Naruto vs. Szaszuke (Naruto #20)

Vitán felül az egyik legnépszerűbb, világszerte és itthon is hatalmas rajongótáborral rendelkező mangasorozat folytatódott újabb kötettel a Tavaszi Mondoconon. Kisimoto Maszasi Naruto című mangája 1999-ben indult (a Mangafan által nemrég kiadott 20. kötet eredetileg a 2000-es évek derekán futott Japánban), és a Weekly Shōnen Jump újkori Nagy Triójának (Naruto – Bleach – One Piece) egyikeként hatalmas szerepe volt a japán képregények nemzetközi elismertségének megerősítésében. Sikere elsősorban fiatal szereplőgárdájában, humorában és az ifjúkor konfliktusait metaforikusan megjelenítő sztorijában rejlik, egy-egy újabb könyv megjelenése nem csak Japánban, de Amerikában és számos európai országban egyaránt rekord eladásokat produkál.

A nindzsatanoncok sajátos iskolarendszerét bemutató történetben a főhősök számtalan egyre nehezebb vizsgát követően haladnak a képzett nindzsává (azaz felnőtté) válás rögös útján, a közbülső epizódok pedig alkalmat adnak a szerzőnek, hogy hősei magánéletével is foglalkozhasson. Ilyen formán a Naruto szereplői egy rendhagyó középiskolai osztályt alkotnak, akik a számtan, vagy a földrajz helyett különböző harci technikák elsajátításával igyekeznek felkészülni a nagybetűs életre. Egy ilyen jellegű és korú közösségben pedig természetesen hangsúlyosan jelennek meg olyan problémák is, mint a családtól való függés, vagy függetlenedés, a magány, féltékenység vagy a szerelem. A főszereplő Naruto például árva, míg legjobb barátja, Szaszuke éppen hogy bátyja és szülei árnyékából képtelen kilépni. A trió női tagja, Szakura pedig Szaszuke irányába táplált gyengéd érzelmei miatt önbizalomnak áll híján; az ő hármasukkal a történet folyamán minden olyan megtörténik, ami egy hasonló korú fiatallal a való életben (vagy azon is túl) megtörténhet.

A történet helyszínén, Avarrejtekben éppen nagy változások zajlanak: az előző hokage (a falu őrzője) egy titokzatos sinobi, Orocsimaru támadása következtében életét vesztette. A rajtaütésben kis híján az egész falu az ellenséges hangrejtekiek kezére került, ezért miután a csata elült, Naruto és Dzsiraija útra indultak, hogy felkeressék Cunadét, és felkérjék Avarrejtek vezetői posztjára. Eközben Szaszuke egy korábbi ütközete miatt kórházban lábadozik, magán viselve Orocsimaru pecsétjét, aminek köszönhetően egyre furcsább és sötétebb gondolatai támadnak. Cunade elfogadja a felkérést, és Avarrejtekbe érve azonnal hozzálát, hogy rendbe hozza a falu dolgait: az egyik legégetőbb gond a fiatal tanonc, Lee sorsa, akinek egyetlen célja, hogy nindzsa lehessen, de egy sérülés miatt az álmát könnyen elveszítheti.

naruto-20-borito-kep

A 20. kötetben már szinte nyoma sincs a kezdeti fejezetek naiv bájának, a főszereplő trió gyámoltalan útkeresésének. Naruto “nincstelen árva” billogját levetve egyre magabiztosabb, egyre erősebb és ügyesebben bánik az újonnan elsajátított támadásokkal, elismertsége ottonában, Avarrejtekben pedig folyamatosan nő. Vele szemben barátja és egyben riválisa, a saját családja árnyékában felnőtt Szaszuke népszerűsége egyre inkább a múlté, az őt ért traumákat (szülei tragikus halála, valamint a titkozatos Orocsimaruval való találkozása) képtelen feldolgozni, és egyre inkább társai és a falu ellen fordul. Naruto és Szaszuke kapcsolatát korábban a haveri rivalizálás jellemezte, ami mostanra súlyos versengésbe csapott át, amiben a hátrányba került, labilis és sértett Szaszuke féltékenységből sem képes elfogadni Naruto sikerét, így a fiatal nindzsák útjai Szaszuke furcsa és erőszakos viselkedése miatt elválni látszanak. Az elválásra erősítenek rá az új könyv utolsó jelenetsorai is, melyekben Orocsimaru emberei találkoznak Szaszukéval, aki egyre inkább átadja magát a sötétségnek. Már a 20. kötet alcíme is sokat mondó egyébként (Naruto vs. Szaszuke!!), ami már jóval többről szól, mint két fiatal, elismerésre éhes tanuló összecsapása.

A Naruto ismertsége itthon főleg a több csatornán is vetített rajzfilmváltozatnak köszönhető, ebből a rajongásból táplálkozik a Mangafan-féle képregénysorozat viszonylag rendszeres megjelenése is. Bár Japánban a jelenleg 69. köteténél tartó manga hamarosan véget ér, egyes hírek szerint Kisimoto Maszasi az “utolsó kanyarba” ért a sztorival, nálunk még jó sokáig olvashatjuk az árva nindzsa férfivá érésének krónikáját. A Mangafan új kötetére ráadásul nem is kell sokat várni, már a szombati Nyári Mondoconon kezükbe vehetik a rajongók.

Farkas Dávid