Ősképregények világa Szegeden

A XIX. sz. második felében megjelenő új sajtóműfaj, a képtörténetek, azaz a képregények őseinek világába nyerhetnek közvetlen bepillantást a látogatók a Szegedi Somogyi Könyvtár III. emeleti periodikatárában. A kiállítás témája a magyar élclapok 1848-tól 1945-ig, tehát nem kifejezetten a képregényekre összpontosít, de mint tudjuk, ezek a lapok jelentik a képregények hordozófelületét, így a ma már ritkaságnak számító lapok megtekintése a képregénytörténet iránt érdeklődő látogatónak mindenképpen izgalmas lehet.

A könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei (Zeneműtár, Vasváry-gyűjtemény, Helyismereti gyűjtemény, Gyorsírászati gyűjtemény, Periodikatár, Eszperantó-gyűjtemény, valamint az Emlékkönyvtár) 18 és 24 óra között nyitva lesznek, mindegyikben alkalmi kiállítás és tárlatvezetés várja a látogatókat.
A gyermekek 21 óráig játékos foglalkozásokon vehetnek részt.

A könyvtári éjszaka rendezvényei könyvtári tagság és belépti díj nélkül látogathatók.

Dongó, Tüsök, Ludas Matyi – derűs kalandozás az élclapok világában

Válogatás a helyi és országos humoros hetilapokból, folyóiratokból. A stilizált kávéházi miliőben (asztalka, ruhafogas, újságtartó) rendezett kiállítás vázlatos áttekintést ad a magyar szatirikus lapok Somogyi-könyvtári gyűjteményéből, 1848-tól 1945-ig. Vetített karikatúrák, jeles szerzők portréi, címlapok idézik föl a hajdani élclapok világát.

Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2012
2012. június 23. (szombat) 18–24 óra
Dóm tér, központi könyvtár