MKSZ hírlevél 2011/1

Hírek, közlemények, felhívások – az MKSZ újraindította azt, amit korábban Képregény infónak hívtak.

[toc]

7. Magyar Képregényfesztivál

Helyszín: Dürer Kert (Budapest XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21)
Időpont: Április 30.
A Magyar Képregény Szövetség immár 7. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét, mely idén új helyszínen, a Dürer Kertben várja a gyűjtőket, érdeklődőket, családokat április 30-án, szombaton 10 órától.
A Képregényfesztivál minden évben a magyar képregények, magyar képregényalkotók első számú seregszemléje; a klasszikus magyar képregényektől a kortárs alkotók legfrissebb művéig minden megtalálható a rendezvényen, ahol a hazai és külföldi kiadványok vására mellett egész napos szórakoztató, kulturális, szakmai és gyermekprogramok várják a látogatókat. Hagyományosan a Fesztiválon kerülnek kiosztásra az Alfabéta-díjak, melyekkel a Magyar Képregény Szövetség több kategóriában díjazza a tavalyi év legjobb képregényes megjelenéseit, független, szakmai zsűri ajánlása alapján.
Zórád Ernő klasszikus magyar képregényrajzoló születésének százéves évfordulója alkalmából a Szövetség és az örökösök idén ítélik oda először a Zórád-díjat, mely azt a magyar képregényalkotót illeti meg, aki az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott a hazai vagy nemzetközi képregényes életben. A „Zórád 100” kulturális programsorozat menetrendjét is a Fesztiválon ismerheti meg a közönség.
A Képregényfesztivál idén igazi nemzetközi esemény; Hollandiából, Finn – és Észtországból érkeznek hazánkba nemzetközileg elismert, népszerű képregényalkotók, akiknek Budapest több galériájában nyílik kiállítása a Fesztivált megelőző hetekben, a Fesztivál napján pedig magyar alkotókkal kiegészülve a négy nemzet megvívja az első hazai Képregénybajnokságot. A többfordulós, látványos csata résztvevői meghatározott kritériumok alapján, időre készítik el rögtönzött képregényeiket.
A Fesztivál programja a képregények mellett több kapcsolódó művészeti ágnak és műfajnak is teret ad, így a képregényrajongók mellett a rajzfilm, az anime, a fantasy és a sci-fi szerelmeseit is várja a Szövetség április 30-án a Dürerben.
A 7. Magyar Képregényfesztiválra megjelenő képregények listája, a kiállítások menetrendje, és az esemény részletes programja a www.kepregeny.info oldalon lesz olvasható.

Magyar Képregény Szövetség Légy aktív – tagja! Támogasd a magyar képregényt!

Magyar Képregény Szövetség: gyűjtők, rajongók, alkotók, kiadók, cégek, szervezetek a magyar képregényért. Az MKSZ 2010-es tavaszi megújulása óta immár több, mint hatvanan vagyunk ebben az egyesületben, akik szívügyüknek érzik a magyar képregény sikerének ügyét. Amennyiben alkotóként, gyűjtőként vagy egy cég tulajdonosa/munkatársaként aktív résztvevője vagy a magyar képregényes életnek, vagy mostantól szeretnél az lenni, lépj be a tagságunkba! Ötleteiddel, kreativitásoddal segítsd a magyar képregény népszerűsítésének ügyét, vedd igénybe a tagsággal járó lehetőségeket!
Ha alkotó vagy, az alábbi lehetőségekkel tudjuk segíteni tevékenységedet:

 • Munkáid megjelenhetnek a Pinkhellben, az MKSZ és az MKA országosan terjesztett képregényes antológiájában, az MKSZ további kiadványaiban (Pestiest különszám, Képregény Info stb.) az MKSZ/MKA által szervezett kiállításokon, valamint az MKSZ és az MKA weboldalain, blogján.
 • Részt vehetsz az MKSZ szerzői kiadványok megjelenését támogató programjában* és az MKSZ 2011 második felére tervezett képregényoktató kurzusán (mely a tavalyi évben sajnos technikai okokból nem indulhatott útjára), valamint az MKSZ által szervezett, nemzetközi képregényes workshopokon (az első ilyen workshop április 28-29-én kerül megrendezésre a Fesztivál külföldi vendégeinek közreműködésével)
 • Kiadványaiddal megjelenhetsz az MKSZ országos jelentőségű, több ezer fős látogatottságú képregényes rendezvényein Ha gyűjtő vagy, az alábbi ajándékokkal és kedvezményekkel köszönjük meg, hogy beléptél közénk:
 • Az MKSZ évente megjelenő exkluzív, új és klasszikus magyar képregényeket tartalmazó kiadványával, melyet csak a Szövetség tagjai kapnak meg, ingyenesen
 • Az évente megújuló mintájú, Képregényfesztiválos pólóval
 • Az MKSZ rendezvényire szóló tiszteletjeggyel
 • Az alábbi üzletekbe szóló, 5-10%-os illetve egyedi vásárlási kedvezményekkel: Komikon képregénybolt, Trillian, ComicsInvest, Roham antikvárium, Roham kávézó, Holdfény Fantasy Team
 • Az összes eddigi megjelent Pinkhell magazinra szóló legalább 50%-os kedvezménnyel, melyet az MKSZ standjánál rendezvényeken, illetve postai megrendelés útján vehetsz igénybe

