Oslo Comics Expo 2010.

Oslóban élő olvasónk, Séber László elküldte nekünk az Oslo Comics Expo 2010 képes élménybeszámolóját.

Na most azt tudnotok kell, hogy Oslo nem egy nagy város (500.000 lakos), szóval a börze sem valami eget rengető. 2007 óta minden évben részt veszek rajta, a felállás minden évben hasonló. A helyszín idén is a “Serieteket“, a képregénykönyvtár. Ez egy kis könyvtár Oslo szívében ahol képregényeket lehet kikölcsönözni – és a helyi képregényes élet fő színhelye is egyben. A börze két napig tart, az első napon a hangsúly egy adott vendég munkásságának bemutatásán van. Idén egy finn csapat kiállítását, a Glömp-öt lehetett szemügyre venni. Egy úriember több mint 10 éve kezdte el kortárs képregény rajzolók közreműködésével megalkotni ezt a mára már igencsak vaskos kiadvánnyá terebélyesedett antológiát, minden évben az adott kiállítás anyagával bővítve tartalmát. Az idei téma a képregények térben való ábrázolásának lehetőségeit kutatja, célja, hogy bebizonyítsa a képregény ábrázolási lehetőségeinek sokrétűségét.

Igen érdekes kiállítás volt, remélem, a képek megfelelően vissza tudják majd adni az élményt! Próbáltam az alkotók neveit is lefényképezni, több-kevesebb sikerrel. Az épületen kívül felállított sátorban eközben “kerekasztal” beszélgetések folytak a meghívott vendégekkel, különböző témákat átfogva. Volt szó a norvég képregény történelméről, a jelenlévő külföldi vendégek munkájának bemutatásáról illetve rajz és írás technikai kérdésekről – a kivetítőn képekkel illusztrálva. A nap, koncerttel zárult a közeli kocsmában (azon én már nem vettem részt).

A második nap már magáról a képregény vásárról szólt, miközben a sátorban továbbra is zajlottak a különböző beszélgetések. Az idei sztárvendégek, Jim Woodring és Becky Cloonan is ekkor dedikáltak (tavaly Brian Bolland volt itt, aki szívesen megnézte a portfóliómat és hasznos tanácsokkal látott el!).
A képeken Woodring az őszes, idősebb úriember, aki minden rajongójának szép képekkel illusztrálta dedikálni kívánt könyvét.
A kis vörös hajú bájos leányzó pedig Becky Cloonan, aki fiatal kora ellenére már tíz éve profi, és a legnagyobb kiadóknak rajzol jelen pillanatban is. Vele, egyébként sikerült elég sokat beszélgetnem, többször összefutottunk, igen érdekes bennfentes infókat osztott meg velünk. Elképesztő élmény volt hallani, ahogyan a képregény iparról beszél a saját szemszögéből, nagyon sok írót, rajzolót, akinek munkásságát mi, átlag emberek nagyra tartjuk, ő természetesen személyesen ismer, mi több, barátságban van vele! Az amúgy szokásosnál hosszabb, 4-5 napos ittléte alatt is dolgozott, mert mint mondta, a határidő elmulasztása nagyon sok kiabálással és haraggal jár – ezek után megállapodtunk, hogy témát változtatunk mert már egy kicsit el volt maradva a jelenlegi projektjével, és a “határidő-elmulasztás” folyamatos ismételgetése kellemetlen érzésekkel töltötte el! :-)

A szombati börze egyébként sok lehetőséget adott a norvég ill. skandináv amatőr vagy fiatal kiadóknak, íróknak is, hogy munkájukat a nagyközönség elé tárják. Számomra külön sikerélmény, hogy végre sikerült megismerkednem egy Osloban székelő, nem régóta működő kis kiadó tagjaival, és sikerült barátságot kötnöm az egyik fő alapító-taggal, Lars Schwed Nygård-dal (anakata-comics.com)! Ezentúl neki fogok rajzolni, aminek elképesztő módon örvendek, mivel számomra nagyon fontos hogy gyakran össze tudunk futni, és élőben, egy sör mellett át tudjuk beszélni a legújabb oldalakat (az inernet-es eszmecserébe már egy kicsit belefásultam)!

A nap egy óriási after party-val zárult egy közeli mulatóhelyen, ahol új barátaimmal sikerült igen rendesen eláznunk! A ráadás, hogy Becky is csatlakozott hozzánk és megmutatta hogyan buliznak a new york-i lányok (Bár a norvég ivászat még számára is sok volt:))!

Befejezésül egy kép rólam, amit Lars barátom volt oly kedves és küldött át nekem, bár a keletkezésére abszolút nem emlékszem, jó tudni hogy jól szórakoztam (a kép jobb szélén a szemfülesebbek kiszúrhatják a táncoló Becky-t is :-))!
Még egy kép amin a szervezők zsenialitását szeretném dicsérni! Minden asztal papír terítővel volt lefedve, és tele volt pakolva színes filctollakkal, hogy mindenki képes legyen az alkoholtól ittas
kreativtását papírra vetni! Imádnivaló!

Hát mit is mondhatnék még? Oslo Comics Expo 2011, here I come!

27 vagyok, hobbim a képregény rajzolás, különböző amatőr íróknak rajzolgatok már egy pár éve, néhány munkám kinyomtatásra került. Jelenleg eléggé elfoglalt vagyok, 3 rövid képregényen (8-10 oldal) dolgozok, elég lassan haladok mert csak a szűkös szabadidőmben rajzolok és már jó előre be vagyok táblázva.
Kíváncsian várom, hogy milyen lesz Lars-sal a közös munkánk, illetve egy görög nemzetiségű íróhölgy készít számomra egy történetet ami remélhetőleg ki is lesz adva, szóval majd meglátjuk. Otthon néhány versenyre neveztem be, onnan lehet ismerős a nevem valakinek.