Mangás londoni győzelem

Uchimura Kōhei világbajnok tornász aranyérmet szerzett férfi összetett tornában az idén Londonban megrendezett olimpián. A tornász a későbbiekben azt nyilatkozta, hogy a sport iránti elkötelezettségét és inspirációját egy manga mélyítette el, mégpedig a Morisue Shinji írta Ganba! Fly High (ガンバ!Fly high) című alkotás.

Az aranyérmesről

A 23 éves Uchimura Kōhei az első japán, aki 28 év óta újra aranyérmet szerzett lólengésben hazájának. Az ország az utolsó aranyat e kategóriában 1984-ben nyerte, mégpedig az a tornász, aki eredetileg a Ganba! Fly High mangát ihlette, sőt, saját tapasztalatai alapján írta. Talán a sors váratlan fordulata, hogy ugyanez a manga inspirálta az idei olimpikont is tevékenységében? Mindenesetre Uchimura teljesítménye és kitartása megkérdőjelezhetetlen. A tornász szeme előtt 4 éve lebeg az aranyérem, mivel két esés miatt csupán ezüstöt vihetett haza a 2008-as pekingi olimpián. A “Super-Mura” becenévvel illetett tornász végül nem adta fel álmát, hogy a világ legjobbja legyen sportágában, ezt szerdán be is bizonyította. Az elmúlt három évben egyébként háromszor lett világbajnok a sportoló (a 2011-es tokiói művészi torna világbajnokságot is megnyerte, győzelméről YouTube-on látható egy videó), aki elmondása szerint az olimpián úgy érezte, mintha egy démon hajtaná lólengés közben.

A Ganba! Fly High manga egyébként 1994-ben indult a Weekly Shōnen Sunday magazinban, amikor Uchimura öt évesen szülei sport klubjához csatlakozott, hogy tornász legyen. A manga történetének főhőse egy középiskolás fiú, aki hat év kemény küzdelem és gyakorlás után aranyérmet nyer az olimpián. A történet egyébként nem teljesen fiktív, mivel a korábban említett Morisue Shinji saját tapasztalatait és az 1984-es los angelesi olimpián való győzelméhez vezető utat örökítette meg, hogy a fiatal generációt is ösztönözze a torna űzésére. Úgy tűnik ezt a törekvését sikerrel koronázta meg Uchimura 2012-ben.

A hír az AnimeAddicts.hu weboldalról lett átvéve.

Facebook Hozzászólások