint Mignola hatását – szinte eleve sikerre volt ítélve.

Mit támogatok: egy hat részes ciklus első, 30 oldalas, színes füzetét. A képregény biztosan elkészül, 4-5 hónapon belül. Gyakorlatilag nyomdaköltségre és alkotói apanázsra megy a támogatásod.

Extrák: akadnak bőséggel. Az ingyenes nulladik résszel kiegészített (30+8 oldal) füzettől kezdve egészen egy 80 oldalas gyűjtői kötetig (ez ugyanúgy 30+8 oldalnyi képregény) válogathatunk. De vannak alternatív borítók, poszterek, támogatói igazolvány és 3D nyomtatott figura is.

Rizikófaktor: esetleg, ha holnap átlyukasztja a bolygót egy meteor, nem biztos, hogy időben elkészül. 273%-kal biztos, hogy anyagi akadályokba nem fog ütközni a projekt.

Meddig tart: 01/04/19

Projekt link

Patreon link

Section Zero 1959

Karl Kesel veterán képregényíró, szinte minden nagyobb képregénykiadó alkalmazta már. Tettestársa Tom Grummett több tucat DC képregényt rajzolt, többek közt azt a Superboy sorozatot is, aminek köszönhetően összebarátkozott Kesellel. Közösen megalkották a Section Zero-t, egy titkos kormányalakulatot, akik olyan fenyegetéseket hárítottak el, amik létezéséről senki nem tudhat. Legyen az természetfeletti fenyegetés vagy egy idegen invázió az űrből, ők megvédenek minket. Az egész ráadásul úgy néz ki, mintha a silver ageből pottyant volna ide.

Mit támogatok: egy 120+ oldalas, standard comic méretnél kicsit nagyobb keményfedeles kötetet. A pénz az alkotók családi kasszájába vonul.

Extrák: tömkelegével. Képeslap, matrica, zsákbamacska. A sima kötet mellé csomagtól függően megvehetjük az előz Section Zero: volume 0 kötetet is. De ha egy eredeti Superboy oldal kéne a nappaliba, az is megoldható.

Rizikófaktor: nos, ez a cucc messze nincs kész. Semennyire. Ugyanakkor két jónevű alkotó csinálja, immár másodszor. Ahogy elkészülnek egy fejezettel, azt azonnal el is küldik digitálisan, amig nincs meg a kötet. Persze, egy alien invázió mindig közbeszólhat.

Meddig tart: 14/03/19 – tick-tock Clarice, nemsokára vége.

Projekt link

The Baboon

Jamie Jones floridai képregényalkotó szerelmes a ponyvákba. Ez egy saját állítása, de a projektre rápillantva is egyértelmű lehet mindenki számára. A rajzok, a színek, a karakterek, mind egy csodás időutazás a vasárnapi stripek, rejtélyes hősök és sokszínű segítőik világába. Humor, akció, feszültség, szónokoló főgonoszok, és hősök helyett magukat – sőt, néha a hősöket is – megmentő hölgyek.

Mit támogatok: egy 60 oldalas keményfedeles kötetet. Jamie az európai albumok formátumát választotta, minden kötet egy önálló történet. A támogatásod itt gyakorlatilag vásárlás.

Extrák: „az első Kickstarterező” kezdőcsomag. Skicc, print, kitűző.

Rizikófaktor: a kötet kész. Szóval arra már biztosan nem kell várni. Még $800+ kell a 100% eléréséhez. Nem elérhetetlen cél.

Meddig tart: 28/03/19

Projekt link

Longharbor

Ezt a gyöngyszemet Lakatos Pisti lelte az internet hasznosabb régióiban. Az indonéz Alejandro Mirabal búvárból lett grafikus. Első képregénye előző munkahelyéből táplálkozik. Átvitt, és a szó szoros értelmében is. Pazarul megfestett vízalatti horrort álmodott meg, első pillantásra meggyőzött.

Mit támogatok: egy 70 oldalas kötetet, és egy kezdő képregényvállalatot, a Hollow Owl-t. Három lelkes alkotót, akik bátran írják a készülő cuccuk mellé Lovecraft nevét.

