Pókember: KÉK (NMK #32)

Cím: Pókember: KÉK (NMK #32)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Jeph Loeb, Tim Sale, Steve Buccellato
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum:
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2019.03.14.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Mary Jane előtt ott volt Gwen Stacy… Peter Parker első szerelme, akinek az élete tragikus véget ért, amikor a Zöld Manó levetette egy hídról.
Ez a történet kettejük egymásra találásáról szól. Arról, hogy milyen megpróbáltatásokon esett át Pókember veszedelmes bűnözők egész garmadájától addig, míg az övé lehetett álmai nője.

A gyűjtemény a Spider-Man: Blue 1-6. számát tartalmazza.

Előszó:

Ha belegondolunk abba, hogy Peter Parker mennyi viszontagságon esett már át, kész csoda, hogy egyáltalán megvan még a humorérzéke. A balsorsot hozó „Parkerszerencse” Pókfej történeteinek szerves részét képezi; bármikor úgy tűnik, hogy végre jól alakulnak a dolgai, törvényszerűen beüt valami hatalmas, lélekromboló katasztrófa, ami a padlóra küldi.
1973 júniusában olyasmire került sor az Amazing Spider-Man 121. számában, ami egész életében kísérteni fogja Pókembert: ekkor vesztette életét Peter Parker barátnője, Gwen Stacy. Az olvasókra gyakorolt hatás leírhatatlan volt. Akkortájt ilyesmi elképzelhetetlennek számított egy szuperhősmagazinban. Lehet, hogy egy őrült szuperbűnöző elrabolja valaki feleségét vagy barátnőjét, ám azok mindig életben maradtak. Ez a megrendítő esemény mindenkire sokkolóan hatott.
Ez a szám egyben fordulópont volt Pókember életében. Mondhatnánk, hogy odalett a sorozat ártatlansága, de arra idővel amúgy is sor került volna, hisz a közönség egyre érettebbé vált, a Marvel pedig alkalmazkodott. Áldozatokat kellett hozniuk, és sajna Gwen Stacy pont közéjük tartozott.
Mint már említettem, eléggé veszedelmes lépésre szánja el magát az, aki a képregény-történelem egy meghatározó pontjához tér vissza – különösen, ha egy olyan érzékeny témáról van szó, mint Peter Parker és Gwen Stacy kapcsolata. Másfelől nem ez volt Jeph Loeb és Tim Sale első „színes” visszatekintése, hisz a Pókember: Kék mini mellett két hasonló sorozattal bizonyították, hogy szakértő szemmel közelítenek a választott témákhoz; ezek voltak a Fenegyerek: Sárga és a Hulk: Gray (Szürke).
A történet meseszép, erre nincsnek más szavak. Loeb párbeszédei őszinték és szívből jönnek, mint ahogy Sale rajzai is – aki mellette annyira tökéletesen utánozza a klasszikus pókrajzolómester, id. John Romita stílusának esszenciáját, amennyire csak lehetséges. Gwen Stacy és MJ sohasem néztek még ki ilyen szívdöglesztően és kecsesen, de Pókfej összecsapásait se láthattuk még ilyen stílusosan. A képregény az első kockától az utolsóig élvezet a szemnek.
Lapozzunk hát, s ismerjük meg Peter Parker eme múltba veszett meséjét.
Lássuk, miként sikerült elnyernie a világ legbalszerencsésebb fickójának a szeretett lány szívét…

Előzmények:

Peter Parkert, a visszahúzódó de eszes középiskolás fiút egy tudományos kiállításra tett osztálykirándulás során megcsípte egy radioaktív pók, ami valamiképpen csodás pókszerű képességeket adott neki. Amikor később egy betörő lelőtte a nagybátyját, Peter megtanulta, hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár, így a tragédiát követően megfogadta, hogy a képességeit a New York-i bűnözés felszámolásának szenteli. Így született meg a csodálatos Pókember!
Ben bácsi halála csak egy volt a Pókembert sújtó tragédiák sorában. Habár Pókember kitartóan küzd a szerettei megóvásáért, néha mégis a hozzá közel állók fizetik meg a hősiességének árát. Ezek közül a legtragikusabb kétségkívül az volt, amikor a Zöld Manó megölte a barátnőjét, Gwen Stacyt. A sors eme kegyetlen fintora megfosztotta Peter Parkert egyetlen igaz szerelmétől, és kettészakított egy olyan fiatal szerelmespárt, akiknek az volt a végzete, hogy együtt éljék le az életüket.
Peter idővel megbékélt és újabb szerelemre talált Mary Jane személyében. Peter és MJ azóta boldog házasságban élnek, ám nem akad olyan nap, amikor ne gondolna Gwenre és arra, hogy az élete és halála milyen hatást gyakorolt a saját életére…

Előzetes: