Persepolis (2. kiadás / Libri)

Cím: Persepolis (2. kiadás / Libri)
Szerző(k): Marjane Satrapi
Kiadó: Libri
Ár: 4499 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 352 oldal
Megjelenés: 2019.09.20.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Mardzsi tízéves, amikor a nőket kendőviselésre kötelezik, bezárják a kétnyelvű „világi iskolákat”, majd Irak ledobja az első bombát Teheránra. A szabadelvű családban nevelkedő kislány próféta akar lenni, tüntetésekre jár, és hősnek tekinti börtönviselt bácsikáját. A szülők látják, hogy ebben a nyomasztó légkörben az ő szabad szellemű lányuk nem tud kiteljesedni, ezért Ausztriába küldik tanulni, ahol reményeik szerint lehetősége lesz az érvényesülésre.

Ám a beilleszkedés nem egyszerű – az eltérő kultúrával, viselkedési szokásokkal nehéz megbirkózni, és a fiúk, illetve a zavaros ideológiájú haverok csak még inkább megbonyolítják a helyzetet. Egy szerelmi csalódás és néhány hónapnyi csövezés után Mardzsi úgy dönt, visszatér Iránba, de már a szülőhazájában sem érzi otthon magát – míg Európába túl „iráni” volt, Iránban már túlságosan „európainak” számít…

Megrázóan őszinte, szívszorító, ugyanakkor humorral átszőtt történet a vallási fundamentalizmus országáról, az iszlám forradalomról, a félelemben és gyászban eltöltött évekről, és két világ – az iráni és nyugati gondolkodás – kibékíthetetlennek tűnő ellentéteiről.

Kapcsolódó írásaink:

Az iszlám nők veszélyes hétköznapjai Iránban

Iráni punk

Marjane Satrapi: Persepolis – A visszatérés

Marjane Satrapi: Chicken with Plums (Poulet aux prunes)