Középiskolás és két képregényt hoz a Hungarocomixra: Mayer Roland

A Hungarocomix képregényvásárra jelenik meg Mayer Roland két képregénye is, a Fagy, amely 2019-es Inktober alatt rajzolt, illetve a Te., amely egy nem hétköznapi történet képregény formában. Roland most debütál nagyobb közösség előtt, az iskolapadból ugrik a képregényvásár mélyvízébe. Ennek okán pedig Telek Zsuzsa készített vele interjút.

Telek Zsuzsa: A Fagy című köteted a 2019-es Inktober folyamán készült. [Az Inktober keretében október minden napján egy-egy előre megadott hívószóra kell rajzolni. A szerk.] Mikor ismerkedtél meg az Inktoberrel? Mikor rajzoltál rá először?

Mayer Roland: Tavaly októberben, az iskolában ismerkedtem meg a kihívással, amire akkor 31db Marvel karakter vázlatot készítettem tussal.

TZs: Melyik volt előbb: a Fagy ötlete, vagy az, hogy rajzolsz az Inktoberre? Már eleve eltervezett történeted volt, vagy elkezdtél rajzolni, és menet közben jött a történet?

MR: Az Inktoberre idén mindenképp képregényt akartam alkotni. Miután publikálták a hivatalos szólistát, megírtam a történetet. Minden szóra egy oldalt, úgy, hogy az oldalak kapcsolódjanak egymáshoz. Mivel október elején még Bécsben voltam, nem akartam komplexebb figurákkal dolgozni, ezért visszanyúltam a Te. egyszerűbb világához, és azt bővítettem tovább.

TZs: A Te. című képregénynek még a neve is furcsa: rögtön megszólítja az olvasót, a pont a végén pedig le is szögezi a képregény mellé. Miért pont ezt a címet választottad?

MR: Miután elkészült a képregény, az összes oldalt kiterítettük a szobában. Barátommal, Péter András Lászlóval nézegettük, és kerestük a megfelelő címet. Végül a Te.-re esett a választás. Megszólít és leszögez, ráadásul nem szűkíti le a történet értelmezését, mint bármelyik másik cím tette volna, ami még a listánkon volt.

TZs: A Te. című képregénynél kiemeled, hogy az olvasónak „lehetősége van saját maga értelmezni a történet”. Ennyire szerteágazó értelmezéseket próbáltál belevinni?

MR: Mivel a Te. az életemet megváltoztató hétvégét dolgozza fel, ami egy nagyon személyes élmény volt, semmiképp sem akartam valami konkrét történetet adni az olvasóknak. Olyat akartam, amiben benne van a saját élményem, és annak minden apró részlete, viszont annak is, aki nem ismer, összeálljon egy olyan történetté, amivel azonosulni tud valamilyen szinten.

TZs: A Te. című képregényben megjelenik a Csonkavers is. Először a verssel, esetleg a feldolgozással találkoztál? Mennyire érzed önéletrajzinak a képregénybe került verset? Mennyire próbáltad a képregényben a verset átértelmezni?

MR: A vers megzenésített feldolgozásával azon az életmegváltó hétvégén találkoztam először, amikor a lány, aki akkor még csak a barátom volt, elénekelte nekem gitárral kísérve. Ez a vers a fejemben szorosan kapcsolódik ahhoz a pár naphoz. Gondoltam, miért ne rakhatnám bele a képregénybe is?

TZs: A képregényedből az látható, hogy vagy szavak nélkül, vagy csak szövegbuborék nélkül meséled el a történetet. Mi az oka ennek: inkább a vizualitásra fekteted a hangsúlyt, vagy esetleg van valami más is mögötte?

MR: Szerintem a Te. És a FAGY egy olyan világot jelenít meg, ami nem követel szövegbuborékokat, mivel sokkal inkább fókuszál érzelmekre és olyan momentumokra, amik szavak nélkül is érthetőek. Mindemellett a célom az ilyen típusú képregényekkel, hogy megálljunk egy kicsit, leüljünk, elcsendesedjünk, és csak érezzünk. Ebből a meditatív állapotból pedig nagyon könnyen kiránthat egy-egy nem odaillő mondat.

TZs: Fiatal, kezdő képregényrajzolóként mi az, amit legjobban vársz a képregények megjelenésétől?

MR: Magát az élményt várom, hogy egy évnyi képregényalkotás után ott lehetek Magyarország legismertebb képregény alkotóival egy teremben, és végre nem, mint fogyasztó, hanem immár mint alkotó. Nagyon izgatott vagyok amiatt, hogy végre iskolán kívül is megismerhetik a képregényeimet, és egy kisebb olvasóközönséget is megszólíthatok.

TZs: Később láthatunk még tőled egyéb képregényeket is. Dolgozol valamin? Esetleg van olyan felület, ahol már követni lehet a munkásságodat?

MR: Állandóan dolgozom valami kisebb vagy nagyobb projekten, amik általában képregények. Ezekből a legjobbakat tervezem megjelentetni. Az, hogy mi lesz a következő lépésem, egyelőre maradjon meglepetés, de 2020-ban is feltűnök valamivel. Facebookon és Instagramon is tervezek hivatalos oldalt létrehozni a képregényeimnek és munkáimnak. Amiken első bejegyzésként a Hungarocomixig vezető utamat, és az ottani élményeimet publikálom majd. Más felületeken is tervezek megjelenni, de ez még egy kicsit várat magára.