Manga Studio

Professzionális képregénykészítő, akár otthonra is. A képregények népszerűsége még ma is töretlen, legfeljebb annyi változott az idők során, hogy már nemcsak nyomtatásban, hanem online is olvasgathatjuk őket. De mivel érdemes nekivágni az elkészítésüknek?

Nos, a SmithMicro-féle Manga Studio 4 kifejezetten praktikus eszköz, és a nevével ellentétben nem csak arra, hogy manga stílusban rajzoljunk, bár természetesen elsősorban ehhez a stílushoz nyújt segítséget. A program elérhető Windowsra és Macre is, ráadásul van belőle egy, kifejezetten a kezdőket célzó olcsóbb (50 dolláros), de butának semmiképpen nem nevezhető változat (Manga Studio Debut 4) is. Ez és egy olcsóbb digitális rajzpad (például a Genius G-Pen 4500-asa, a User’s Rendszerház jóvoltából mi is egy ilyennel teszteltük a programot, és abszolút elégedettek voltunk vele), már bőségesen elegendő ahhoz, hogy megismerkedjünk a manga stílus alapjaival, és elkészítsük első saját képregényeinket (vagy csak grafikákat, posztereket).

A profiknak szánt Manga Studio 4 EX a 300 dolláros árért cserébe persze jóval több eszközt és lehetőséget kínál.

A Manga Studio a kézi rajzolás szabadságát ötvözi a digitális eszköztárral és persze a digitális publikálási lehetőségekkel. Értelemszerűen nem kizárólag mangák rajzolásához használható, de elsősorban ennek a stílusnak megfelelő ecseteket, effekteket, kitöltéseket tartalmaz. Professzionális eszköztárat találunk benne a színezéshez, több ezer előre definiált és módosítható összeállítással. A 4-es verzióban számos effekt eszközt (dodge, burn stb.) is találunk a színek pontosításához. Ugyanígy számos grafikus effektet is alkalmazhatunk, néhány kattintással. A hagyományos ecsetek mellett találunk vektoros rajzeszközöket is, és sokat javítottak az új verzió szövegbeviteli képességein is.

Hátterek készítésénél rendkívül nagy segítség a fotók, képek képregénystílusra alakításának lehetősége (2DLT). Rengeteg időt megspórolhatunk vele.
Érdekesség, hogy akár 3D-s objektumokat is felhasználhatunk a rajzunkhoz, amelyeket közvetlenül a rajzlapon pozicionálhatunk, méretezhetünk és forgathatunk, majd átalakíthatjuk őket a képregény stílusának megfelelőre (3DLT rendering). Az így elhelyezett objektumok helyzetét bármikor változtathatjuk.

Ennek a funkciónak köszönhetően a kezdőknek rendkívül hasznos lehet a beállítható, 3D-s ember modellek használata (ilyeneket is mellékelnek a programhoz), amelyek segítségével könnyebbé válik a karakterek testének arányos megrajzolása.

Aki sok anime filmet vagy manga képregényt látott már, annak bizonyára feltűnt, hogy bizonyos effekteket visszatérően alkalmaznak ezekben a mozgás, a környezeti események és a hangulatok kifejezésére, szinte függetlenül attól, ki készítette az adott művet.

Nos, az ilyen effektek gyakorlatilag egyetlen fogd és dobd művelettel helyezhetők el a rajzlapon a Manga Studióban.

Természetesen a megszokott képregényelemeket is megtaláljuk, így a kereteket, szövegbuborékokat szintén egyetlen mozdulattal illeszthetjük képregényünkbe.
Ha fekete-fehér képregényt készítünk, számos ennek megfelelő kitöltési lehetőség áll a rendelkezésünkre.

A Manga Studióval a képregényt a kezdetektől a befejezésig megtervezhetjük és elkészíthetjük. A rétegek használatának köszönhetően a vázlatokból könnyedén kialakíthatjuk a végleges elrendezést, majd ha szükséges, kiszínezhetjük, effektezhetjük az anyagot.
Dolgozhatunk teljes képernyőn is, így egy megfelelő rajzpaddal a rendelkezésre álló ecsetek szinte tökéletesen azt az illúziót keltik, hogy valóban egy rajzlapon alkotunk.

Az EX változathoz több száz, kategóriákra válogatott 3D-s objektumot is kapunk, amelyeket szabadon felhasználhatunk képregényünk elkészítésekor. A térben való eligazodást nagyban megkönnyítik a különböző vonalzók (amelyeket külön rétegeken helyezhetünk el és szükség szerint ki- vagy bekapcsolhatunk).
Van maszkolási lehetőség és számos, a Photoshopban és társaiban megszokott eszköz is (pecsét, színátmenetek stb.), illetve használhatjuk a leginkább vektoros programokban megszokott dolgokat is (például a vonalak utólagos vastagítása vagy vékonyítása).
A programba importálhatunk Photoshop fájlokat is, az exportálási lehetőségek pedig elég tágak, így akár nyomdakész produktumot is készíthetünk, vagy publikálhatjuk regényünket PDF dokumentumként, esetleg képfájlba mentve, tetszőleges méretben.
A program felülete első ránézésre kicsit félelmetes, de viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni (leginkább a rétegkezelést kell kicsit jobban átlátni, a többi utána már adja magát).
A program egy átlagos gépen is gyors, így nem feltétlenül kell hozzá erőmű, bár egy több oldalas, A4-es formátumú, 600 dpi-s képregény elkészítésekor azért kényelmesebb, ha erősebb géppel rendelkezünk.
Ha tehát mangák rajzolásán törjük a fejünket, a Manga Studiónál jobbat aligha találunk. Számos speciális funkcióval rendelkezik, amelyeket a közismert grafikus programokban nem találunk meg. Poszterek, digitális festmények készítésére is kiválóan alkalmas. A 3DLT és 2DLT funkciók pedig jócskán gyorsíthatják a munkát, nem beszélve arról, hogy a „kezdő művészeknek” hatalmas segítséget jelenthetnek!

Próbaverzió letöltése: my.smithmicro.com

2009.04.17., Gorgo, techline.hu