Papírmozi #4

Hosszú szünet után a 7. Magyar Képregényfesztiválra megjelenik a Papírmozi antológia új száma.

A tartalomból:

 • Képregények hazai szerzőktől: Dudás Győző és Zách Attila, Göndöcs Gergely, Haránt Artúr és Árva-Szabó Péter, Koska Zoltán, Kovács Péter, Lanczinger Mátyás, Oravecz Gergely, Vass Róbert.
 • Külföldi alkotók: Alexandru Ciubotariu (Románia), Olivier Grenson (Belgium), Darko Macan (Horvátország), Aleksandar Zograf (Szerbia).
 • Bónusz: Andre Aciman illusztrált novellája, Árva-Szabó Péter verse.
 • Írások képregényekről: Bayer Antal, Kálovics Dalma (Hagio Moto), Kránicz Bence (Joe Sacco), Nagy Krisztián (Lanfeust).
 • Címlap: Oravecz Gergely.

Ár és oldalszám hamarosan…

 • Hozzászólások

 1. Lobster Johnson szerint:

  Messziről valami olckúl mangának néztem Gergő rajzát :)

 2. füsti willy szerint:

  én közelről is

 3. Pádi szerint:

  Én is.
  Jahogy. Jé tényleg.
  Most veszem csak észre a szignót.

 4. füsti willy szerint:

  szerintem ez tuti manga, úgy éljek, de biztos direkt csigázzák itt a kedélyeket, mert nem kapunk privjukat :))

 5. alecar szerint:

  Fú, ez szuper, nem is gondoltam, hogy lesz új szám.:)

 6. Nero Blanco szerint:

  Oldalszám: 88. Ár: 1500 forint, fesztiválon 1200. Az összes Nero Blanco Comix-kiadvány a Képes Kiadó standján lesz kapható.

 7. joozsaru szerint:

  Nem tudom, én biztosan nem veszem meg szerintem ez az egész sorozat nagyon gáz. Egyik rendelésemhez kaptam egy régebbi számot…… kár volt. Gázok a rajzok és a történetek is. Én azt nem értem, hogy olyan klasszikus képregények mint a XIII megszűnnek, vagy mint a Punisher-ből 1 db jelent meg és ez meg a többi hasonló meg “él” és virul.

  Elhiszem, hogy erre is van igény és senkit sem szerettem volna megsérteni, de én is és szerintem vagyunk még ezzel páran ki vagyunk “éhezve” a jó képregényekre és az sajnos negyed évente ha egy megjelenik.

 8. Nero Blanco szerint:

  7: Egészen pontosan mely rajzok és mely történetek voltak “gázok”? A Papírmoziban nagyon különböző stílusú alkotók jelentek meg. Elég fura lenne, ha mindegyikről ugyanaz a véleményed.
  A XIII és a Megtorló külföldi képregények, amelyeknek a magyarországi megjelentetése nagyon sokba kerül. Súlyos jogdíjat és repródíjat kell fizetni, pénzbe kerül a fordítás, a beírás, a szerkesztés, és színes kötetekről lévén szó, a nyomdaköltségek akkor alakulnak kedvezően, ha nagy példányszámban lehet kinyomni. De sajnos, a felsorolt címeket nem vásároltak meg elegen, ezért szünetelnek meghatározatlan ideig. Ha lenne esély a nyereséges (de legalább a nem veszteséges) kiadásukra, egészen biztosan lenne, aki bevállalná őket. Hogy világos legyen: egy-egy ilyen kiadvány közel 1 millió forintba kerül a kiadónak, ennyit kell legalább keresnie ahhoz az eladásokon, hogy visszakapja a befektetett pénzét.
  Az új Papírmozi ezzel szemben 150 példányban jelenik meg, fekete-fehérben, digitális nyomásban. Valamennyi munkatárs ingyen dolgozik, a külföldi szerzők is szívességből bocsátották a rendelkezésünkre a máshol már megjelent képregényeiket. A fordítást, a beírást, a tördelést, a nyomdai előkészítést én magam csinálom (kis segítséggel), megint csak ingyen. Egy ilyen kiadványnak a költségvetése töredéke a fent említettekének, és azt én nem is tudnám vállalni. Tehát nem “valami más” helyett adom ki, hanem önmagáért, azoknak, akik az ilyeneket szeretik, akik szerint ezek is jó képregények.

  A fesztiválon sok más újdonság lesz, biztos találsz közte neked jobban tetszőt. Ha az évente megjelenő 100 könyvesbolti és 40-50 alternatív terjesztésű képregényből neked mindössze negyedévenként 1, vagyis évente összesen 4 tetszik, arról azért talán nem kizárólag a kiadók tehetnek.

 9. joozsaru szerint:

  Köszönöm a “válaszod” a hozzászólásomhoz. Sem a rajzok sem pedig a történetek nem tetszettek. Teljesen elfogadom azt amit írsz, távol álljon tőlem, hogy bárkinek a munkáját, és ízlését kritizáljam. Nem ez volt a célom. Én csak egyszerű képregény szerető ember vagyok, sajnos amiket én szeretnék és szeretek olvasni az nagyon ritkán jelenik, jelennek meg. (pl. Batman -itt a rajz nagyon fontos – Frank Miller történetei, vagy az olyanok mint a Largo Winch.

