Nyolc év pihenő után Asterix visszatért.

A világhírű francia képregénysorozat hőse 1959-ben született. Ugyan a bretagne-i gall falu lakóinak újabb kalandjait egy ideje már nem az eredeti szerzők írják és rajzolják, a rajongók változatlan lelkesedéssel és türelemmel várják, hogy megvásárolhassák a legújabb epizódot.

René Goscinny halála után Albert Uderzo sokáig egyedül folytatta a sorozatot, de egyszercsak átadta a stafétát egy fiatalabb csapatnak. A 35. könyv szerzői Jean-Yves Ferri és Didier Conrad, címe: Asterix és a piktek (Astérix chez les Pictes). A történet Skóciában játszódik.

– Didier-vel arra gondoltunk, hogy ezt az albumot a régi, az örök Asterixnek szenteljük. Ezért egy kicsit a hetvenes évekre emlékeztet a stílusa – magyarázta Jean-Yves Ferri, a történet írója.

Többen azt híresztelték, hogy a képregény szerzői nem véletlenül választották Skóciát a történet helyszínéül. Vannak, akik szerint ugyanis egyértelmű utalást találunk a skót népszavazásra, de az író azt mondja, ez eszébe sem jutott.

– Amikor elmentem Skóciába, és megmutattam az ötletet a skótoknak, úgy tűnt, nagyon örülnek. Egyszercsak azt kérdezték, miért éppen Skócia? Arra gondoltak, hogy biztos a referendum miatt. De én csak azután hallottam az egészről, hogy ott jártam náluk, nem volt semmilyen rejtett szándékom – mesélte Ferri.

Az Asterix-képregényekből az 1961-es első kiadás óta 350 millió példányt adtak el világszerte. A gall ellenállók hősies és vicces kalandjait eddig 111 nyelvre fordították le.