Marvel kezdetek: A 70-es évek (NMK #110)

Cím: Marvel kezdetek: A 70-es évek (NMK #110)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Archie Goodwin, George Tuska, Roy Thomas, Gil Kane, Len Wein, Herb Trimpe, Chris Claremont, Sal Buscema, Gary Friedrich, Mike Ploog, Marv Wolfman, John Buscema, Stan Lee
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2022.03.10.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading

Utazz vissza velünk a 70-es évekbe, és légy szemtanúja néhány hihetetlen Marvel-hős első feltűnésének.
Ez a kötet nagyszerű karakterek eredettörténetét vonultatja fel, kezdve az úttörőnek számító utcai kalandor Luke Cage-től az olyan kozmikus nagyágyúkig, mint Nova.

A gyűjtemény a Hero for Hire 1., a Marvel Premiere 1. és 15-16., az Incredible Hulk 181., a Captain Britain Weekly 1-2., a Marvel Spotlight 5. és 32., a Nova 1. valamint a She-Hulk 1. számait tartalmazza.

Előszó:

A Marvel 60-as évekbeli hatalmas sikere részben annak köszönhető, hogy merészen ellenálltak a piacon uralkodó trendeknek. Szembementek az elvárásokkal, és forradalmasították a szuperhősök koncepcióját. A megfáradt kliséket kidobták az ablakon, és újszerű karaktereket teremtettek hihető, átélhető személyiségekkel.
Ahogy a Marvel Univerzum belépett második évtizedébe, a szerkesztőség kitekintett a képregények világából, és a popkultúra más területein nézett inspirációk után. Amint jött egy új trend, a Marvel lecsapott rá, és a meglévő ötletek esszenciáját a rá jellemző csavarral hasznosította újra. E kötet első hősei – Warlock, Luke Cage, Szellemlovas és Vasököl – mind az akkori divathullámoknak
köszönhetik létezésüket a rockoperáktól a blaxploitation filmekig. A Marvelt azonban sosem lehetett azzal vádolni, hogy lélektelen másolatokat készített volna. Bátran építettek a kialakult toposzokra, és sajátos megoldásokkal fogadtatták el karaktereiket az olvasókkal. E formula kidolgozottságának bizonyítéka, hogy ezek a hősök még ma is ugyanolyan népszerűek, hosszú idővel azután, hogy az őket inspiráló trendeknek leáldozott.
Aztán következik a Marvel egyik leghíresebb hőse, Rozsomák, aki a hihetetlen Hulk és a Wendigo ellenfeleként debütált. Itt a legállatiasabb állapotában látjuk Logant (noha igazi neve és szenvedéssel teli háttértörténete ekkor még ismeretlen volt), és igazán rászolgál névadójára, ahogy ráveti magát a nála kétszer akkora szörnyetegekre. A következő szereplőnk Nova, akit egy másik hős, jelesül Pókember alakja inspirált. Aligha meglepő, hogy alkotói, Len Wein és Marv Wolfman mindig is a szerény, munkásosztályból érkező Peter Parker előtti sci-fis tisztelgésnek szánták az űrszervezet ügynökét.
Aztán átrepülünk az óceánon a Marvel brit részlegének hőse, Britannia Kapitány első megjelenése erejéig a Captain Britain Weeklyben. Ez a képregény egy bátor kísérlet volt, amiből könnyen lehetett volna a szegény ember Amerika Kapitánya is. A karakter kvázi-misztikus, Artúr-mondaköri eredete azonban határozott brit bukéval járt, ami passzolt az akkoriban virágzó New Age-mozgalomhoz.
Kötetünket két erős nő, Póknő és Amazon történetével zárjuk. Bár mindketten más hősökből származtathatók, és részben szerzői jogok bebiztosítása érdekében alkották meg őket, nem is különbözhetnének tőlük jobban. Már az első felbukkanásukból is érződik, hogy megvan a saját útjuk, ami messze elkanyarodik férfi elődeikétől. Ismét csak a Marvel szerkesztőségének invenciózusságát dicséri, hogy mindkét karakter máig aktív, és fontos szerepet tölt be a Marvel Univerzumban.
Olvass hát tovább, hadd prezentáljuk neked a 70-es évek Marvelének legjobb szupersztárjait!

Előzetes: