Legeslegenda vagyok: A Megtorló a Marvel-Univerzum ellen

Létezik a poszt-apokaliptikus zsánernek az az alfaja, amiben az embereket egy titokzatos kór dühöngő szörnyetegekké változtat, ellenben hősünk vagy immúnis rá, vagy olyasvalakit védelmez, aki immúnis rá. Így vagy úgy, de a narratíva feljogosítja, hogy istenesen hentelje az ellent.

Ez a klisé nem újkeletű, Richard Matheson Legenda vagyok regényének hőse az utolsó ember a vámpírok világában, és mint ilyen, rendesen irtja is vérszívóvá vált honfitársait. Az utóbbi időben persze nem a hős, hanem a pártfogoltja válik ellenállóvá a károkat okozó kórokkal szemben, így a Last of Us marcona Joelje az ifjú Ellie-t próbálja meg épségben eljuttatni át a zombikkal teli Amerikán. Ahogy ugyanezt teszi Az ember gyermeke Theója is, aki Kee-t próbálja kimenekíteni a fasisztává vált Egyesült Királyságokból, egy világban, ahol az embereket a kilátástalanság változtat vérszomjas vadakká, miután évek óta nem születik gyerek.

A lista tehát hosszú, annyira, hogy talán nem is a zsáner alfajáról, hanem alfájáról és ómegájáról beszélhetünk. A Marvel Univerzum pedig nem is találhatna jobb hőst a magának való túlélő szerepére, mint Frank Castle-t, aki mindig is kívülálló volt a szuperhősök világában, és sosem rendelkezett Deadpool humoros oldalával, vagy Logan nagyon is nyilvánvaló aranyszívével. Meg aztán, egy zombitörténetben el is várjuk, hogy a főhős a találékonyságával győzze le a természetfeletti erővel bíró ellenségeit.

Nem mintha 2010-ben a zombivá változó szuperhősök akkora újdonságnak számítottak volna, elég csak a Marvel Zombikra gondolnunk, ahová korábban a jelen történetet jegyző Jonathan Maberry is írt. Igaz, ebben a kötetben a kórság inkább lelkiismeretlen kannibálokká változtatta a maszkos hősöket, de az mindössze egy kissé realistább megközelítése a zsánernek, elég a 28 nappal későbbre vagy a Zombielandre gondolni. Akárhogy is, az ember tonnaszám ölheti őket bűntudat nélkül.

Egy zombiapokalipszis a jóemberek Pokla és a szociopaták Paradicsoma, márpedig, lássuk be, Frank az utóbbiak táborát gyarapítja, miközben persze ritkítja is azt. Ez nem paradoxon, nem irónia, csak hollywoodi elvárás (vö. Dexter).

Történetünk elején Frank azt teszi, mint minden magára valamit is adó Scorsese-antihős, és ezerrel öli a rosszútra tért szuperhősöket, amiért azok elpusztították a filmipart a világot. Teszi ezt addig, amíg nem találkozik egy igazán megátalkodott ellenféllel, aki egy rövid ideig azért akarja elásni a csatabárdot, mert színre lépett egy nála is megátalkodottabb rohadék.

A 2000-es évek egyik utolsó képviselője ez a képregény, amikor a veszélyt az jelentette, hogy a világ romba dől körülöttünk, nem pedig az, hogy elveszünk gigászi léptékeiben, mint a Jonathan Hickman által meghatározott következő évtizedben. Goran Parlov rajzai pedig ennek megfelelően markánsak és karcosak, mintha Tim Sale-nél egy kicsit még feljebb tekerték volna a noirt, ezt pedig Lee Loughridge komor színpalettája kellően kiegészíti. Kifejezetten ajánlom azoknak, akik imádták a hetvenes-nyolcvanas évek képregényeit, és szerették, hogy a kétezres években visszatért valami az akkori kicsit sötétebb, mocskosabb hozzáállásból.

Mégsem elsősorban emiatt a történet miatt ajánlom a kötetet, noha kifejezetten szerettem ezt is. Hanem mert ebben a kötetben szerepel Garth Ennis örökzöld A Megtorló kinyírja a Marvel-Univerzumot képregénye, a kilencvenes évek közepéről. A történet, ami ékes bizonyítéka, hogy Ennis már jó egy évtizeddel A fiúk előtt is tiszta szívéből gyűlölte a szuperhősöket. Ha valami furcsa történt a szomszédban, és szuperhősnek tűnt, tudtuk, kit hívjunk: Garth Ennist, aki ezermódját ismerte, hogyan tegyünk el láb alól egy álarcos igazságosztót.

A történet szerint Frank családja nem egy alvilági lövöldözésben, hanem egy szuperhősös összecsapásban vesztette életét, így hát Megtorló Pókemberék gárdáját pécézi ki magának. A történet kellően szikár, cinikus, a szürke sötétebb árnyalatait vonultatja fel, ráadásul frappánsan, őszintén, nem kevés keserűséggel és önismerettel tesz pontot a kérdésre, hogy vajon Castle-nek mennyi joga van a véreskezű önbíráskodáshoz. Különösen érdekes úgy újraolvasni ezt a képregényt, hogy azóta a szuperhősök mintha éppen még családbarátabbá, hurráoptimistábbá, feddhetetlenebbé váltak volna, elég csak a Marvel Moziverzumra gondolnunk. Márpedig Frank mindig is ennek az ellentétét képviselte.

Kicsit üdítő is olvasni, különösen, ha herótunk van már a híróktól. Meg hát nem is baj, ha rendre figyelmeztetnek minket, hogy az egoista, impulzív, erőszakos megoldásokra hajlamos hozzáállás dönti romba a világot, ahelyett, hogy megmentené.

Pusztai Dániel

Cím: A Megtorló a Marvel Univerzum ellen
Szerző(k): Garth Ennis, Jonathan Maberry, Goran Parlov, Dougie Braithwaite
Kiadó: Fumax
Ár: 6995 5250 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 152 oldal
Megjelenés: 2022.08.
Megvásárolható: Könyvesboltok és Képregényboltok
Online vásárlás: fumax.hu szukits.hu
Bevásárlólista: Loading