Ha képregényes vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységű cég tulajdonosa/munkatársa vagy, az alábbi lehetőségekkel kívánjuk segíteni munkátokat:

 • Kedvezményes árú kereskedelmi standokat biztosítunk országos jelentőségű, több ezer fős
  látogatottságú rendezvényeinken
 • Legalább 25%-os kedvezménnyel kínálunk hirdetési felületeket az MKSZ országosan
  terjesztett kiadványiban (Pinkhell magazin, Pestiest különszámok, Képregény Info stb.),
  illetve weboldalán és hamarosan induló blogján.

A tagság feltétele:

 • A Szövetség alapszabályának elfogadása (elolvasható az MKSZ honlapján:
  www.kepregeny.info)
 • Az éves tagdíj befizetése, melynek összege egy évre 12 000 Ft (magánszemélyek
  negyedéves vagy féléves részletekben is befizethetik)

Ha szeretnél belépni:
Az MKSZ honlapján (www.kepregeny.info) található nyomtatványt kérjük küldd el kitöltve az alábbi címre: Magyar Képregény Szövetség 1025 Budapest Palánta u. 21.
Válaszunkban küldjük az átutalásos számlát tagdíj első részletének általad kiválasztott összegéről.
A Szövetség számlaszáma:
10104105-09708700-01000008
Budapest Bank
Kérdésedre nem kaptál választ?
Írj nekünk bátran az info@kepregeny.info címre, leveledet továbbítjuk elnökségünk adott témakörben felelős tagjának:
Halmos Ádám (elnök): rendezvények, pályázatok
Cserkuti Dávid (MKA): Képregényoktató kurzus, Alfabéta-díj, Pinkhell magazin
Fritz Zoltán (MKA): kiállítások
Harza Tamás: rendezvények
Korcsmáros Gábor: előadások, klasszikus magyar képregények
Sápi Márton (titkár): rendezvények, nemzetközi és sajtó- és partnerkapcsolatok, pénzügyek
Tálosi András (MKA): Szerzői kiadványok programja*, kortárs magyar képregények

Program szerzői képregénykiadványok megjelentetésének elősegítésére

A Magyar Képregény Szövetség felhívást intéz azokhoz a képregényalkotókhoz, akik limitált példányszámú képregénykiadvánnyal szeretnének megjelenni a 2011-es évre.
A Magyar Képregény Szövetség, mint a kiadványok kiadója vállalja a nyomdaköltség teljes összegének megelőlegezését, a kiadvány rendezvényeken való árusítását, valamint reklámozását, terjesztését képregényboltokban, és egyes könyváruházakban, üzletekben. A Magyar Képregény Szövetség vállalja továbbá, hogy 2011-ben a programban résztvevő alkotóknak kiállítást szervez Budapesten.
A Magyar Képregény Szövetség legalább 20 oldalas, fekete-fehér (plusz 1 oldal színes borító)
képregényeket vár digitális formában az info@kepregeny.info címre.
A programban csak azok az alkotók vehetnék részt, akik érvényes MKSZ tagsággal rendelkeznek tagdíjhátralék nélkül, vagy 2011. március 20-ig bezárólag eljuttatják belépési nyilatkozatukat a Magyar Képregény Szövetséghez (levélben a 1025 Budapest Palánta u. 21 címre vagy személyesen a 21. Képregénybörzén március 20-án), és befizetik a 2011-es tagdíj első félévre eső részét (6000 Ft).
A képregények elbírálását a Magyar Képregény Szövetség elnöksége végzi: Halmos Ádám (a Magyar Képregény Szövetség elnöke, a Nyitott Könyvműhely vezetője), Cserkuti Dávid (grafikus, illusztrátor, a Magyar Képregény Akadémia tagja), Fritz Zoltán (animátor, illusztrátor, a Magyar Képregény Akadémia tagja), Harza Tamás (szerkesztő, a Kingpin kiadó vezetője), Korcsmáros Gábor (szerkesztő, A Képes Kiadó vezetője), Sápi Márton (a Magyar Képregény Szövetség titkára, képregénykritikus), Tálosi András (grafikus, illusztrátor, a Magyar Képregény Akadémia tagja).
A zsűri vállalja, hogy a beérkezett munkák mindegyikét szövegesen értékeli, írásban hívja fel a szerző figyelmét az esetleges hiányosságokra.

