Még több Kitaro

Érdekes, hogy a japán képregény egyik legfontosabb, legeredetibb, legizgalmasabb életművel és életúttal rendelkező alkotóját csak néhány éve fedezte fel magának egy tengerentúli kiadó: a Drawn & Quarterly (miután bemutatta a szintén legendás, nemrégiben elhunyt Tatsumi Yoshihiro fontosabb műveit,) 2012-ben vágott bele Shigeru Mizuki képregényeinek kiadásába.

Ahogy Tatsumi Yoshihiro, úgy Shigeru Mizuki is rendkívül markáns, egyedi stílussal rendelkezik, a most 93 éves, továbbra is aktív mangaka azonban bármennyire is mozgott nagyon sokáig a periférián, mára már az egész ország büszkeségének számít. 1996-ban szülővárosa, Sakaiminato például tiszteletből egy egész utcát népesített be az ő teremtményeivel, amolyan témaparkká alakítva a városrészt. Képek a Shigeru Mizuki Road-ról itt, itt, és itt).

Mizuki harcolt a második világháborúban, 1942-ben sorozták be. Később Rabaul szigetén maláriával küzdött, majd egy bombatámadás során bal karját is elvesztette. Visszatérve fél kézzel kezdett el dolgozni, kemény munkával vált az egyik legfontosabb japán alkotóvá. Háborús képregényeiben a szikár tények, a naturálisan bemutatott erőszak, drámai képsorok keverednek a magát kisemberként láttató mangaka humoros(an elmesélt) adomáival, saját lustasága és a katonás rend összeegyeztethetetlenségéből adódó vicces helyzetekkel.

A D&Q által megjelentett első kötet, a szerző személyes tapasztalatain alapuló háborús dráma Onward Towards Our Noble Deaths rögtön Eisner-díjat nyert, a második, a NonNonBa pedig korábban első ázsiai műként elnyerte az Angoulême-i nemzetközi képregényfesztivál egyik díját.

A kiadónál jelenleg egyébként Mizuki grandiózus történelmi vállalkozása, a kanadai/amerikai kiadásban 4 vastag kötetben megjelenő A History of Japan fut, melynek befejező kötete idén ősszel jelenik meg. Ezt követően jön a már előrendelhető Hitler életrajz.

Nemrég aztán újabb címekkel toldotta meg az eddigi sort a D&Q, folytatják ugyanis a Kitaro képregények kiadását, méghozzá egy 7 kötetes sorozat formájában!

Mizuki leghíresebb teremtménye Kitaro, a félig ember, félig yokai kisfiú, aki szürreális, a japán folklór lényeivel vastagon átitatott kalandokba keveredik. A történetek a horror és a komédia határán egyensúlyoznak, korhatár nélkül bárkinek ajánlhatóak. A Drawn & Quarterly 2013-ban kiadott már ebből egy vastag, a többi kiadvány paramétereivel megegyező válogatást, most azonban úgy tűnik, hogy magasabb fokozatra kapcsolnak, és egy egész sor Kitaro kötetet jelentetnek meg.

A kiadó hivatalos közleményéből kiderül, hogy a sorozat 7 könyvből fog állni, 176 oldalasak lesznek, az áruk pedig 13 dollár körül alakul majd. Az első kötetet 2016 telén vehetjük kézbe, majd utána a nyár kivételével minden évszakban érkezik a következő.

kitaro1-borito

További infók a kiadó honlapján.