Kultok III. – A populáris kultúra medialitása

Március 28-29-én kerül megrendezésre harmadik alkalommal a József Attila Kör, a KULTer.hu és a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke által szervezett Kultok konferencia a debreceni MODEM-ben. A találkozón a populáris kultúra kérdéskörével kapcsolatos előadások mellett megrendezik az I. Debreceni Slam Poetry Verseny döntőjét, de lesz többek között elektronikus zenei buli és KULTarcok Művészi selfie fotópályázat is.

A programot böngészve számunkra elsősorban Dunai Tamás előadása lehet érdekes Autobiográfia és autofikció határán: a képregényes önéletírások problémája címmel, melyet ma 16 óra után hallhatnak az érdeklődők:

Egy önéletírás sohasem egyszerű énelbeszélés, amiben leírjuk, mi hogyan történt velünk, hanem konstrukció, amiben kreatívan újraalkotjuk a valóságot az emlékeink alapján. A képregény mediális jellegzetességei miatt az ebben a formában született autobiografikus szövegek megszerkesztettsége ráadásul szembetűnőbb, hiszen a természetesség látszatát sem képesek fenntartani, fennen hirdetik műalkotás voltukat. A nyilvánvaló konstruáltság, az autofikcióval való kacérkodás, valamint a médiummal szembeni előítéletek miatt a képregényes énelbeszélések speciális helyet foglalnak el az önéletírások között. E terület bemutatására vállalkozik az előadás.

További infók a kulter.hu-n.

kultok-3