Lehúzza a rolót az Egmont (is)?

Az Új Könyvpiac értesülései szerint a magyar könyvpiac egyik meghatározó vállalata, az Egmont [kiadó] (üzemeltetője az Egmont-Hungary Kft.) felszámolja piaci pozícióit Magyarországon.

Az Egmont Harald Petersen dán nyomdász által 1878-ban alapított multinacionális lapkiadó és könyvészeti cégcsoport jelenleg Ausztráliában, Bulgáriában, Kínában, Horvátországban (illetve ezen keresztül a teljes ex-jugoszláv régió teréletén), Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Németországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Dél- Afrikában, Svédországban, Svájcban, Thaiföldön, Törökországban, Ukrajnában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban működtet leányvállalatokat, a médiaszektorban jelenléte ennél is szélesebb körű (több mint 30 országban fejt ki valamilyen gazdasági tevékenységet), 2012-ben 6400 alkalmazottat foglalkoztatott. A Publishers Weekly összeállítása szerint 2012-ben az Egmont Group a világ 28. legnagyobb kiadóvállalata volt (a 2013-as piaci év adatai még nem nyilvánosak, így ennél frissebb lista egyelőre nincs).
A cégcsoportot Magyarországon képviselő Egmont-Hungary Kft. a szórakoztató gyerekkönyves ágazat legerősebb piaci szereplője, olyan brandeket gondoz idehaza, mint a Disney-könyvek, a Thomas, a gőzmozdony, a Tintin vagy Thomas Brezina-könyvek. 2012-ben, a nyilvános céginformációs rendszerek adatai szerint az Egmont-Hungary Kft. 1.302.050.000 Ft nettó árbevételt termelt.

A kivonulásról, annak okairól, a gondozott márkák további sorsáról megkérdeztük a Egmont-Hungary Kft-t. A vállalat későbbre ígért hivatalos választ – amint a információk megérkeznek, frissítjük az oldalt.