Magyar képregény a Heavy Metal Magazinban + interjú!

Nem kis meglepetést okozott Korcsok Zoltán képregényével, mely bekerült a legújabb, szeptemberi Heavy Metal Magazine-ba.
A magas presztízsű, felnőtt fantasy-ra szakosodott magazin javarészt nem amerikai képregényeket közöl, mégis a magyar alkotások gyakorisága a lapban a nullához konvergál. Sőt, külföldön más lapokban sem találkozhatunk magyar képregényekkel.
A szerzőnek őszintén gratulálunk, és reméljük, sok hasonló követi!
Amerikában az antológiasorozat szóban forgó száma néhány napja jelent meg. Mint megtudtuk, Magyarországon 1-2 hét múlva lesz kapható a Trillianban (korlátozott példányszámban – 3-5 darab).

Korcsok Zoltánnal a megjelenés kapcsán készítettünk egy gyors interjút, melyet itt elolvashattok:

KN:
Honnan jött a Heavy Metal felkérése? Vagy eleve te kerested meg őket képregényeddel?

Korcsok Zoltán:
Az úgy van, hogy ez egy rövid képregény, par oldal, már több éve fiókban volt nálam és úgy gondoltam, hogy elkuldom a HM-nek, hogy mit szolnak hozza, és ahogy megérkezett, ők mar szóltak, hogy küldjem az anyagot, mert berakják a legközelebbi számukba
KN:
Értem. Ezt egyedül készítetted, vagy voltak részmunkák, amiket mással készíttettél?

Korcsok Zoltán:
Az egész az en munkám, a forgatókönyv, a rajzok a színezés, es a nyomdai előkészítés is. Az angol szövegben több emberrel konzultáltam.
KN:
És hogy ítéled meg, a jövőben is tudnál nekik készíteni munkákat?

Korcsok Zoltán:
Mar van előkészületben egy-két rövid történet. Szóval van még pár dolog a tarsolyban.
KN:
Nagyon nagyra értékelem, hogy valaki vette a bátorságot, hogy kilépjen ebből a kissé belterjes közegből és külföldön megmérettesse magát.
A neveddel már többször találkoztam, viszont, amikor konkrétan utána szerettem volna nézni, milyen képregények fűződnek eddig hozzád, nem jártam túl nagy sikerrel. Ki tudnál esetleg ebben segíteni?

Korcsok Zoltán:
Én amolyan hobbyként foglalkozom képregénykészítéssel, a Míves Céh képregénypályázatán vettem részt, onnan ismerhető a nevem. Egyébként a CG iparban és játékfejlesztésben ismernek inkább. De készítettem például díjazott művészeti albumot is.
KN:
Akkor pláne nagy elismerés, ha hobbistaként bekerülhettél egy ilyen magazinba! Sajnos még nem volt alkalmam elolvasni a képregényt, de mit gondolsz, elsősorban mi fogta meg a szerkesztőséget: a történet, vagy a képi ábrázolás? Ezt a kérdést kénytelen vagyok feltenni, mert a hazai munkákat nagyon sűrűn éri az a vád, hogy erősen grafikaközpontú, a történetek pedig gyengék.

Korcsok Zoltán:
Elsősorban kiegyensúlyozni szerettem volna a történetet és a grafikát, az effekteket és a történet ritmusát. Mivel én is tapasztaltam, hogy hajlamos az ember inkább a rajzot „túldolgozni”, így itt inkább megtartottam a „hagyományos” módszert: előbb a történet kidolgozásával foglalkoztam, és csak azután a képek megtervezésével. Arra próbáltam törekedni, hogy ne legyenek fölösleges információk (szöveg-kép), csak olyanok, amik hozzá is adnak a történethez.
KN:
A HMM-ben nagyon sok szerző publikál. Gondolom maga a kérdés is a sci-fi kategóriájába tartozik, de meg lehetne ebből élni? Vannak még más lapok, akiket fel lehetne keresni képregényekkel? Ha már itt tartunk: esetedben ideálisnak tekintenéd, ha tisztán képregényekből meg lehetne élni?

Korcsok Zoltán:
Én már amióta az eszemet tudom, ebből szeretnék megélni. De komolyra fordítva a szót, külföldön megfelelően díjazzák a képregényművészeket.
Több olyan kiadó is van, amelyeket szerintem érdemes felkeresnie annak, akinek nagyobb terjedelmű anyaga van. Például az Image Comics-ot ahol lehetőséget adnak az ismeretlen alkotóknak is. Ami egy probléma lehet, és ezt a könyvkiadásban is tapasztaltam, hogy a kiadók azt szeretik, ha a jogok egy tulajdonban vannak, mert így csak egy emberrel, stúdióval kell szerződniük. Ez a közös művek értékesítését nehezítheti meg.
KN:
Magyarországon esély sincs arra, hogy tisztességesen honorálják a képregénykészítést?

Korcsok Zoltán:
A kisebb nyelvterület és „fizetőképes” kereslet miatt én nem látok rá esélyt, hogy a közeljövőben megközelítené mondjuk az amerikai típusú képregények díjazását. Talán a marketing/reklám területén alkalmazott képregényalkotók vannak megfelelően honorálva Magyarországon.
KN:
Igen, de ők se képregényeik miatt sajnos.
Egyébként olvasóként, rajongóként milyen képregények érdekelnek? Kik voltak rád nagy hatással?

Korcsok Zoltán:
A múlt rendszerben kezdtem a képregénygyűjtést, így elsősorban a magyar Nagyok voltak rám nagy hatással: Zórád, Sebők, Korcsmáros, Fazekas. A nem magyar alkotók közül pedig Moebius, Manara, Serpieri, Gimenez, Bisley, Alex Ross és Mignola munkáit is szeretem.
KN:
Jó azt hallani, hogy külföldön piacképes alkotónak a klasszikus hazai alkotók jelentettek inspirációt. Így legvégül szeretnék gratulálni a HMM-hez és nagyon remélem, hogy lesz folytatása!

Korcsok Zoltán:
Köszönöm.

Korcsok Zoltánról és képeiről bővebben itt. (A szerző engedélyével a fenti illusztrációk egy részét is onnan emeltük át.)