Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. ügynöke, 1. rész (NMK #82)

Cím: Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. ügynöke, 1. rész (NMK #82)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Stan Lee, Roy Thomas, Jim Steranko, Jack Kirby, John Buscema, Jim Steranko, Frank Giacoia, Bill Everett, Joe Sinnott, Jim Steranko
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.02.25.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A világ katasztrófa szélén áll, és csupán egyetlen ember, a Marvel Univerzum legnagyobb szuperkéme, a S.H.I.E.L.D. igazgatója, Nick Fury képes megmenteni.
Fury-nak minden trükkjét és ravaszságát be kell vetnie, hogy megvédje a bolygót Von Strucker báró, a Hidra hordái, valamint a döbbenetes Sárga Karom támadásai ellen.
Készülj fel a brilliáns Jim Steranko úttörő kémsorozatára!
A gyűjtemény a Strange Tales 150-162. számát tartalmazza.

Előszó:

Azt eddig is láthattátok, hogy a Marvel Univerzum korai képregényeinek nagy részét egyfajta közös vízió jellemezte. Ezt pedig tulajdonképpen egyetlen ember, Jack Kirby számlájára írhatjuk. Olyan hihetetlen energiát és drámát szabadított el a képregényei oldalain, amit csak nagyon kevesen tudtak utána csinálni. Stan Lee főszerkesztő szavaival élve, Kirby stílusa egyfajta sablonként szolgált a Marvel képregények számára, és számos illusztrátor volt kénytelen a „Király terveit és az általa alkotott karaktereket használni.
1966-ban aztán egy új rajzoló csatlakozott a Marvel-hez, aki forradalmasította a kiadó képi világát. A csupán 27 éves Jim Steranko üstökösként, hihetetlen önbizalommal és nem mellesleg elképesztő tehetséggel érkezett meg a kiadóhoz, ahol megkapta a Strange Tales oldalain futó Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. ügynöke című sorozatot, és más rajzolókhoz hasonlóan Kirby látványtervei alapján látott neki a munkának. Nem sokkal később azonban már nem csak illusztrátorként, hanem a történetek írójaként is ténykedett. Ami azt illeti, Steranko volt a Marvel első olyan alkotója, aki egy személyben felelt egy kiadvány szövegéért és rajzaiért.
Steranko kiadványról kiadványra egyre többet kísérletezett. Elődjének hagyományait sem dobta el, és a Jack Kirby által lefektetett alapokra építkezett, így teremtette meg végül saját korszakalkotó stílusát, számtalan izgalmas kalandot életre keltve. Leginkább a pop art és Salvador Dalí inspirálták a munkáit, és ezzel friss lendületet hozott a Marvel Univerzumába, ami a kiadó más sorozataira is nagy hatást gyakorolt. Ő volt a kiadó új, fiatalabb generációjának első képviselője, többek között olyan kollégáinak taposta ki az utat, mint Neal Adams, vagy Barry Windsor-Smith.
Steranko hamar klasszikussá vált, a képregényrajongók szemében igazi legenda lett. Ahhoz képest, hogy munkája csupán három évig tartott a Marvelnél, elképesztő, hogy így is mekkora hatással volt a képregényes világra. Steranko egész egyszerűen megváltoztatta a képregények megalkotásának módszertanát. Ikonikus képi világa és korszakalkotó technikái a mai napig hatással vannak a rajzolókra.

Előzetes: