Marvel Horror (NMK #115)

Cím: Marvel Horror (NMK #115)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Archie Goodwin, George Tuska, Roy Thomas, Gil Kane, Len Wein, Herb Trimpe, Chris Claremont, Sal Buscema, Gary Friedrich, Mike Ploog, Marv Wolfman, John Buscema, Stan Lee
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2022.05.19.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Készülj fel a legvérfagyasztóbb mesék egész özönére, amikben az Ötletek Házának legfélelmetesebb hőseinek és gonosztevőinek hada szerepel a Sátán fiától egészen az Eleven Múmiáig.
Be mersz lépni a Marvel horrorisztikusan szörnyű világába?
A gyűjtemény a Ghost Rider 1-2., a Marvel Spotlight 2. és 12., az Amazing Spider-Man 101., a Savage Tales 1., a Tomb of Dracula 1., a Monster of Frankenstein 1., a Supernatural Thrillers 5. valamint a Strange Tales 169. számait tartalmazza.

Előszó:

Az 1970-es években új Marvel sorozatok árasztották el az újságárusok polcait, ám nem mind a szuperhősökről szólt. Az olyan licencelt címek mellett, mint a Conan, a barbár, Rom, az Űrlovag vagy éppen a Star Wars, horror karaktereket felvonultató sorozataival a Marvel egy hátborzongatóbb területen is elkezdett terjeszkedni. A kísérteties kiadványok hirtelen megnőtt kínálatát — amiben olyan eredeti karakterek is megjelentek, mint Szellemlovas vagy a Sátán Fia — az akkor már közel 30 éve fennálló Comics Code Authority szabályainak enyhülése tette lehetővé.
1954-ben az amerikai képregényipart heves támadások érték: a közvélemény egyre nagyobb körben adott hangot aggodalmának, miszerint a képregények megrontják Amerika fiataljait. A közfelháborodást az ügy szószólójának kikiáltott pszichiáter, Fredric Wertham Az ártatlanok megrontása című könyve robbantotta ki. Az akkori képregényekben rendszeresen ábrázolt erőszakot elítélve Wertham azzal vádolta a képregényipart, hogy ártalmas az olvasóközönség gerincét alkotó gyermekekre nézve. Erre válaszul jött létre a Comics Code Authority. Ez az önszabályozó szervezet új irányelveivel igyekezett helyes úton tartani a teljes képregényipart. Az egyik ilyen szabály tiltotta az olyan klasszikus horrorszörnyek használatát, mint a vámpírok, vérfarkasok, élőhalottak és hasonlók.
1971-ben módosították a szabályt, engedélyezve a „vámpírok, élőholtak és vérfarkasok” használatát, de csak „a Frankensteinhez, Drakulához valamint Edgar Allan Poe, Saki, Conan Doyle és más elismert írók iskolákban világszerte tanított magasirodalmi műveihez hasonló, klasszikus módon”. A Marvel azonnal meg is ragadta a lehetőséget, hogy magához ölelje a sötét oldalt. Az Amazing Spider-Man-ben megjelenő Morbius, az Eleven Vámpír zökkenőmentes fogadtatása szélesre tárta a kaput az éjszaka gyermekei előtt, hogy színre léphessenek a Csodálatos Marvel Stílusban újragondolva!
A következő válogatás csak egy kis szeletkéjét mutatja be a korszak legvérfagyasztóbb Marvel történeteinek. Azon túl, hogy Szellemlovastól az Eleven Múmiáig bezárólag szinte minden klasszikus toposzt megtalálhatunk benne, szuper dolog, hogy a Marvel legsikeresebb alkotóinak természetfeletti történeteit olvashatjuk. Látszik, hogy ők is remekül szórakoztak, miközben ezeket az elképesztő sztorikat csinálták, ami valószínűleg felüdülés lehetett nekik a sok évnyi szuperhős-sztorik után. Legyetek ott, amikor kitárulnak a pokol kapui, és mindenféle szörnyűség szabadul rá a gyanútlan Marvel Univerzumra!

Előzetes: