Mennyei földi pokol – Sam és Twitch 1. kötet

A Spawn alapsorozat körkörös, önismétlő történetvezetésének hazai kiadása annyira gyönyörű és szépen gondozott a fordítástól a beíráson és a szerkesztésen át a nyomdai kivitelezésig… hogy inkább dicsérem a Sam és Twitch-et!

Ebben a magyar képregényvilágban, ahol szerelem és profitelvárás ötvöződik egy küldetéses életformában, külön sziget a teljes Spawn-sorozat. Jó birtokolni, kézbe venni, szagolgatni, forgatni, lapozgatni, nézegetni, tüzetesen szemlélgetni a kemény borítású, tizenkét+ történetet tartalmazó, egységesen szép képregénykönyveket. Amit Bendis írt közülük, azt szagolgatni, nézegetni, ráadásul olvasni is jó. Mit jó, pokolian jó.

Bendis szuperhősképregényeiben sose éreztem teljesen hitelesnek azt, amikor több hős együtt, főleg egy-egy csapat órákat töltött el szappanopera-jellegű beszélgetéssel, ahelyett, hogy hősködtek volna. Szuperhős-kosztümben! Inkább nevetségesnek tűnik, hogy ennyi időt töltenek a világ tényleges megmentése helyett magán- és közéleti csevejekkel. És ilyenkor miért nem öltöznek át civilbe? Hisz mindenki tudja, ki a másik. És jó, végül megmentik a világot, de miért nem mentik meg kétszer?

Ehhez képest híressé vált krimijeiben nincsenek egy szűk térbe kényszerített, hülye kosztümben fel-alá sétáló vagy a kanapéról és az ablakközből egymást bámuló hihetetlen erővel felruházott, épp semmittevő lények, így a monológok és párbeszédek is felszabadultan, viccesen, keményen, érzelmesen szólnak és hatnak.

A kilencvenes évek legvégének sikertörténetében, a Sam és Twitch-ben Bendis kiemeli a népszerű zsarupárost a Spawn világából, és a maga elképzelése szerint újraformálja őket. A két terhelt fakabát hirtelen többdimenziós figurává válik, a Szemüveges meg a Dagi, a komikus kartonduó valós, ellentmondásos, eredeti személyiséget kap a hard boiled hangszerelésű történetekben.

Nem lenne teljes a történet a Barbara Gordonra hajazó (vörös, szemüveges), rendkívül szellemes, tehetséges és csinos K. C. helyszínelőnő nélkül. A páros története inkább egy trióé, ahol Sam rossz zsarus keményebb nyomozási módszere, Twitch jó zsarus megértőbb kihallgatásai és magánútjai mellett K. C. olyan, mint egy teljesen normális Dr. Bones.

A teljes Sam és Twitch gyűjtemény első kötetébe az Infinity kiadó tizenhárom füzetet válogatott.

Az Udaku nagyszabású maffiás-leszámolós-misztikus-tudományos bűntörténet, ami így elég rosszul hangzik, ezért felejtsük is el, hogy ezt mondtam róla. Egy nagyvárosi, sötét tónusú, kőkemény krimi, király humorral, a végsőkig adagolt feszültséggel (tényleg, mikor már épp eleged van, akkor jön a megoldás). Bevezető sztorinak, cím-mágnesnek tökéletes a továbbiakra. A hatodik oldal körül olyat nevettem, egy hulláktól hemzsegő helyszínen zajló párbeszéden, mintha a halál valami vicc volna.

Az Egy igazán pocsék nap kitűnő „belső nézetű” egyrészes egy piti csalóról, a Boszorkányság pedig három részes wicca-papnőkről szóló, témája miatt az átlagosnál jobb, talán Alberto Ponticelli rajzai húznak le pár pontot az értékelésből.

A Sam és Twitchet egyedül Angel Medina MacFarlane-re és Capullóra hangolt rajza köti a Spawn-hoz. Ez nem baj, mert az a stílus csúcsra van járatva, izgalmas panelkezelésében, perspektíváiban, részletességében, hangulatkeltő képességében, nem hiába lett legendás. Medina az Udakuban úgy hozza ezt az Image-stílust, hogy fel se ismernénk, hogy nem a másik kettő rajzolta, ha egymás után gyorsan elhúznák a szemünk előtt őket. A rövid történethez passzol a rajz, ahogy írtam, a boszis sztorik grafikusa nem nő fel a tökéletes Image-érzés átadásához.

Óriási csalódás volt a Sam és Twitch. Kizárólag jó értelemben.

Lénárd László

Cím: SAM és TWITCH – Teljes gyűjtemény 1. kötet
Sorozat: SPAWN
Szerző(k): Brian Michael Bendis, Angel Medina, Jamie Tolagson, Alberto Ponticelli
Kiadó: Infinity
Ár: 7000 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 320 oldal
Megjelenés: 2019.08.20.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: ivadek.hu