Már kivitelezője is van a Mecseki Láthatatlanoknak

A Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a kivitelező Pytheas Kiadói és Grafikai Szolgáltató Kft. közötti, beszerzési eljárást követően létrejött szerződés módosításának értelmében 4 oldalnyi dokumentációval bővül a Mecseki láthatatlanok képregény terjedelme, ami további 260.000 Ft-tal növeli a projekt költségét.

Ahogy nemrég mi is megírtuk, Pécs város önkormányzata segítségével képregény készül a Mecseki Láthatatlanokról. Az erről szóló nyilvános dokumentumokból kiderül, hogy a beszerzési eljárást a Physteas Kiadói és Grafikai Szolgáltató Kft nyerte, a kiadvány 15.000 példányban jelenik meg, és főként pécsi, Pécs környéki iskolák diákjai kapnak belőle. Az A/4-es méretű, 52+4 oldalas kiadvány költsége 4.065.000 Ft, ehhez jön hozzá a már említett 260.000 Ft, mely így együttesen tartalmazza a Sarlós Endre grafikustól kapott grafikai eredetik feldolgozását, a szöveg magyar nyelvi lektorálását, a tördelést, a próbanyomatok készítését, a nyomdai kivitelt alvállalkozó bevonásával, és a szállítást egy magyarországi címre. Az ár nem tartalmaz semmilyen szerzői jogi honoráriumot, költséget.

Az OK!Pécs így ír a hősökről:

A “Mecseki Láthatatlanok” gúnynév a forradalom leverése utáni években született a Kádárék részéről az események meghamisítására, lekicsinylésére, hogy az ellenállókra a magyar nép ne tekinthessen hősként, hanem inkább gyáva, rejtőzködő gyilkosokra, akik a kommunista rendszer ellenségei voltak. Pont az ellenkező hatást sikerült vele elérni, Pécsett a mai napig szinte misztikus hősökként tekintenek az ellenállókra.