PestiEst: Comic Jam pályázat

A 7. Magyar Képregény Fesztivál ingyenes kiadványa ismét egy PestiEst különszám lesz, ám ezúttal nagyobb példány- és oldalszámban fog megjelenni, mint korábban. A 32 oldalas újságban 8 oldalt szentelünk a magyar képregényalkotók munkáinak.
Ha szeretnéd, hogy a 8 oldal egyikén a te munkád jelenjen meg, olvasd el az alábbi szabályzatot és
küldd el a saját egyoldalasodat!
Kritériumok:

 • a téma: „Egy karriertanácsadó iroda hétköznapja”
 • a kötelezően megjelenítendő főszereplő karakter: szemüveges, kopaszodó titkárnő.
 • forma: előre meghatározott panel- és szövegbuborék elrendezésű oldal, melynek sablonja az alábbi címről letölthető: http://kepregeny.info/galeria/gal/Comicjam.jpg

A sablonoldal elrendezése párbeszédes történetmesélésre ad lehetőséget, ezért két alkotó közösen is elkészíthet egy képregényoldalt, de ez nem kötelező.
Egy alkotó/páros legfeljebb 3 képregényoldalt küldhet.
A 8 nyertes mű mellett a további, legjobbnak talált munkák kiállításra kerülnek a Roham Galériájában a Magyar Képregény Szövetség kiállítása keretében.
A képregények elbírálását a kiadvány szerkesztősége végzi: Halmos Ádám (felelős kiadó), Cserkuti Dávid (művészeti vezető), Korcsmáros Gábor (műszaki szerkesztő), Sápi Márton (felelős szerkesztő), A képregényoldalakat digitális formában, az alábbi paraméterek szerint kell elküldeni az info@kepregeny.info címre:
CMYK 300 DPI
Kifutó méret 155×220 Vágott méret 145×210
Formátum: Tiff vagy Jpeg
Beküldési határidő: 2011. Március 18.

Pinkhell

A Magyar Képregény Szövetség és a Magyar Képregény Akadémia hivatalos lapja. A Pinkhellben a Magyar Képregény Szövetség alkotóinak munkái jelennek meg, akik közül többen az alkotói tagozat, vagyis a Magyar Képregény Akadémia tagjai is. A Pinkhell következő számának várható megjelenése: 2011 második félév. A Magyar Képregény Szövetség és az Akadémia egész évben várja tagjaitól azokat a képregényeket, melyekből a Pinkhell szerkesztősége szakmai szempontok alapján összeállítja az antológia tartalmát. A Pinkhellben való megjelenés feltétele továbbá az aktív, tagdíjhátralék nélküli MKSZ tagság.
Leadási határidők:

 • Július 15.: Szinopszisok, forgatókönyvek, félkész vagy kész képregények leadása.
  Terjedelmi határ nincs, és elképzelhető folytatásos történet leadása is, de ebben az esetben a teljes történet szinopszisát kérjük.
 • Augusztus 5.: A szerkesztőség értesíti azokat az alkotókat, akiknek a munkája be fog kerülni a Pinkhell 8-ba.
 • Szeptember 30.: A kész képregények leadási határideje a szerkesztőségnek.

A szinopszisokat, forgatókönyveket, karaktervázlatokat, illetve kész oldalakat a kepregenyakademia@yahoo.com illetve az info@kepregeny.info emailcímekre várjuk.
A Pinkhell eddig megjelent számai kedvezményes áron kaphatók képregényes rendezvényeken, illetve az alábbi üzletekben:

 • Bookline
 • Írók boltja
 • Képregény.hu
 • Comicsinvest
 • Karton Galéria (Bp., V. Alkotmány u. 18.)
 • Trillian Képregénybolt (Bp. VI. kerület, Teréz körút 12., földszint 2.)
 • Komikon Képregénybolt (Bp. VI. Király utca 38.)
 • Valhalla Páholy – Arany Corvin Üzletház (3530 Miskolc, Arany János u. 11-13.)