Különös hibrid – Online/Offline

Különös hibrid Ghyczy Csongor Online/Offline című képregénye.

A szerzői szándék általában tisztán nyilatkozik meg egy-egy műben, a szórakoztatás, műveltetés, elgondolkodtatás, kizökkentés, nevelés, zárszámadás stb. szándékainak keveredése olyan elegyet alkot, ami tiszta stiláris hangot ad. Kifejezi az író szándékát. Élesen elkülönülő stiláris rétegek esetén egyfajta meghasonlottság alakulhat ki, egyszer ilyen, egyszer olyan, mintha intarziák következnének egymás után, s ezek túlságosan elválnának egymástól anyagban.

Miről van szó? Az internetfüggés jelenségeit tűpontosan megjelenítő képregény egyik hangja, a magja egy rendkívül személyes, szerzői történet egy elképzelt net-rehab folyamatáról, a másik, ebbe beépített sík egy (a célnak megfelelően egyszerűsített) tudományos szociológiai narráció – kérdőívvel, tipológiával stb. Ezt a két „hangot” egybeköti a nagyon szép és igényes vizualitás, és a lehetséges szerzői szándék, ám a történet alakulásának tükrében értelmezhetetlen az utóbbi.

Képzeljünk egy felvilágosító képregényt az internet, a csetek, a virtuális emberi kapcsolatok káros hatásairól, amely valóban drogfüggőknek ábrázolja a szereplőket, kiüresedett, céltalan fiataloknak. Akik nem züllöttek, hanem átlagos serdülők, poszt-kamaszok, szeretnének kialakítani valós kapcsolatokat, de képtelenek, mert „… látod a posztokat, és elhiszed, hogy az élete része vagy. Tudod, mit szeret, mit evett tegnap, mikor megy moziba, mit néz meg, mikor és mivel kell felköszönteni… Lájkolsz. Jelzed: itt vagyok. És ő is lájkol, kommentel, megoszt. Elhiszed, hogy egymás életében vagytok. De ez nem kapcsolat, még csak nem is barátság. Csupán illúzió. És az a legszomorúbb: elhiszed, hogy ennyi elég is.” Képzeljük el, hogy a mikrosztori – leszoktató tábor ­– tartalmaz tudományos hivatkozásokat, kimutatásokat, kategóriákat. Ezt úgy hívják, információs kiadvány, tájékoztató füzet, propagandaanyag.

Ha propagandakiadvány, akkor hozzá vagyunk szokva, hogy óriás példányszámú, állami támogatású projekt, és megoldást kínál. Valós megoldást, telefonszámot, létező segítő központot. De ez egy magánprojekt. Egyetlenegy dologban különbözik egy állami vagy uniós vagy civil tájékoztató kiadványtól, és nem mondom meg mi az, csak olvasáskor derül ki. Ez okozza a nagy ellentmondást.

(mondhatni) Saját finanszírozású, minimális példányszámú, szerzői történetbe ágyazott tudományos propagandakiadvány, mely rendkívül igényesen és eddig nem látott erővel (kurvára lehangoló az egész) felhívja a figyelmet, milyen veszélyes a netfüggés.

Ghyczy Csongor tanított képregényezést, kísérleti filmjei megtalálhatók Youtube-on, és ha jól látom, a Dharma antológiában megjelent pár oldal óta ez az első nyomtatásban megjelent képregénye. Az ellentmondás ellenére nagy öröm, hogy volt kiadó (Comicsmania), aki vállalta a huszonnégy oldalas művet, mert így kiemelt várakozással várjuk a füzet végén beharangozott Idegent-t.

Lénárd László