Locke & Key 1. – Családi titkok hét lakat alatt

Nem tudom megmondani, hogy az öröm vagy a meglepetés volt nagyobb, mikor megtudtam, hogy érkezik a Locke & Key a Fumax gondozásában. Örültem, mert szeretem ezt a sorozatot, és már egy ideje szemeztem a vaskos, keménytáblás kötetekkel, és meglepődtem, mert ez a cím egy kicsit kockázatosabbnak tűnt, mint az eddigi all-star válogatott.

Ugyan a horror műfajba sorolják, de Joe Hill (itt menetrend szerint „illik” megjegyezni, hogy az apukája Stephen King) képregénye több zsáner elegye: valójában egy sötét fantasy-mese, amiben a család és a felnőtté válás legalább akkora hangsúlyt kap, mint a hétköznapi brutalitás és a misztikum. Közelebb áll mondjuk Clive Barker Korbácsához, vagy King és Straub Talizmánjához, mert ugyan a horror elemek bőven jelen vannak, sokkal több, sokkal virtuózabb történet, mint egy átlagos horrorképregény.

A Locke család egy szörnyű tragédiát követően a beszédes nevű Lovecraftba költözik, a családfő ódon szülői házába, a Kulcsházba. Itt aztán nem csak az olyan, mondhatni szokásos nehézségekkel kell megbirkózniuk, mint a veszteség feldolgozása, a beilleszkedés egy vadidegen környezetbe, vagy hogy szabadidejükben ne menjenek saját és/vagy szeretteik idegeire. A ház szegleteiből különféle rejtélyes kulcsok bukkannak fel, és mindegyik valamiféle mágikus képességgel bír. Na meg ott a ház melletti kút mélyén lakó titokzatos hang gazdája is. Ráadásul ez csak az első hat füzet felvezetése. Hill remek mesemondó, végig ügyesen adagol minden összetevőt úgy, hogy ne sokalljunk be tőle. Mindenki lelki fájdalmával pont annyit foglalkozik, amennyit a helyzet úgymond megkíván, és még egy kis napsütést és mosolyt is bele tud csempészni. A horror elemek hangsúlyosak, de ügyesen vannak porciózva, már-már visszafogott öldöklésnek vagyunk szemtanúi, amikor arra kerül a sor.

Ehhez nyilván olyan rajzolóra is szükség volt, aki maradéktalanul tudja ábrázolni az érzelmek egész tárházát. Gabriel Rodriguez pedig pont a megfelelő volt erre a feladatra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokkal közelebb áll hozzám ez a kissé túlzó, enyhén rajzfilmes ábrázolásmód, mint a kifejezetten valósághű stílus. Nem az első kiruccanása ez a horror műfajába: az itthon kettébontott, Hírvivő és Végső felvonás – A tudás első/második könyve (The Great and Secret Show) címmel megjelent Clive Barker könyv képregény adaptációjával már bizonyította, hogy a bőr alá hatoló iszonyatot tökéletesen vissza tudja adni. Nagyon kellemes kettősséget ad ez a könnyedebb stílus ennek a komor mesének, a kettő kombinációjától is ilyen különleges és kiemelkedő ez a képregény.

Emlékszem, egy-egy történetív végén mennyire türelmetlenül vártam, hogy folytatódjon a sorozat, őrjítő lassúsággal érkeztek a füzetek. Kicsit szerencsésebb helyzetben vagyunk így, hogy a három „Master Edition” elnevezésű gyűjteményes kötetek magyar változatát kapjuk, így három kötetben az egész történet kijön. Azért csak kicsit, mert az első kötet végeztével már nyúlnánk a másodikért, de arra még várni kell májusig. Amúgy nagyon szép kivitelezésű kötet lett, szerintem az egyik legszebb Fumax kiadvány. Rászolgál a borítón feltüntetett „luxuskiadás” megnevezésre, az eredeti kiadást is simán kenterbe veri.

Ha szereted a rémtörténeteket, a Locke & Key egy kihagyhatatlan alapmű számodra.

kóbor

Locke & Key luxuskiadás 1
Szerzők: Joe Hill, Gabriel Rodriguez
Kiadó: Fumax
Megjelenés: 2018. december