Extrák: „én csak egy képregénnyel készültem” csomag. Egy printet tudunk még választani, esetleg egy eredeti rajzot csináltatni. Kifújt. Sebaj, olvasók vagyunk, kérünk egy képregényt, köszönjük.

Rizikófaktor: 140%-on áll a támogatottság. Ezzel nem lesz gond. Egy év áll az alkotó rendelkezésére, hogy elkészüljön vele. Van egy kis indie képregénykiadója, két cimborájával működteti. Sima ügy, persze ha valamelyik Nagy Öreg nem szippant fel az orrlyukába mindannyiunkat.

Meddig tart: 26/03/19

Projekt link

Hexer Dusk

John Ostrander nevéhez olyan címek fűződnek, mint a Suicide Squad, a Hawkman vagy a Spectre. Jan Duursema leginkább Star Wars képregényeket illusztrált, továbbá ő teremtette Aayla Secura, a Twi’lek Jedi karakterét is. Ostranderrel a Star Wars Legacy és a Dawn of the Jedi sorozatokat csinálták közösen. Első közös szerzői mókájuk a Hexer Dusk, ami egy klasszikus sci-fi, idegen dimenziókból betolakodó ellenséges lényekkel, böhöm nagy űrhajókkal és ráspolyos modorú főhőssel. Aki természetesen az utolsó Hexer.

Mit támogatok: egy 72 oldalas, színes kötetet. Az Ostrander / Mandrake családi kasszát.

Extrák: Egy kis apróság. Skiccek, nyomatok, kártyák. Semmi fontos, fókuszáljunk a kötetre.

Rizikófaktor: nincs. Kickstarteren már rég megszponzorálták, az Indiegogo InDemand-el gyakorlatilag csak vásárolnánk. Ha lenne mit. Mert sajnos még nincs. A projekt 2016-os, az utolsó update kb. egy hete volt. Nem dőlt be, nem léceltek le, csak nem jártak túl jó idők feléjük. Ilyen is van. A Spider King is elkészült, ez is el fog.

Meddig tart: nincs behatárolva, bármikor beugorhatsz egy példányért.

Projekt link

Lakatos István Patreonja

Igen, tudom, ez nem egy kampány. De van, akit még bankók lobogtatásával sem lehet meggyőzni, hogy vágjon bele – úgy tűnik, Pisti ilyen. Jelenleg Lewis Carroll két Alice történetét gyúrja egybe és dolgozza meg olyan Lakatos-módra. A kiadásra, nyomdai munkára talán hajlandó lesz egy kampányt indítani, hogy mi végre örömmel támogathassuk. Addig is Patreonon lehet követni, karaktervázlatokat, friss infókat olvasgatni, exkluzív tartalmakhoz hozzájutni, hogy aztán lehessen menőzni azoknak, akik nem támogatják. Még.
A Patreon kampányt talán úgy lehet megfogalmazni, hogy akit egy készülő munka ígérete győz meg, annak valóak a fenti linkek, aki egy alkotónak szavaz bizalmat, annak a Patreon való, és onnantól hagyja, hogy az alkotó azt tegye, ami a dolga: alkosson.

Mit támogatok: Lakatos István mindenbabjait.

Extrák: Patreon oldal, tehát a támogatás mértékétől függően kapsz tartalmat. Már egy „cimbora” a havi 5 dolcsival olvasgathat mindenfélét. Ennél magasabb összegű támogatásoknál egyedi rajz ill. dedikálás is jár!

Rizikófaktor: kritikus. Látom magam előtt, ahogy a kofferekből hanyagul kilógó Deákokkal surran a reptérre, hogy a Palau Köztársaságban tengesse napjait a millióinkból. Ilyenek ezek a magyar alkotók, na. Oké, viccen kívül: nincs. Pisti akkor is dolgozik, ha nem adsz neki pénzt előre, csak utólag. Ilyenkor kevesebbet eszik és nem jut neki képregényekre. Mindenesetre bíztató, hogy a kampány elindulása óta már elkészült A Pipás képregénye.

Meddig tart: amíg le nem állítod. Havonta juttatsz egy kis apanázst.

Pateron link