  Kérdezném, hogy pl. a XIII esetében, nem lehetne legalább úgy kiadni, hogy fekete-fehér egyszerű kötésben. Bízom benne, hogy sokan szeretnénk teljes egészében elolvasni ezt a történetet, hiszen ez a képregény is már kétszer “útnak” indult Magyarországon, és mindig csak eltűnt.

  De hasonlóképpen jártak a James Bond és Modesty Blaise történetei is,és Largo Winch is “próbálkozott” már, Conan-ról és Punisher-ről nem beszélve.Mindez persze 18 – 20 éve történt, azóta felnőtt egy másik képregényszerető generáció is.

  A net segítségével persze olthatom a “szomjúságom” de én azt vallom, hogy képregény papír alapon az igazi.

 10. Nero Blanco szerint:

  9: Ha nem az volt a szándékod, hogy bárki munkáját vagy ízlését kritizáld, és ha elfogadod, amit írtam, már csak a “gázok” szót kéne visszaszívni, mert az igenis rosszulesik az én érzékeny szerkesztői lelkemnek.
  A James Bond képregények nem voltak valami magas színvonalúak, és hát őszintén szólva, Modesty Blaise fölött is eljárt az idő. Nem ezeknek a feltámasztása az igazi kérdés, hanem az, hogy az aktuális újdonságok közül mit lehet behozni a magyar piacra. Ebben a tekintetben nem állunk ám annyira rosszul – persze, hogy ez generációs kérdés is. Én pl. 50 éve olvassok képregényeket, természetesen komoly nosztalgiám van gyerekkorom francia és belga képregényei iránt, ezért is írok róluk oly sokat róluk. De belátom, hogy azokat kiadni manapság teljesen irracionális ötlet lenne. Néhány klasszikust leszámítva ugyanis “odakint” a vadonatúj dolgok futnak jól, és hiába kiadatlan nálunk egyik-másik sorozat, a hazai fiatal olvasók is eléggé tájékozottak ahhoz, hogy tudják, mi megy mostanság, és azokat szeretnék leginkább magyar kiadásban látni. Ilyenek például a Scott Pilgrim, a Hellboy, a Lenore, vagy a friss Marvel (Polgárháború) és DC (Hush szíve) kiadványok, hogy a népszerű mangákról ne is beszéljünk.
  Ami a XIII-at illeti, nagyon szeretném azt hinni, hogy a felvetésed nem egyedi vagy rétegigény, mert az valóban elképzelhető lenne, hogy 2-2 sztorit egybekötve, fekete-fehérben, valamivel kisebb méretben és 600-800 példányban megjelentessen egy elkötelezett kiadó – de ezt csak akkor meri meglépni, ha biztos lehet abban, hogy nem fog belebukni. Sajnos, 1000 alatti példányszámmal nagyon nehéz országos terjesztésben gondolkodni, azt pedig látjuk már, hogy a csak rendezvényes-webshopos-képregényboltos terjesztésnél 300-400 példány a felső határ. (Sőt, a Largo Winch 4 példája mutatja, hogy még az is csak sokára fog teljesülni.)

 11. füsti willy szerint:

  szép vita, bár már elég unalmas lehet ezredjére ugyanazt taglalni :)

  no de: privjúkért kiált a Papírmozira kíváncsi nép!

 12. Nero Blanco szerint:

  11: Nyilván nem volt cérnája az újonnan csatlakozó kollégának végigolvasni sok ezer hozzászólást. Előzetesek a képregényekből a Papírmozi blogon lesznek (valószínűleg hétfőtől), az egyik rövid cikket pedig már most teljes terjedelmében közzétettem a Nero Blanco blogon.

 13. joozsaru szerint:

  Nem vitáztam és visszaszívom a “gázos2 kifejezést. Attól, hogy nem szólók hozzá, olvasom az oldalt.

 14. VTomi szerint:

  Örülünk, hogy van Papírmozi, mert a fiatal feltörekvő képregényalkotóknak ez óriási lehetőség, és jó hogy vagyunk sokan, akik ezt szerelemből csináljuk, mert másképp nem lehetne beindítani a magyar képregényalkotást.
  Nero Blaco! Tervezel a közeljövőben Papírmozi 5-öt?

 15. Nero Blanco szerint:

  14: Egyelőre örülök, hogy a 4 elkészült (most hozták a nyomdából). De igen, a terv az, hogy évente kettő lesz. Egy a fesztiválra, egy az őszi esemény(ek)re.

 16. VTomi szerint:

  Nagyon érdekes volt az Igazságtevők a képregényben c. cikk!
  Vass Róbert: Különös, idegen nyelven: Nemezis c képregényében a hatodik oldal véletlenül a másodikra került. De a sztori érdekes, várom a folytatást.

 17. Nero Blanco szerint:

  16: Köszi. Igen, sajnálatos hiba történt, a fórumon is megírtuk már (még jó, hogy van saját oldalszámozása a képregénynek, így nem kell keresgélni, hogy mi a helyes sorrend).

Vélemény, hozzászólás?

 • Facebook Hozzászólások